Консумацията на пробиотично кисело мляко може да се окаже лечебното средство за милиони, страдащи от сенна хрема.
До този извод след изследване, продължило много години, са стигнали експерти от Университета на Източна Англия, съобщи "Дейли мейл".
Те са приключили вече пилотно проучване, от което са установили, че напитки от кисело мляко, съдържащи бактерията Lactobacillus casei Shirota (LcS), карат имунната система да реагира на полените.
Сега те са готови да предприемат първият от поредицата опити за свойствата на пробиотичното мляко, които помагат в борбата срещу сенната хрема.
Според д-р Ендрю Уилсън, ръководител на екипа от изследователи, който е експерт по въпросите на алергиите на дихателните пътища, пробиотичното кисело мляко кара имунната система да не реагира прекалено силно на полена, което всъщност причинява сенната хрема.
Д-р Уилсън, който самият страда от това заболяване, смята, че резултатът от изследването е "забележителен пробив".
Той съобщи, че през зимата ще започне ново изследване за въздействието на съдържащата се в пробиотичното мляко бактерия в атмосфера на "контролирани лабораторни условия".
Сенната хрема води също до астма, предизвиква проблеми със съня и пречи на концентарцията в училище и на работното място.
Изчислено е, че британския бизнес ще загуби това лято около 324 милиона британски лири, заради дните, през които служители, страдащи от това заболяване, няма да могат да работят.