IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лечебната сила на водата – водолечението

14 юни 2004 14 47

Лечебната сила на водата – водолечението

Научете кои са най-популярните методи за водолечение и при кои заболявания и травми може да използваме лечебната сила на водата.

Водата е неотменима част от нашия живот. Освен като храна, за пиене, за миене , за поливане, водата се оказва и чудесно лекарство. Водата често е най-доброто средство, към което можем да прибегнем при нещастен случай или травма.

Ако сте си навехнали коляното поставете го незабавно във вода, или още по-добре сложете торбичка лед ,което за всички видове травми се използва до 24 часа след инцидента.

Ледът и студената вода предотвратяват подуването и облекчават болката, спират разрушаването на тъканите и ускоряват възстановяването.

Една гореща баня на краката е отлично средство за облекчаване на главоболието, защото разширява кръвоносните съдове на краката и по този начин изтегля кръвта от главата.

Една баня може да бъде нещо повече от простото измиване на мръсотията и осигуряване възможност на кожата са диша. Тя стимулира циркулацията на кръвта, което очиства мозъка, подпомага храносмилането и раздвижва белите кръвни клетки - бойците срещу микробите, като по този начин създава устойчивост срещу болестите. Успехът на водолечението зависи от това,доколко е съобразено с индивидуалните особености на дадения човек.

В практиката се употребяват различни температурни степени на водата- от много студена /под 12°С/ до гореща /над 43°С/. За лечението със студена вода важи: по възможност по-студена, но с краткотрайно приложение. Времето на въздействие на водата е от секунди /студени и контрастни обливания, респективно обтривания / до няколко минути.

При децата по психологични съображения и поради по-силните ответни реакции при студените процедури се използва вода с по-висока температура /20-22°С/ . Действието на студените водни процедури е особено благоприятно след ставане от затоплено легло, след слънчева баня или след сауна. Показател за благоприятно въздействие на студовия фактор е своевременното настъпване на затоплянето.

Горещите вани могат да натоварят сърцето внезапно, когато действат като много драстично дразнене. Те предизвикват внезапна защитна реакция от страна на съдовете, която може да се познае по настръхване на кожата.

Баните с индиферентна температура /31-37°С/ имат релаксиращо /отпускащо/ въздействие. Подходящи са за ежедневни хигиенни процедури при децата и при тежко болни пациенти.

Към водните процедури спадат обмивания, обтривания и четков масаж. Това са всъщност водни закалителни процедури .

Частичните вани с покачваща се температура са лесно приложими във всяко домакинство. Началната температура е комфортна-32°С като се покачва до 43°С за 15 мин.

По-рядко използвани са топлите вани с механични дразнители- четки и поливане.

С прибавянето на различни вещества във водата може да се придаде специфично действие на ваните. Използваните растителни добавки са планинска арника, валериан, дъбова кора, борови иглички, трина , яир, лайка, кестен,лавандула,розмарин, градински чай и полски хвощ.

[break]

Контрастните вани са частични вани,при които става смяна на топло и студено по определени правила. За тези вани са необходими два съда с различно темперирана вода. Тези вани имат силно дразнещо действие. При домашни условия се правят на краката и на подбедриците. В топлата вода се престоява 10 пъти по-дълго ,отколкото в студената. Например: 2 мин топла / 38-39°С/ вода- 12 сек студена /чешмяна/ вода. Смяната от топла в студена става 3 пъти. След ваната се прави изтриване до сухо.

Частичните студени вани са най-използваните за подобряване общото състояние на организма. Те се прилагат като възбуждащо циркулацията средство и при разширение на големите вени, което е свързано със затруднения в кръвотока- разширени вени, хемороиди, венозен застой на органите в малкия таз. Продължителността на студената вана е различна. Трябва да се усетят симптомите на втората фаза на действието- сменяне първоначалната бледност на кожата с леко зачервяване, чувство на затопляне в потопените части на тялото и режеща болка.

При грижите за болните най-често прилаганият физиотерапевтичен метод са обвиванията. Използват се кърпи от лен или памук с определени размери. Влажните компреси се поставят върху малки участъци на тялото и не се увиват кръгово. Най-често се слагат на врата, сърцето и корема. Имат леко дразнещо действие.

Термофорите или топлите бутилки осъществяват т.н. влажна топлина.

Криотерапията или местното приложение на лед е много популярен и ефективен метод на обезболяване и раздвижване например на “замръзнало рамо” и други.

Ето някои водолечебни процедури при често срещани заболявания:
При артрит- контрастни бани и криотерапия; при камъни в бъбреците- топла баня, горещи компреси с бутилки гореща вода; при бронхиална астма гореща крачна вана и поливане със студена вода на врата за 30-60 сек.


Д-р Ралица Стоева е дипломиран кинезитерапевт, завършила е Национална спортна академия “Васил Левски”. Д-р Стоева е участвала в обучителни семинари за здравни специалисти в РНЕС /Pacific Health Education Center/; в гр. Бейкърсфийлд, Калифорния, САЩ. Автор на редица публикации - Stoeva,R.- Implication of remedial gymnastics for patients with chronic obstructive lung disease,Pnevmol.i ftiziatr.4,1989,p.32-36, Стоева,Р. – Кинезитерапия и здраве , Хомо Футурус 2003 и др. От близо 10 години се занимава с рехабилитция на бебета и деца.

КоментариКоментари