IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем за хипертоничната болест

13 август 2004 12 17

Какво трябва да знаем за хипертоничната болест

Хипертоничната болест се характеризира с продължително повишаване на артериалното налягане, дължащо се на разстройство на регулиращите механизми. Нормалното кръвно налягане в границите на 140/90 мм живачен стълб/mm/Hg/ е лабилна величина и зависи от много фактори.

При възрастните хора то е по-високо и неговата регулация сложна. В това отношение играят роля както нервната система /кора,подкорови центрове,хипоталамус,продълговат мозък/,така и ендокринната система /надбъбречни жлези, хипофиза, щитовидна жлеза/.

За появата му имат значение условията на живот - психогенни моменти, преумора, пренапрежение, храната, възрастта, полът, интоксикациите.

Неправилно провежданата силова и физическа подготовка също може да повиши артериалното налягане.

Артериалното налягане може да се повиши и при редица заболявания да е един от техните признаци например при бъбречни заболявания,заболявания на жлезите с вътрешна секреция.

Тук се говори за симптоматично повишено артериално налягане.В патогенезата на заболяването лежи разстройството на нервните регулаторни механизми,при което се нарушават отношенията между кора и подкорие в главния мозък.

Това води до повишаване тонуса на симпатиковия дял на вегетативната нервна система и потискане на барорецепторната чувствителност.

[break]

Вторично се намесват и ендокринно хуморалните фактори. Тези нарушения причиняват повишаване тонуса на артериолите и намаляване на техния просвет.

Налице е повишаване на периферното съпротивление.За неговото преодоляване компенсаторно се усилва дейността на сърцето. В патогенезата на хипертоничната болест може да се приеме,че играят роля и т.нар.нереализирани двигателни актове при стресови ситуации.

Организмът се подготвя за двигателна дейност нервно,хуморално и вегетативно,включително с повишаване на артериалното налягане,а физическо усилие,при което да се получи освобождаване на нервно-хуморалното напрежение,не следва.

При благоприятен терен това може да доведе до закрепване на посочените механизми.

Заболяването протича с характерно стадийно развитие. По класификацията на Световната Здравна органазиция /СЗО/ се различават:I стадий без органични изменения;II стадий прибавя се само компенсаторна хипертрофия на сърцето;III стадий с органични изменения в съдовете и органите.

Повишеното артериално налягане може да бъде с различна степен на тежест. По-голямо значение в това отношение имат стойностите на диастолното налягане. Различават се: лека 95-110 mm/Hg; умерена степен до 125 mm/Hg;висока степен 140 mm/Hg и много висока над 140 mm/Hg.

Много добър ефект при лечението на болестта има кинезитерапията – научете повече.

Д-р Ралица Стоева е дипломиран кинезитерапевт, завършила е Национална спортна академия “Васил Левски”. Д-р Стоева е участвала в обучителни семинари за здравни специалисти в РНЕС /Pacific Health Education Center/; в гр. Бейкърсфийлд, Калифорния, САЩ. Автор на редица публикации - Stoeva,R.- Implication of remedial gymnastics for patients with chronic obstructive lung disease,Pnevmol.i ftiziatr.4,1989,p.32-36, Стоева,Р. – Кинезитерапия и здраве , Хомо Футурус 2003 и др. От близо 10 години се занимава с рехабилитция на бебета и деца.

КоментариКоментари