IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативните методи на лечение – какво трябва да знаем за тях

16 декември 2005 15 54

Хомеопатия, Акупресура ,акупунктура, радиестезия, иридология и др. – как въздействат тези методи върху нашето здраве

Алтернативните методи на лечение – какво трябва да знаем за тях

От: д-р Ралица Стоева


Хомеопатия, Акупресура ,акупунктура, радиестезия, иридология и др. – как въздействат тези методи върху нашето здраве

1. Хомеопатия.

Както днес се практикува ,често пренебрегва необходимостта да се търси произхода на болестите или пък да се набляга върху профилактичните фактори и начина на живот като основа за поддържане на здравето.

Това прави често и традиционната медицина! Идеята за “животворната сила” преобладава в хомеопатията. Силата на субстанцията не е в материала , а в неговия образ.

На хомеопатията бе гласувано доверие за лечение на всяка болест от рак до алергии.Под “лечение” хомеопатията разбира освобождаване от болестта до края на живота, след като бъда дадена една доза от едно лекарство и без да сме зависими от всякакви режими на труд и отдих , начин на хранене или приемане на други медикаменти.

2. Акупресура ,акупунктура и рефлексология

Смята се, че ефектът на акупунктурата се дължи на разблокирането и отстраняването на смущенията, възниквали в рамките на една външна енергийна система.

Тази идея няма нищо общо с анатомичната структура на нервите,вените,артериите и лимфните възли, които са грижливо изследвани и описани от учени, принадлежащи към всички раси и религии, в медицински центрове по целия свят.

За разлика от анатомичното разбиране енергийната система на акупунктурата е подобна на енергийната система на аурата в Хинду – системата. Двата потока енергии “Ин” и “Ян”.

Както при системата на чакрите, тази енергия се разглежда като част от една всепроникваща универсална сила, която е възникнала някъде в космическото пространство.

Тези мними сили на енергия са организирани в 14 канала /меридиана. Те съответстват на вътрешните органи в официалната анатомия, т.е бели дробове, стомах, сърце и т.н. Но има и един доста странен меридиан наречен “троен загряващ енергизатор”, който не подхожда на нито една известна анатомична част. Този факт обаче , елегантно се заобикаля в съвременните дискусии по въпроса.

Въпреки,че липсва разумно физиологично обяснение, акупунктурата се използва резултатно в много случаи предимно за обезболяване.

Рефлексологията и рефлексотерапията са много близо до акупунктурата. Прилагат се същите меридианни линии. Рефлексологията се основава на идеята, че повърхността на дланта на ръката и ходилото са енергийни центрове ,свързани с органите на тялото.

3. Приложна и поведенческа кинезиология

Кинезиологията изучава структурата и функцията на мускулите. Но за разлика от истинската наука кинезиология приложната и поведенческа кинезиология имат много малко общо с научно обоснованите изследвания на физиологията на мускулите.

Приложната кинезиология се използва като диагностично средство за локализиране на “дисбалансите” в енергийното поле.Чрез този метод се цели да бъдат определени хранителните,
екологичните и дори психологичните дисбаланси с дефицити.

Основно откритие на поведенческата кинезиология е, че тимусната жлеза контролира и регулира енергийния поток в меридианната система,както и в цялото тяло. Ден след ден , час след час, тя контролира и възстановява баланса на нашата Жизнена енергия.

4. Иридология- окото пленява и философа и лекаря.

Ирисът на окото е свързан със симпатикусовата нервна система,но той не е нервен център на цялото тяло,нито “помни “ жизнените събития. В Мала Азия били намерени каменни плочки,които описват ириса и неговата връзка с останалите части на тялото.

Зоните на очната картина са разделени на 96 части.Това е точно броят на деленията на чакрата “трето око” и на окултната външна енергийна система , основаваща се твърдо на хиндуизма. Тези 96 елемента на третото око определят жизненото бъдеще на личността точно така,както 96-те зони в иридологията определят диагнозата на живота. Подобието е повече от очевидно.

5. Махалото и пръчката. Радиестезията.

Използването на махалото за поставяне на диагноза и за лечение е древно изкуство свързано с предсказването, и е основано на идеята за “обединените енергии”.

За да придадат убедителност на действията си, защитниците на този метод обясняват, че тялото притежава енергийно поле, което се нарушава от болестта. Махалото отговаря на това смущение с люлеене в магнитното поле , което възниква по този начин. Радиестезията е фактически външна форма на психометрията ,осъществявана с помощта на механични прибори.

6. Хиропрактика.

В днешно време хиропрактикът набляга много на подходящото наместване на гръбначния стълб.Корените на това “изкуство” здраво са залегнали в окултизма. Б.Д.Палмър доразви наблюденията на баща си и неговата система на здравето и се произнесе ясно за функцията на “вроденото” и за “тайнствения водач на духа”. “Вроденото” на пациента може да установява информационна връзка с “вроденото” на лечителя , в резултат на което се получава по-добро лечение.

Начин на живот за здраве и лечение .

Алтернативните методи на лечение въпреки балансирания си подход към човешкото същество имат странни корени от езическите философии на древните народи.

Традиционната медицина също понякога не оправдава нашето доверие с механични и нехуманни методи. Липсата на грижа за духовния и социалния аспект на живота, карат мнозина да търсят алтернативни начини на лечение. Както можем лесно да се убедим,няма съвършена терапия. По тази причина ние трябва грижливо да търсим първо начините на лечение, които са най-подходящи за нас.

снимки: Интернет

Д-р Ралица Стоева е дипломиран кинезитерапевт, завършила е Национална спортна академия “Васил Левски”. Д-р Стоева е участвала в обучителни семинари за здравни специалисти в РНЕС /Pacific Health Education Center/; в гр. Бейкърсфийлд, Калифорния, САЩ. Автор на редица публикации - Stoeva,R.- Implication of remedial gymnastics for patients with chronic obstructive lung disease,Pnevmol.i ftiziatr.4,1989,p.32-36, Стоева,Р. – Кинезитерапия и здраве , Хомо Футурус 2003 и др. От близо 10 години се занимава с рехабилитция на бебета и деца.

КоментариКоментари