IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Липата и лукът срещу простудата и грипа

19 декември 2005 09 28

Нашата имунна система е “вътрешният ни доктор” Как можем да я стимулираме? Като се интересуваме от профилактика и се грижим по-добре за себе си

Липата и лукът срещу простудата и грипа

От д-р Ралица Стоева

Нашата имунна система е “вътрешният ни доктор” Как можем да я стимулираме? Като се интересуваме от профилактика и се грижим по-добре за себе си!

Фактори като стрес, замърсена околна среда, липса на режим на хранене и почивка, цигари и алкохол, кафе; прекалено много пържени и тестени храни и прекалено малко плодове и зеленчуци и почти никаква чиста вода затормозяват обмяната на веществата и пренатоварват организма без да му осигуряват онова, от което той най-много се нуждае, за да функционира правилно.

Имунната защита отслабва постепенно и неусетно, докато в един момент се окаже, че почти всеки орган работи с намален капацитет и лесно се поддава на болестотворни атаки и изменения.

Инфекции , възпаления, ракови клетки, които с години обсаждат тялото ни , в неизвестен за нас момент пробиват имунната ни защита и тогава , след като положението ни стане явно или нетърпимо, търсим съдействието на лекари, силни антибиотици и други лекарства, или оперативни методи.

Най-често това се случва с настъпването на зимата и започването на грипните епидемии. Начинът ни на живот с настъпването на есенните месеци се променя. Намаляват слънчевите часове и по-рядко човек е на чист въздух. Намаляват и възможностите за консумация на пресни плодове и зеленчуци.

А за запазването на здравето и повишаването на имунитета организмът се нуждае от постоянно снабдяване с необходимите количества витамини, минерали, ензими и фитокомпоненти, които са намалели значително в предлаганите на пазара през зимния сезон плодове и зеленчуци.

По тази причина ви предлагаме да се запознаете с лечебните свойства на липовия цвят и лука. Ето някои подробности за възможностите да се лекуваме с тях:

В липовия цвят се съдържат слузни и дъбилни вещества, захари, етерично масло, каротин, витамин С и др. Има леко дезинфекционно и противовъзпалително действие, сваля температурата. Под формата на чай подпомага лечението на простуда, грип, ангина, пневмония. Като леко диуретично средство, липовият цвят се предписва и при възпаление на бъбреците и пикочния мехур.

Използуването на лечебните свойства на липата е:

- чай , който се приготвя като запарка - една супена лъжица натрошена билка се залива с 250 мл кипяща вода и кисне около 20 минути. Прецежда се и се изпива гореща наведнъж. Дневната доза е 2-3 чаши; Добре е да добавите мед в чая, но внимавайте! Не слагайте меда веднага във врящия чай, защотото така ще изчезната всичките му полезни свойства. Изчакайте чаят да изстине (поне 60 градуса) и добавете меда.

- отвара - две супени лъжици билка се заливат с 250 мл кипяща вода, киснат 10 мин., след което течността се прецежда. За подсилване на ефекта, към топлата отвара може да се прибави 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.

Българската народна медицина познава и препоръчва , както чесъна, така и лука - тези два зеленчука са не само незаменима храна, но и лекарство за много болести. Основното им вещество са фитонцидите - естествен антибиотик, без опасни и странични действия, за разлика от лековете в аптеките.

Медиците смятат, че човек трябва да изяжда около 8 кг лук годишно. Какво ли не съдържа този чудесен зеленчук - масло, комплект витамини (А, В1, В2, В3, РР, С) комплект микроелементи, желязо, калий, калций и захари, главно гликоза и фруктоза.

Официалната и народната медицина препоръчват лука при заболявания на горните дихателни пътища. Използува се и за лечение на трудно зарастващи рани. Служи като профилактично средство при грипна епидемия. Употребява се при лечение на запек, диабет, повишено артериално налягане, хемороиди, против хълцане, за засилване на диурезата и др.

При кашлица
се разрязва на 4 части една голяма глава лук и се поставя в един литър вода, в която предварително са разтворени 200 г захар. Кипва, прецежда се и се изсипва в стъклен съд. Пие се по една супена лъжица преди ядене. Ако кашлицата не изчезне, тази процедура се повтаря.

При болно гърло и кашлица се вземат външните люспи от 10 глави червен лук, заливат се със 700 мл вода и врат 15 мин. Прецежда се. Изпива се на 3 порции- сутрин, обяд и вечер, задължително топло. Лечението продължава една седмица, втората се почива и отново се пие една седмица. Така цели два месеца.

При бронхити, грип и безсъние консумирайте редовно суров лук в салата.

Д-р Ралица Стоева е дипломиран кинезитерапевт, завършила е Национална спортна академия “Васил Левски”. Д-р Стоева е участвала в обучителни семинари за здравни специалисти в РНЕС /Pacific Health Education Center/; в гр. Бейкърсфийлд, Калифорния, САЩ. Автор на редица публикации - Stoeva,R.- Implication of remedial gymnastics for patients with chronic obstructive lung disease,Pnevmol.i ftiziatr.4,1989,p.32-36, Стоева,Р. – Кинезитерапия и здраве , Хомо Футурус 2003 и др. От близо 10 години се занимава с рехабилитация на бебета и деца.

КоментариКоментари