IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога рискът от травми при жените нараства

19 октомври 2012 05 20

Жените трябва да са особено внимателни седмица преди менструацията

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Жените, които тренират често, трябва да обръщат специално внимание на периода преди менструацията си, тъй като тогава те са изложени на най-голям риск от травми. Изследователи установили, че нервните влакна около мускулите на коляното са най-уязвими именно в това време – седмица преди менструацията. Това от своя страна може да засегне стабилността на ставата, пише вестник Daily Mail.

Обикновено жените спортистки страдат повече от наранявания на коляното, отколкото мъжете спортисти, особено при спортове като футбола, където колената се извиват. Предишни изследвания показват също, че жените са по-склонни да изпитват хронична болка в сухожилията.

Следващата цел на изследователите е да разберат дали хормоналните нива при жените могат да се окажат част от проблема, като засягат мускулните контролиращи нива.

Учени от Университета в Тексас-Остин и Университета на Северна Каролина провели експеримент с жени на възраст между 19 и 35 години. Всяка сутрин те измервали телесната температура и двигателната активност в коленете на жените. Резултатите показали, че моделите на мускулно активиране се променят с менструалния цикъл. Именно тези промени може да доведат до нараняване в седмицата преди менструацията.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари