IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хормоналните заболявания могат да променят фигурата ви

28 март 2013 06 20

Затова не се радвайте, ако отслабвате драстично без усилия

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Въпреки че много хора се радват, когато отслабват бързо с малко усилие, това може да говори за обезпокоителен хормонален дисбаланс.

Експертите казват, че има моменти, когато нашите хормони (химичните вещества, които са от съществено значение за растежа, развитието и плодовитостта на човек) може така да се объркат, че това да промени структурата на тялото ни.

От обезформянето на талията, през натрупването на излишни килограми, до драстичното отслабване -всичко това може да бъде причинено от хормоните.

Ако се чувствате мудни и по-уморени от обикновено, това може да е знак, че имате понижена функция на щитовидната жлеза (често срещано състояние при жените на възраст 20-40 години).

Другите симптоми на това състояние са суха кожа и коса и забавена обмяна на веществата, която води до напълняване без да се яде обилно.

Едрите мъжки гърди също са в резултат на хормонален проблем. Т.нар. гинекомастия може да възникне в резултат на свръх нива на естроген.

Ако един, иначе слаб мъж, изглежда на плажа така, сякаш се нуждае от сутиен, то виновни са най-вероятно хормоните му.

Хората, които имат слаби крайници, а огромен корем, може да страдат от синдрома на Кушинг, състояние, причинено когато надбъбречните жлези произвеждат твърде много кортизол.

Типичните признаци на този синдром включват голямо, кръгло лице, румен тен, едри гръб и корем и слаби ръце и крака.

Хората могат да се превърнат в "Кушингоидни" като страничен ефект от приема на стероиди за лечение на тежка форма на астма, колит и ревматоиден артрит.

Недостигът на хормона на растежа също може да провокира растежа на корема. Това може да се случи в резултат на увреждане на хипофизната жлеза.

Тогава мазнините се трупат около органите и корема, а допълнителната мастна тъкан в средата на тялото предразполага към сърдечно-съдови заболявания.

Адисоновата болест също е свързана с хормонален дисбаланс и може да предизвика загуба на тегло, така че не бързайте да се радвате, ако отслабвате без особени усилия. Тя се причинява от липсата на кортизол, поради увреждане на надбъбречните жлези (дължи се на автоимунно заболяване). Пациентите с Адисонова болест могат да имат тъмни петна по кожата, ниско кръвно налягане и да се чувстват апатични. Ако не се лекува, заболяването, може да бъде фатално.

Друга възможна причина за рязко отслабване е хиперфункция на щитовидната жлеза, където се произвежда прекалено много тироксин, причиняващ ускоряване на метаболизма.

Това може да доведе до значителна загуба на тегло, въпреки че пациентите често имат повишен апетит.

Други симптоми на тази болест могат да включват ускорен говор, изпъкнали очи и диария.

Хиперфункция на щитовидната жлеза може да доведе до напрежение върху сърцето и нередовен сърдечен ритъм. Болестта засяга по-често жените.

Когато ръцете, краката и челюстите на човек растат, това може да е класически пример на състоянието акромегалия.

Заболяването е причинено от излишък на растежния хормон, обикновено предизвикан от тумор в хипофизата.

Твърде голямото количество от хормон на растежа може да причини гигантизъм при децата.

Липсата на тестостерон в юношеска възраст пък може да повлияе на формата на тялото на мъжете.

Всичко в тялото на тези мъже се развива, но ръцете и краката им остават относително къси.

Други признаци на това състояние са, ако момчето остане инфантилно - няма окосмяване по лицето и тялото, гласът му не мутира, няма мускули и др.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари