Алуминият е третият най-често срещан метал в околната среда. Той е във въздуха, който дишаме, във водата, която пием, в земята, по която вървим и т.н. Тъй като е евтин, алуминият се използва за производството на различни домакински съдове и редица продукти, с които имаме досег ежедневно. Но качеството на съдовете за готвене е толкова важно, колкото е важно и самата храна да е здравословна. Ето и няколко неща, свързани с алуминия, които могат да ви притеснят:

Алуминиевите съдове за готвене навлизат на пазара след Втората световна война, тъй като са евтини и леки и са за предпочитане пред тежките и трудни за почистване тигани от желязо. Днес 90% от домакинствата използват алуминиеви съдове за готвене. Но много хора не са наясно с вредата, която алуминият причинява на здравето.

Ефекти от алуминия върху течностите

Всяка течност, която се вари в съд от алуминий, получава алуминиеви йони. Също така е установено, че дори обработените храни, които са били опаковани и продавани в алуминиеви контейнери, са замърсени от алуминий, който се е отделил в хранителните продукти. Само си помислете колко алуминий ще се отложи в тези храни, които са опаковани в алуминиево фолио и са останали в него в продължение на часове, преди да бъдат консумирани?!

Още по темата

Счита се, че алуминият е токсичен и при по-високи концентрации има риск за здравето на потребителите. Поглъщането на алуминий го кара да се натрупва в различни тъкани и органи и най-вече в бъбреците, мозъка, белия и черния дроб и щитовидната жлеза. Тъй като алуминият се конкурира с калция за усвояване от организма, това може да причини слабост в костите (заради неусвоен калций), както и забавяне на растежа при децата.

Алуминият намалява абсорбцията на фосфор, цинк и селен. Някои от токсичните му ефекти са: Създава проблеми с храносмилателната система като язви, киселини в стомаха, диспепсия, газове, запек и т.н.

Той може да помогне в развитието на болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер (установено е, че мозъците на тези, които страдат от Алцхаймер, съдържат повече алуминий), както и на нервни разстройства. Може да доведе до кожни проблеми и бъбречни заболявания.

Също така може да предизвика главоболие, мигрена, умствено изоставане и т.н.

Тези вредни ефекти от алуминия върху здравето могат да бъдат предотвратени чрез използване на съдове за готвене без алуминий.

Производителите на алуминиеви съдове за готвене си признават, че силно кисели или солени храни не трябва да се съхраняват в техните съдове. По същата причина алуминиевото фолио също трябва да се избягва.

По-съвременните съдове от алуминий са анодизирани (имат по-различна и по-устойчива повърхност, която предотвратява износване и корозия).

Все пак и с тях трябва да се внимава, като особено предпазливи трябва да бъдат хората, които страдат от Алцхаймер, Паркинсон или бъбречни заболявания, тъй като тяхното състояние се влошава дори от минимален допълнителен прием на алуминий.

Въпреки че анодизираното покритие е здраво и устойчиво на надраскване, ако все пак повърхността се надраска от абразивни препарати, има опасност от извличането на алуминий и проникването му в храната, а оттам и в организма.

Макар и анодизираният алуминий да се счита за безопасен, все пак не е препоръчително съхраняването на кисели храни в тези съдове.

Ето списък на някои отлични съдове за готвене без алуминий:

1. Съдове за готвене от неръждаема стомана

Това са най-добрите и лесни за почистване съдове. Те ще ви служат цял живот. Единственият им недостатък е високата им цена.

2. Емайлирани тенджери и чайници

Те се предлагат в различни цветове и са атрактивни на вид. Също са напълно безопасни за готвене.

3. Чугунени съдове

Те са безопасни и трайни, въпреки че желязото може да проникне в храната по време на готвене, но то не е така вредно за здравето.

4. Медни съдове

Медните съдове обикновено имат покритие от специална ламарина или неръждаема стомана, тъй като медта може да проникне в храната при нагряване.

5. Тефлонови съдове

Производителите казват, че никой от химикалите в тефлона, не може да проникне в храната. Освен това тези съдове могат да се използват дълго време.

6. Съдове от "йенско" (огнеупорно) стъкло

Те са отлични във всяко едно отношение. Просто трябва внимателно боравене с тях, защото са чупливи.