IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една държава забрани солариумите

25 октомври 2013 05 30

Австралия налага забрана в опит да се намалят случаите на рак на кожата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

От години експерти предупреждават, че солариумите са вредни за кожата – те не само я състаряват, но могат да доведат и до много по-тежки последствия за здравето. Изглежда властите в Австралия са се вслушали в апелите на специалистите, защото в страната вече има наложена забрана върху използването на солариуми. Това е мярка, която цели да намали случаите на рак на кожата в държавата, тъй като там процентът на тези заболявания е един от най-високите в света.

Почти всички австралийски щати са наложили забраната за солариуми, като в останалите няколко тя е в процес на изготвяне. Държавата ще обезщети търговците със солариумни студиа, като им заплати определена сума за всеки солариум. Според доктор Ким Хеймс, който е министър на здравеопазването на Западна Австралия, няма никакво съмнение във вредата, която причиняват машините за изкуствен тен.


Изследвания показват, че хората, които някога са използвали солариум, са изложени на 20% по-висок риск от развитие на меланома в даден момент от живота си. Особено голям е рискът при по-младите. Данните показват, че при хората под 35-годишна възраст с изкуствен тен има 87% по-голяма вероятност да развият меланома, отколкото при хората, които никога не са ходили на солариум.

Според статистика на Cancer Research UK случаите на злокачествена меланома, който е най-смъртоносният рак на кожата, са се удвоили пред последното десетилетие, пише вестник Daily Mail. Австралийската забрана идва след тази в Бразилия. В американските щати Вермонт и Калифорния солариумът също не е разрешен. Във Великобритания пък не се допускат лица под 18-годишна възраст. Доказателствата, свързващи използването на солариум и рака на кожата, са много ясни. Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи стои в основата на проблема.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Tova ne e viarno! Az jiveia v Sydney i na 200 m ot kashtata mi ima solarno studio koeto si raboti .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар