IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли тестостеронът да победи менопаузата?

14 декември 2013 06 20

Актрисата Джейн Фонда споделя, че хормонът „трансформирал“ либидото ѝ

Джейн Фонда подобрила либидото си благодарение на тестостерона; Снимка: Reuters

Джейн Фонда подобрила либидото си благодарение на тестостерона; Снимка: Reuters

За повечето жени симптомите на менопаузата са „кошмарен“ период. Някои дами чувстват облекчение, когато започнат да приемат комбинация от естроген и прогестерон. По този начин те успяват да се върнат към нормалното си ежедневие само след няколко седмици. Нивата на либидото обаче не се повлияват. Много от жените се надяват, че чрез приема на естроген и прогестерон ще възвърнат предишното си желание за секс, но това така и не се случва.

Повечето хора свързват хормона тестостерон с мъжественост, окосмяване и други подобни. Това са само предразсъдъци, тъй като той може да повлияе чудесно върху женското либидо. В чужбина някои жени в менопауза се подлагат на специално лечение – поставяне на имплант с тестостерон точно под кожата на корема.

По този начин се освобождават много малки дози от мъжкия хормон, които попадат в кръвта. Така дамите повишават нивата на своето либидо и чувстват по-силно желание за секс. Актрисата Джейн Фонда например, описва резултата от приема на тестостерон като „драматично подобрение в либидото“.

Разбира се, има жени, при които ефектите не са толкова силни или дори едва доловими. От друга страна обаче мъжкият хормон може да помогне за подобряване на здравето на жените. Едно от предимствата на тестостерона е, че заздравява костите, чиято плътност започва да отслабва с навлизането в менопаузата.

Според гинеколога Чарлз Кингланд най-силният ефект на мъжкия хормон е върху здравето, а повишаването на сексуалното желание може да бъде само бонус. Основната полза от тестостерона е, че той засилва влиянието на естрогена. Всъщност малко известен факт е, че в младите си години момичетата произвеждат почти същите количества от хормона, както момчетата. В телата на жените има ензим, наречен ароматаза, който превръща тестостерона в естроген.

Производството на мъжкия хормон пада с 50 на сто при жените в менопауза. Всъщност и двата вида хормони играят съществена роля (заедно с упражнения и хранене) в изграждането и поддържането на костната плътност и мускулната маса, макар че тестостеронът има по-силно влияние, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Защо трябва да се "побеждава" менопаузата?Природата си знае работата-родила си децата си,време е за повече почивка и да обърнеш внимание на себе си.Да не си 7 дена месечно *** от цикъл и анемия е също плюс.Либидото било намаляло...ами като е намаляло,по-рядко ще правиш секс просто.И без това със съпруг на твоята възраст това не ви е приоритет.Защо трябва да се пришпорваш да се разгонваш постоянно.А да-да пълним джобовете на лекари и фармацевти...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар