IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещо ви мирише лошо? Може да сте под стрес

28 февруари 2014 06 20

Напрежението променя обонянието на човек и всичко наоколо започва да му мирише по-неприятно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато сте под голямо напрежение и получите сърцебиене или ръцете ви започнат да треперят, а дланите ви да се потят, вие няма да се изненадате особено, но ако нещата наоколо започнат да ви миришат необичайно лошо, едва ли ще свържете този факт с психическото си напрежение.

Учените от Университета в Уисконсин обаче са забелязали, че когато човек е под стрес, това се отразява и на неговото обоняние. Тоест, ако нещата наоколо започнат да ви миришат по-зле от друг път, това може да е показател, че страдате от някакъв вид безпокойство.

Според учените човешкото обоняние се променя при стресови ситуации като най-често неутралните миризми, които преди не са ви правили впечатление, изведнъж започват да ви стават неприятни и да ви дразнят. Когато човек е угрижен, мозъкът променя обонянието му, тъй като в него, между центровете за емоция и мирис, има връзка.

Изследването е публикувано в списание Neuroscience. За неговите цели са наблюдавани пациенти с депресия, които масово са определяли неутралните миризми като неприятни.

Един от авторите на изследването обяснява: „След индукция на тревожност, неутралните миризми стават ясно негативни. Хората, живеещи под стрес показват намаляване на усещането за приятни миризми. Всичко наоколо започва да им мирише все по-лошо и отблъскващо.“

По време на експеримента, учените са установили, че две различни и обикновено независими вериги на мозъка – едната посветена на обонятелната обработка, а другата на емоциите – стават интимно преплетени при условия на тревожност.

Интересното в случая е, че има няколко стари поговорки, които свързват мириса и негативните емоции като: „Мирише на неприятности“, „Рибата се вмирисва откъм главата“ и др.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари