Така поне твърдят група австралийски учени, които направил експеримент в лабораторни условия за влиянието на
храната върху поколенията.
Екипът на Института по сърдечни заболявания в Сидни установил, че хранителният режим по време на бременност влияе на гените, които отговарят за наднорменото тегло и някои заболявания.
“Известно е, че здравето на децата се влияе от начина на хранене на майката по време на бременност. Ако тя се храни прекалено малко или прекалено много, това оказва дългосрочно влияние върху здравето на детето”, обяснява д-р Дженифър Кропли.
“Нашите проучвания обаче показват, че ефектът от храненето се усеща и при внуците”, допълва тя.
За да подкрепят теорията си, д-р Кропли и екипът й прибавили допълнителни количества витамини и минерали към храната на лабораторни животни.
Тестове, направени на поколенията им, показали, че гените, които причиняват диабет и затлъстяване не се активирали в следващите поколения, като причината за това очевидно е храненето.
“Повечето хора знаят, че гените се предават от поколение на поколение, но нашите изследвания показаха, че начинът на живот, включително и диетата, могат да окажат пряко влияние върху следващите поколения”, обяснява д-р Кропли.
Това означава, че се наследяват не само гените на родителите и бабите, но и последиците от техния начин на живот.
“Хранителната диета на вашата баба по време на бременността може да “включи” или “изключи” гени в майка ви, които после да бъдат предадени и на вас”, обясняват още лекарите.
Те припомнят, че по време на бременността хранителният режим трябва да е изключително добре балансиран, да включва храни от всички хранителни групи и в случай на нужда, след консултация с лекар, да се приемат добавки.
Пиенето на алкохол и пушенето, разбира се, са изключени.