IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суперхраните на месец март

6 март 2013 13 40

Заложете на тях докато чакате пресните плодове и зеленчуци

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Пролетта се вижда на хоризонта, но навън все още е хладно (и дори можем да очакваме отново сняг). Все още пресните плодове и зеленчуци не са се появили, но въпреки това в хранителните магазини има много вкусни и полезни зеленчуци, към които ние ще се фокусираме.

А ето и кои са те:

Зеле

И през този месец все още е изключително подходящо да консумирате зеле, както и други листни зеленчуци. То е богато на калий, фибри и витамини А и В и антиоксиданти. Зелето е уникално с това, че има доста по-високо ниво на калций в сравнение с другите листни зеленчуци. Освен това има малко по-мек вкус, отколкото цвеклото или ряпата, например.

Праз лук

Той има по-мек вкус от своя роднина - лука, но като състав прилича повече на дивия лук. В него също има антиоксиданти, които играят важна роля в превенцията на рака. Добре е да се консумират около две супени лъжици праз лук на ден. Той е подходящ за съчетаване с почти всяко ястие - за салати, с омлет, с ориз, като гарнитура към супата или към бобената чорба.

Ряпа

Този кореноплоден зеленчук принадлежи към същото семейство като зелето и броколите. Ряпата е богата на калий, фибри и витамин C и също има някои антиоксиданти. В бялата ряпа има витамин К, желязо и калций. Можете да ѝ се насладите в салата или да я приготвите печена на плоча/скара, заедно с други зеленчуци като моркови и сладки картофи.

Репички

Този пикантен член на семейството на зелето е богат на фибри, витамин С, фолиева киселина и калий, а има много ниско съдържание на калории. Можете да консумирате репичките към зелената салата или директно, като ги топите в салатен дресинг, за да омекотите горчивия им вкус.

Снимка: Dreamstime

Артишок

Този бодлив зеленчук е пълен с фибри и витамини, като В и К. Той е една от топ 10-те най-богати на антиоксиданти храни, според американското министерство на земеделието. Вкусът му се доближава на този на праз лука. Той има естествено ниво на натрий, така че не е нужно да използвате сол, когато го готвите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари