IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кафето предпазва от самоубийство

30 юли 2013 05 10

При 2 чаши прием на ден от горчивата напитка рискът да посегнете на живота си е двойно по-малък

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обичате ли кафе? Защото ако не сте сред феновете му, ви грози опасност от депресия. Така поне твърди ново американско изследване, според което две чаши на ден от горчивата напитка намаляват риска от самоубийство наполовина.

Учените обаче добавят, че ако вече страдате от депресия, не трябва да се самолекувате с кафе, а да потърсите професионална помощ.

Екип на Мишел Лукас от Харвардския институт за обществено здраве изследвал показателите на 200 хиляди мъже и жени, като проследил консумацията им на кафе. Резултатите показват, че тези, които консумирали 2 и 4 чаши дневно, били с 50 процента по-малък риск от самоубийство в сравнение с тези, които пиели безкофеиново кафе, малки или никакви дози кафе.

Изследването е продължило около 6 години и половина, като в този период са констатирани 277 случая на самоубийство. Учените смятат, че кофеинът действа и като антидепресант, освен познатите му свойства на стимулатор на централната дневна система. Веществото увеличава производството на невротрансмитери в мозъка, наричани още „хормони на щастието", като серотонина, допамина и норадреналина.

Трябва да имате предвид, че ако прекалявате с кафето, ще постигнете обратен ефект. Предишни проучвания са показали, че депресираните хора, които пият по 8 чаши от напитката на ден, са по-склонни да си отнемат живота, припомня Daily Mail.

Според експертите безопасната доза за консумация е 400 милиграма кофеин дневно, което съответства на 2-3 чаши кафе.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
тъпотии всякакви се драскат
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар