IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броколите пазят от рак на кожата и от слънчеви изгаряния

24 септември 2013 09 15

Ако втриете зеленчука в кожата си, ефективно ще се предпазите от слънчевите лъчи

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Броколите не само са една от препоръчваните храни по време на диета заради ниската си калорийна стойност и усещането за ситост, което създават, но се оказва, че предпазват и от опасния рак на кожата. Повечето хора се мажат с различни кремове преди да се изложат на слънчевите лъчи, ала според ново изследване зеленчукът е също толкова ефективен. Не става въпрос за консумацията му, а за втриването му в кожата.

Сали Дикинсън, асистент професор във фармацевтичното крило на университета към Центъра за изследване на рака в Аризона, се е коалирала с изследователите от университета в Балтимор, с които е провела изследване. „Ние търсим по-добри начини за превенция на рака на кожата“, казва дамата. Учените са открили, че съединение в зелените зеленчуци с името сулфорафан може да предотврати появата на коварната болест.

Сулфорафанът не само потиска канцерогенните пътища в организма, но и активира химиозаюитни гени. Тези гени защитават здравата тъкан от токсичните ефекти на химиотерапията, която се бори с раковите клетки.

„Сулфорафанът може да бъде отличен кандидат за използване в превенцията на рак на кожата, причинена от излагане на ултравиолетови лъчи“, допълва Дикинсън, цитирана от Daily Mail.

Според Американската ракова асоциация ракът на кожата е най-често срещаната форма на рак в Америка. Той се причинява най-често от агресивно излагане на слънце.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари