IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо някои хора не се пристрастяват към наркотиците

22 януари 2013 07 00

Формата на мозъка определя зависимостта

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Част от хората, употребяващи кокаин, така и не стават зависими от наркотика. Според ново проучване това се дължи на формата на техния мозък. Оказва се, че хората без наркотична зависимост имат по-голям фронтален лоб. Това е част от мозъка, която отговаря за вземането на решения и за самоконтрола.

Изследователи от Кеймбридж направили тестове на хора, които често употребявали кокаин. Доброволците били подложени на редица тестове, както и на сканиране на мозъка. Естествено, по-голямата част от хората, използващи наркотика, били пристрастени. Имало обаче и единични случаи на лица, които макар употребата на кокаин в продължение на няколко години, така и не развили зависимост.

Обект на по-нататъшни изследвания били хората от втората група. Учените установили, че при тях частта от мозъка, отговаряща за самоконтрола и вземането на решения, била необичайно по-голяма. Изследователите смятат, че именно увеличеният фронтален лоб се отразява върху устойчивостта към ефектите на кокаина.

Съответно, наркозависимите хора, имали значително намален размер на тази част от мозъка си. Вероятно тази промяна също може да има връзка с употребата на наркотици, пише вестник Daily Mail.

Тестовете показали още, че пристрастените хора развили две черти, които могат да бъдат опасни при комбинация. Това са непреодолима склонност и импулсивност. Това може да предизвика неконтролируемо желание човек да се действа без да мисли, както и да повтаря определено поведение, което по-късно се превръщате навик.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Хм ( преди 11 години )
начи да разбираме - по-тъпите хора по-лесно стават зависими?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар