IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо махмурлукът след 40 се влошава

29 ноември 2013 15 20

Възрастните хора имат по-малка мускулна маса и са по-чувствителни към съставките на алкохола

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много неща се променят с годините. Човек става по-малко издръжлив на физически натоварвания, трябва му повече време за възстановяване и има по-лош махмурлук. За последното отдавна се предполага, но сега изследователи са идентифицирали точната причина за този феномен.

Според учените хората над 40 години се чувстват по-зле след алкохолна нощ, тъй като телата им имат повече мазнини, вместо мускули. Казано с други думи, в организма им се съдържа по-малко количество вода и при тях съществува по-голяма вероятност от дехидратация.

Доктор Дейвид Ослин, професор по психиатрия в Университета на Пенсилвания в САЩ смята, че всички ефекти от алкохола се усилват с възрастта. Съставът на тялото също се променя с течение на годините, което означава намаляване на мускулите и увеличаване на мазнините. Дехидратацията е ключов фактор в главоболието от махмурлука и също играе роля.

Смята се, че с напредване на възрастта за черния дроб е по-трудно да се бори с токсините в алкохола. Не на последно място хората над 40 години са засегнати по-силно от въздействието на алкохола върху съня – което води до превръщането на лекия махмурлук в масивно главоболие.

След 30-годишна възраст съставът на тялото на човек започва да се променя. Водата намалява, мускулната маса също, докато мазнините се увеличават. Алкохолът не се разпространява в мазнините, така че хората с повече мазнини имат по-голямо количество от него в кръвта си, пише вестник Daily Mail.

Нивата на лактат дехидрогеназа – ензим, който разгражда алкохола, също намаляват с възрастта. Това означава, че той остава в органите на възрастните хора по-дълго време. Ефектите от консумацията на „твърди“ напитки също ще имат по-дълготрайни последствия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари