Киселото зеле, синьото сирене и киселите краставички едва ли ви звучат като спътници по пътя към благополучието. Помислете пак обаче, тъй като ферментиралите храни, оставени от няколко дни до няколко седмици преди да бъдат изядени, са новата здравна мания.
Тенденцията идва от САЩ, където е модерно да се ядат ферментирали зеленчуци и да се пие комбуча – традиционен китайски чай. Изглежда науката също се застъпва за тази нова мания. Изследователи от Университета Кеймбридж открили, че редовната консумация на ферментирали млечни продукти с ниско съдържание на мазнини може да намали риска от диабет тип 2 с 25%. Подобни храни са киселото мляко, прясното сирене или изварата.
Когато определени храни се оставят да ферментират, след това техните хранителни вещества се усвояват по-лесно от организма. Някои съдържат млечна киселина, която е естествен консервант, който окислява околната среда в червата и стимулира растежа на добрите бактерии. По този начин ферментиралата храна ефективно се превръща в естествена пробиотична добавка.
Ролята на бактериите в областта на здравеопазването е привлякла много внимание през последните години и експерти приветстват новия интерес към „живите“ храни. „Между 70 и 80 на сто от нашите имунни клетки са в червата“, обяснява Алисън Кларк. Ферментиралите храни стимулират бактериите, които помагат за подобряване на имунитета. Така че, ако някой човек страда от кашлица или настинка, те могат да помогнат.
Защитниците на „живите“ храни твърдят, че антибиотиците са изчерпали нивата на чревни бактерии, което е вредно за здравето. По тази причина те препоръчват голямо разнообразие от ферментирали храни, включително маслини, меса и сирена. Те повишават имунитета, борят се с алергиите и подпомагат отслабването. Най-полезните храни обаче са тези, които са богати на лактобацилус и които освобождават млечна киселина по време на ферментация.
Според проучване от 2011 година млечнокиселите бактерии могат да помогнат на имунната система, предпазват от диария и стомашни язви, както и намаляват алергиите. Зеленчуците са богат източник на тези бактерии, затова е и този внезапен интерес към киселото зеле и туршията, пише вестник Daily Mail.







Селото в Швейцария, което отказва да изчезне
Хороскоп за 4 ноември: Съвет за всяка зодия
Токсичните навици, които ни пречат да сме щастливи
Хората са обречени на самота във Вселената заради ограниченията на разума
Едно от най-трудните места за изследване: Защо Беринговият мост е толкова важен
Мускулна тъкан беше отпечатана на 3D-принтер в условия на безтегловност
В Хърватия е открита рядка статуя на спящия Купидон
Лацио се изкачи до осмото място с победа 2:0
Еуфория на "Герена": Уникална новина за Левски
Късмет за ЦСКА, звезда на Левски е аут от Вечното дерби
Шампион ли е Левски? Ето какво казаха от Бистрица
Пълнолуние в Телец на 5 ноември – портал към изобилие и сбъдване на желания
Марс в Стрелец на 4 ноември – слагаме край на застоя
„Рожден ден“ – комедията, която не разочарова
Любовен хороскоп за ноември
Как се формира биологичният ни часовник?
Стресът се отразява видимо върху стойката и дишането, когато е хроничен
Извънматочна бременност - видове и клинична картина
Нови 40 специализанти ще получават финансов стимул по проекта на здравното министерство
Остави коментар