IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киселото зеле помага при алергии, кашлици и настинки

17 февруари 2014 11 00

Дали това ще се окаже новото „лекарство“ срещу редица здравословни проблеми

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Киселото зеле, синьото сирене и киселите краставички едва ли ви звучат като спътници по пътя към благополучието. Помислете пак обаче, тъй като ферментиралите храни, оставени от няколко дни до няколко седмици преди да бъдат изядени, са новата здравна мания.

Тенденцията идва от САЩ, където е модерно да се ядат ферментирали зеленчуци и да се пие комбуча – традиционен китайски чай. Изглежда науката също се застъпва за тази нова мания. Изследователи от Университета Кеймбридж открили, че редовната консумация на ферментирали млечни продукти с ниско съдържание на мазнини може да намали риска от диабет тип 2 с 25%. Подобни храни са киселото мляко, прясното сирене или изварата.

Когато определени храни се оставят да ферментират, след това техните хранителни вещества се усвояват по-лесно от организма. Някои съдържат млечна киселина, която е естествен консервант, който окислява околната среда в червата и стимулира растежа на добрите бактерии. По този начин ферментиралата храна ефективно се превръща в естествена пробиотична добавка.

Ролята на бактериите в областта на здравеопазването е привлякла много внимание през последните години и експерти приветстват новия интерес към „живите“ храни. „Между 70 и 80 на сто от нашите имунни клетки са в червата“, обяснява Алисън Кларк. Ферментиралите храни стимулират бактериите, които помагат за подобряване на имунитета. Така че, ако някой човек страда от кашлица или настинка, те могат да помогнат.

Защитниците на „живите“ храни твърдят, че антибиотиците са изчерпали нивата на чревни бактерии, което е вредно за здравето. По тази причина те препоръчват голямо разнообразие от ферментирали храни, включително маслини, меса и сирена. Те повишават имунитета, борят се с алергиите и подпомагат отслабването. Най-полезните храни обаче са тези, които са богати на лактобацилус и които освобождават млечна киселина по време на ферментация.

Според проучване от 2011 година млечнокиселите бактерии могат да помогнат на имунната система, предпазват от диария и стомашни язви, както и намаляват алергиите. Зеленчуците са богат източник на тези бактерии, затова е и този внезапен интерес към киселото зеле и туршията, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари