IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога паметта започва да ни изневерява?

13 май 2015 09 19

За съжаление, забравяме дълго преди да можем да достигнем старостта

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Едно от най-неприятните неща, свързани с остаряването, не е визуалната промяна, а слабата памет. Учени открай време се опитват да идентифицират точната възраст, в която човешкият мозък започва да намалява оборотите си на работа и съответно ние да забравяме.

Според ново проучване, в което са взели участие 48 537 души на възраст между 10 и 89 години, пикът на нашата мозъчна активност е в периода между 25 и 35 години. Тогава работната ни памет (тази, която помни факти и данни) е най-развита.

След това ни е доста по-трудно да си спомним някакви детайли, но това не означава, че имаме деменция или друго мозъчно заболяване.

Предишно изследване пък разкри, че краткосрочната ни памет, свързана с визуална информация (например какъв цвят са очите на мъжа, с когото се срещате), е в своя пик в 30-те години.

Единственото хубаво нещо е, че дългосрочната памет (тази, която ви помага да си намерите ключовете или мястото за паркиране) е силна и активна до средата на 60-те години и едва тогава започва да намалява, допълва д-р Лаура Гермин, автор на изследването, публикувано в Psychological Science.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари