IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешна диета, липса на спорт... Защо задържате вода?

17 октомври 2018 06 30

Как да предотвратите задържането на течности?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Сигурно сте опитвали десетки неща в отчаян опит да отслабнете. Но те не работят. Причините за това са различни – правите грешната диета, не спортувате достатъчно, имате някакво заболяване или … има голям шанс да задържате течности!

Какво представлява задържането на течности?

Когато някоя течност проникне в тъканите, тя причинява подуване. Нерядко допълнителната течност се задържа в бъбреците. Вместо да бъде изхвърлена навън, тя остава в пространството между органите и кожата. Това задържане на течности може да е временно явление, но може и да е постоянен проблем. То не е истинско допълнително тегло.

Основни причини за задържане на течности

Това е увеличеният прием на въглехидрати и сол. Когато консумираме повече въглехидрати, тялото ни не ги обработва по правилния начин и те се превръщат в гликоген. Гликогенът от своя страна привлича вода и пропорционално с неговите нива, нараства и силата на задържане. И още. Някои лекарства също може да повлияят на задържането на течности от организма. Особено тези за регулирането на кръвното налягане, противовъзпалителни и за диабетици.

Ако усетите, че се подувате при прием на такива лекарства, се консултирайте със специалист, за да дефинирате дали проблемът е свързан конкретно с тях и при нужда да бъдат заменени.

Лошата циркулация на кръвта е друга причина за задържане на течности. Клапите на вените на краката помагат на кръвта, течаща към сърцето. Когато има лошо кръвообращение, то води до оттичане на кръвта в долните крайници и съответно до задържане на течности.

Бременността може също да доведе до задържане на течности. Това е най-силно изявено, когато жената е малко преди раждане, тъй като тогава плодът е най-голям и оказва най-силен натиск, което притиска вените и води до оттичане на цялата течност в крайниците.

Как да предотвратите задържането на течности:

- Намалете приема на сол (не само в чистия ѝ вид, но и под формата на други храни);

- Избягвайте приема на чай, кафе и алкохол;

- Редовните упражнения ще ви помогнат да се освободите от излишната течност.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари