IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скоростта на ядене афектира здравето и теглото ви

8 август 2019 07 40

Не бързайте с лъжица и вилица в ръка

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Знаете, че типа храна и количеството ѝ до голяма степен определят килограмите ви. А сега можете да добавите и скоростта на хранене. Да, прочетохте правилно! Скоростта, с която хапвате има силно отражение на теглото ви и дори на здравето ви.

Изследване на японски учени е проследило маниера на хранене и здравословното състояние на 1083 възрастни в продължение на 5 години. Никой от участниците не е имал заболяване (метаболитен синдром, високо кръвно и кръвна захар, висок холестерол, силно изявено наднормено тегло или сърдечносъдови проблеми).

Хората, включили се в изследването, са били разделени на три групи – такива, които ядат бавно, нормално или бързо.

Резултатите

След 5-годишно наблюдение се оказало, че тези, които хапват с по-висока скорост, са с 89 % по-застрашени да се разболеят от метаболитен синдром (комбинация от затлъстяване с други болестни състояния на хомеостазата на мазнините, захарите и белтъчините в организма, която увеличава риска за развитие на сърдечносъдово заболяване и диабет), пише сп. Circulation.

И още!

Тези, които се хранят по-бързо, са по-склонни към напълняване, разширен стомах и талия, високи нива на кръвната захар. Учените са открили още, че хапващите с висока скорост преяждат по-често от останалите, тъй като отнема време на мозъка да изпрати сигнал, че коремът е пълен. Бързото хранене причинява по-голяма флуктуация на глюкозата, което може да доведе дори до инсулинова резистентност.

Друго проучване, проведено върху жени от Нова Зеландия, установило, че бързото ядене води до по-висок индекс на телесната маса. А китайско изследване разкрива, че ако човек дъвче храната си 15 пъти вместо 40, ще яде в пъти повече.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари