IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ехинацея – билката срещу инфекции

27 март 2020 14 30

Смята се за натурален антибиотик

Снимка: IStock

Ехинацеята е една от най-често използваните билки за лечението на настинка, грип и вирусни инфекции. Много фитотерапевти я препоръчват, защото действа като антибиотик и успешно се справя със симптоми като отпадналост, температура, кашлица, действа и при някои стомашно-чревни неразположения.

Установено е, че пиенето на чай от ехинацея влияе положително при настинка и грип, тъй като повишава имунитета. По данни на „Healthline“, приемът на билката може да намали значително продължителността на боледуване.

Поради своите противовъзпалителни свойства, ехинацеята се използва още от хора, които имат ревматоиден артрит, язви, болест на Крон и други автоимунни заболявания, които се характеризират с повишено възпаление. Биологично активните съединения в билката допринасят за намаляване на усложненията, предизвикани от инфекцията в тялото.

Също така, екстрактът от ехинацея намалява риска от повтарящи се инфекции на дихателните пътища и намалява усложненията при пневмония, тонзилит и проблеми с ушите. Той засилва работата на имунната система като увеличава производството на специфични имунни клетки.

Освен че предпазва от инфекции, чаят е полезен при високо кръвно налягане, покачване на захарта, както и при тревожност, която много хора имат по време на пандемията.

ехинацея Pixabay

Pixabay

Как да приемате ехинацея?

Освен чаят от ехинацея, който е най-популярен, по аптеките и дрогериите се продават таблетки и тинктура от билката.

Въпреки че няма официална препоръчителна доза за екстракта, повечето проучвания показват, че най-ефективна е дозата от по 450-500 мг дневно, ако е под формата на капсули.

От друга страна, някои добавки, съдържащи корен от ехинацея, се комбинират успешно с витамин С, но те трябва да ви бъдат предписани от лекар.

Ако сте си купили чай от ехинацея, може да пиете по две чаши на ден превантивно. В случай, че сте болни, може да увеличите приема на до 5 пъти на ден.

чай, порцеланова

Pixabay

Има ли потенциални рискове?

Някои хора, които приемат ехинацея, изпитват нежелани реакции, но те са по-рядко срещани. Такива са гадене и леки стомашни болки. Ако имате някакви алергии, добре е да внимавате с приема.

За децата над 2-годишна възраст е безопасно да пият чай. За бременните жени също.

Тази статия има за цел да ви информира за полезните свойства на ехинацеята, но не може да замени консултацията с вашия лекар!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари