IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да перем дрехите си по време на пандемия?

4 април 2020 18 00

Коронавирусът може да се задържи по различни материи

Pixabay

Хиляди българи избират да останат #ОтговорниВкъщи заради пандемията. По този начин те предпазват не само себе си, а и своите роднини и колеги. И докато медицинските специалисти изтъкват колко е важно спазването на личната хигиена, за да намалее разпространението на коронавируса, повечето хора наблягат на миенето на ръцете, редовното вземане на душ и качествената дезинфекция на дома. Но за да имат ефект всички тези мерки, трябва да се обърне внимание и на съхранението на дрехите, с които те стоят вкъщи и излизат да пазаруват, както и тяхното пране.

Независимо дали перем на ръка или с пералня, трябва да се спазваме определени изисквания, тъй като вирусът може да се задържи на определени повърхности и така лесно да се заразим. Така например, ако нямаме специална медицинска маска, а текстилна, е добре да я попарим с вряла вода, след което да я изперем на ръка с дезинфекциращ сапун или в пералнята, на програма с по-висок градус. След като изсъхне, е хубаво да я пригладим с ютия от двете страни.

Колко дълго може да живее коронавирусът върху дрехите?

коронавирус, вирус,

Pixabay

Както всеки вече знае, той се предава по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне от заразен човек. Освен че може да „живее“ по повърхности като стъкло и пластмаса с дни, коронавирусът се задържа и по дрехите ни. Това показва информация на американския Център за контрол и превенция на заболяванията. Затова е много важно къде ги държим и по какъв начин ги перем и сушим.

Според специалиста по обществено здраве Карол Уинър, тъй като всеки ден сме в контакт с определени хора – дали у нас или в магазина, докато пазаруваме, вероятността капчици да попаднат по дрехите ни, например по панталона или якето, е голяма. Разбира се, с течение на времето те изсъхват и вирусът може да „умре“, но колко бързо се случва това, учените все още не могат да кажат с голяма точност.

„Ние знаем, че капката може да изсъхне при някои условия, например при естествените материи“, обяснява Уинър пред „HuffPost“. И дава пример с топлината и влажността, които влияят на разпространението на COVID-19.

Има ли тъкани, по които коронавирусът се задържа по-лесно?

Робърт Амлер, който е бивш медицински директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ изтъква, че продължителността на живот на вируса зависи от тъканите на дрехите, тъй като някои са доста по-пропускливи от други.

„Някои изследователи смятат, че влакната на пропускливите материи улавят частиците на вируса, изсушават ги и ги разграждат“, казва Амлер. От друга страна полиестерът, който е вид спандекс, може да задържи микробите за по-дълго в сравнение с памука. Това налага по-внимателното пране и сушене на някои дрехи, както и на бельото от по-изкуствени материи, които запарват и задържат влагата.

В момента се набляга повече на изследвания, свързани със заболелите и симптомите, които имат, за да се подобри лечението и намали разпространението. Ето защо няма достатъчно данни за различните видове материи, но специалистите са категорични, че по всички се задържат капки. И тъй като вирусът е активен доста дълго по пластмаса, не е изключено при кихане и кашляне да се пренесе върху копчетата на вашата риза.

дънки, колан,

Pixabay

Какъв е рискът да се заразим от дрехите си?

Лекарите обясняват, че дрехите не са най-сериозният източник на патогени. Все пак, вирусът се предава най-лесно по въздушно-капков път. Преди всичко експертите подчертават, че зависи от личната хигиена. Ако си мием ръцете често и сменяме дрехите си редовно, като ги съхраняваме и перем според изискванията, рискът е нищожен. Все пак, предаването на вируса става по-често чрез въпросните капчици, отколкото чрез предмети и материи, които пипаме. А и социалната изолация е най-добрата превантивна мярка до момента.

обувки, градски

Pixabay

Трябва ли да имате дрехи само за навън?

Освен безупречната хигиена, която включва и честата смяна на дрехите, лекарите препоръчват дезинфекция на обувките. Както е добре да носите едни на работното място или да ги сваляте на входа, непосредствено след пазаруване, в този смисъл е хубаво и да имате дрехи, предназначени само за излизане. Според биомедицинския изследовател Анджелик Кортълс, най-добрата идея е да събличате дрехите си на влизане и да вземате душ. После да перете облеклото, което сте носили.

Ако сте използвали обществен транспорт, ако естеството на вашата работа не ви позволява да имате така наречения домашен офис, когато пазарувате или се налага да посетите банката, задължително сваляйте дрехите си при прибиране и ги сменете с чисти. Би било грешка, ако седнете с тях в кухнята, хола или легнете на леглото в спалнята, защото по този начин може да пренесете вируса у дома.

„Няма много информация за това колко дълго COVID-19 оцелява върху текстила, но все пак по много от дрехите има метал и пластмаса, на които той живее по-дълго... Ако докоснете замърсена повърхност с дрехите си, седите в метрото, където сте се облегнали с гърба, има шанс да го донесете вкъщи“, обяснява още д-р Кортълс.

пералня, градуси,

Pixabay

На каква температура трябва да се перат дрехите?

Добре е да спазвате конкретните указания на Световната здравна организация и специалистите по обществено здраве, за да имате чисти дрехи, кърпи и спално бельо. На първо място, носете дрехите по един път, особено ако излизате навън. На връщане я слагайте за пране, като не я държите в спалнята.

Идеалната температура за пране на дрехите е 60 градуса, които са напълно достатъчни, за да убият по-голяма част от микробите, попаднали върху дрехите ви. Ако имате сушилня, още по-добре, защото влажните дрехи, оставени да съхнат в определено помещение, могат да са отлична среда за развитие на коронавируса.

„Температурата на водата и ползването на сушилня имат смисъл, тъй като спомагат за по-лесното убиване на вируса“, коментира д-р Джорджине Нанос.

пране, кърпи,

Pixabay

Какъв препарат да ползвате?

По думите на проф. Родни Роде от Тексаския държавен университет, трябва да се обърне внимание и на препарата за пране.

„Препоръчвам да изперете дрехите с детергенти (химикали, които имат по-ефективно почистващо действие), които съдържат избелващо съединение“, посочва той пред „HuffPost“.

обществена пералня

Pixabay

Колко често да се перат палта и други връхни дрехи?

Според препоръките, ако спазвате строга социална изолация и сте прали връхните си дрехи скоро, не е нужно да ги пускате в пералнята често. Но в случай, че вие пазарувате за семейството или продължавате да работите навън, където имате контакт с хора, палтото или якето е добре да се пере всеки ден или в зависимост от това какъв е графикът ви. Затова е добре да имате нещо на гърба си, което се пере и суши по-лесно.

„Най-добре е редовно да перете дрехите си. Ако сте били на обществени места, може да ги свалите на влизане у дома и хвърлите в коша за пране. След това възможно най-скоро ги изперете“, коментира още д-р Уинър. Тя дава пример с ръкавите на якетата или палтата, с които може да натискаме ключове за осветление, копчетата в асансьора или да пипаме входната врата на блока, за да не ги докосваме с пръсти.

Медиците препоръчват и използването на специални спрейове за дезинфекция на дрехи, но те не са по джоба на всеки.

Трябва ли да перете дрехите си поотделно?

Най-добре е да перете дрехите си поотделно, защото не знаете дали вашата половинка или друг член от семейството, с които сте се изолирали, е болен. Освен коронавирус, по тях може да има стафилококи, ешерихия коли и други патогени, които да ви разболеят през този сезон.

В случай, че живеете заедно с болен в дома, неговите дрехи задължително трябва да се пипат с ръкавици, при носене на предпазна маска, като се перат отделно от вашите, с по-качествен перилен препарат за дезинфекция. Гладенето им след това или ползването на сушилня, е препоръчително.

пране на

Pixabay

Ефективно ли е прането на ръка?

Все пак, много хора у нас и по света нямат перални в домовете си и все още перат на ръка. В тази връзка американските специалисти по обществено здраве посочват, че техните действия могат да бъдат ефективни, ако се използва възможно по-гореща вода и качествен препарат. Това може да съсипе кожата и причини рани и сухота, но е най-добрата превенция при липса на уредите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 години )
Чистене и пране му е майката.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар