IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Странни сънища по време на изолация – как да се справите?

18 април 2020 21 00

Страхът и липсата на контакти ни правят неспокойни

Pixabay

Забелязали ли сте промяна в съня ви откакто сте изолирани у дома? Ако си спите чудесно както и преди, то вие сте от малкото щастливци, които могат да се похвалят с това. Много доклади от различни страни показват, че страхът от заразяване с коронавирус, в комбинация със стреса и липсата на движение, ни правят по-неспокойни. А това рефлектира върху съня.

В социалните мрежи е пълно с примери на хора, които сънуват странни неща докато си стоят #ОтговорниВкъщи. Най-честите са свързани с новото заболяване – че сме заразени, че проверяваме симптомите в пристъп на паника, че се притесняваме какво пипаме... Други пък нямат нищо общо с пандемията, но пък са свързани с нашите мисли и чувства – животни ни гонят, целуваме непознат мъж, скачаме върху облаците и какви ли не неща, много от които са доста налудничави.

Лекарите съветват хората, които спят по-неспокойно или недостатъчно през нощта да си дават по една 30-минутна дрямка през деня, ако имат възможност.

Много изследователи твърдят, че хората сънуват и помнят по време на изолация заради това, че режимът им се променя, което е свързано. Така например повечето виждат ярки образи и картини по време на REM съня, тоест когато са в полубудно състояние. Ако се събудят по средата на такъв цикъл, има по-голяма вероятност да запечатат в съзнанието си онова, което са сънували.

Според други, огромната промяна, която пандемията донесе в ежедневието, влияе на психиката. Колкото по-напрегнати и стресирани сме, толкова повече се въртим в леглото. А на сутринта, когато се унесем, започваме да сънуваме, точно преди да станем. Те са установили, че лимбичната система (отговаряща за емоциите и някои поведенчески реакции) се активира по време на сънища, които са силно причудливи и свързани с емоциите.

Как епидемията от коронавируса влияе на сънищата ни?

сън, кошмари

Pixabay

По думите на социалния психолог Дилън Селтерман, няма конкретна теория, която да доказва, че сънищата се променят заради страха от COVID-19. От друга страна редица изследвания показват, че хората мечтаят за нещата, които искат да правят и за които мислят докато са будни. Затова, ако чувстваме някакво напрежение заради пандемията, то е нормално то да се появи и в сънищата ни.

Някои учени смятат, че сънищата имат за цел да ни подготвят за трудни или предизвикателни ситуации, които ни предстоят. Тоест, ако се стреснем от нещо, след събуждане ние трябва да сме по-съсредоточени в работата си и да имаме едно наум.

„Не се изненадвам да чуя, че някои хора имат сънища, свързани с пандемията. И съпругата ми, и аз сме имали такива, които включват социално дистанциране, където се опитваме да поддържаме физическо разстояние от хората около нас, защото всъщност това правим, когато сме будни“, обяснява Селтерман пред „Vox“.

сън Pixabay

Pixabay

Има данни, че когато някой преминава през травмиращо събитие, каквото е пандемията, кошмарите му могат да се увеличат и да са запомнящи се. Това е възможно и ако той спи повече от необходимото, с което променя коренно режима си. Също така и ако мисли постоянно за онова, което го тревожи, той е по-склонен да го вижда в съня си.

Как да се справите?

Според психолозите, няма една и съща формула, която да работи за всички. Основното, което трябва да направите, е да следвате досегашния си режим. Да ставате както преди за работа, да обядвате, вечеряте и си лягате по едно и също време. Пълноценната и здравословна храна, по-голямата активност у дома, както и ограничаването на алкохола и цигарите, могат да ви помогнат да спите по-добре. Ако сте по-притеснителни, то тогава се опитайте да не следите новините за пандемията, а да гледате по-положителни публикации в социалните мрежи, да слушате музика и да релаксирате.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари