IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печенето на хляб по време на изолация – чудесно решение срещу стреса

12 април 2020 18 00

То отвлича вниманието от негативната ситуация

Снимка: iStock

Джесика Корадини живее във Верона заедно с приятеля си. В нормалния живот тя работи в хлебопекарна, но сега няма тази възможност. Италия е една от най-засегнатите държави от коронавируса в Европа и жителите там нямат право да излизат без декларация, която да описва какво е естеството на разходката им.

Корадини и приятелят й са под ключ вече почти месец и излизат навън само за покупки и за да занесат храна на болните му родители. Тя споделя пред CNN, че в тази ситуация единственото, което я спасява е печенето на хляб. Превърнала го е в хоби и признава, че по този начин успява да се откъсне за малко от реалността.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sirley Young (@sirleyyoung) on

Италианката се намира в добра компания. Голяма част от световното население е поставено в социална изолация и доста от хората се обръщат към готвенето. В социалните мрежи се появиха различни „състезания“ за най-добро ястие, а това, което се прави най-често, е хляб.

Джесика пече всеки ден основно, за да пребори скуката от изолацията, но по същото време създава и общност от хлебопекари в Instagram. Там всички желаещи споделят рецептите си за домашен хляб и дават съвети как той да стане по-вкусен. 

„Печенето на хляб е терапевтично за мен. Караме да се чувствам жива и да бъда свързана със себе си“, казва Кордини пред CNN. Тя добавя, че сега е най-важно да си останем вкъщи, но в същото време да не позволяваме на изолацията да ни повлияе негативно. Според нея, приготвянето на хляб е доста успокояващо, защото изисква доста време. „Това е различно от забързания начин на живот, който водим“. 

Печенето на хляб може да подобри психичното ви състояние

Според експерти, новото хоби на голяма част от световното население е много полезно за психичното им здраве. Те добавят, че печенето доставя удоволствие на ума и придава чувство на завършеност и успех. Това е от изключително значение във времена като днешното, когато не знаеш какво ще се случи на следващия ден.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Candice Jade Van V (@candyj_vanv) on

Допълнително, приготвянето на хляб дава възможност на човек да се фокусира върху нещо, да го контролира и да се наслади на крайния резултат. Това помага за намаляване на безпокойството, което се поражда от действащата пандемия. 

Психологът Майкъл Коцет казва, че конкретни части от печенето преподават уроци, приложими в ежедневието ни и дори могат да доведат до състояние на съзнателност. „Омесването, изчакването на тестото да втаса, наблюдаването и контролирането на печенето ни дават време за размисъл“, споделя той пред CNN.

Тези стъпки изискват търпение и прецизност и могат да ни помогнат да усъвършенстваме концентрацията си. Едно проучване, направено от учени в университета в Единбург, подкрепя думите на Коцет. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anjali | Chef & Food Stylist (@chef_anjali) on

Според резултатите, печенето на хляб помага на хората да придобият усещане за цел, да структурират дните си и да повишат мотивацията. Получаването на позитивни коментари за хляба, както и подобряването с всеки изминал опит, още повече вдигат самочувствието на готвача.

„Затова тук социалните мрежи играят положителна роля. Хвалбите от непознати могат да вдъхнат позитивизъм дори и в най-мрачните ни дни“, казва Елизабет Маккай.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Knitness (@herknitness) on

Как да започнем печенето?

Ако искате да пробвате терапевтичните свойства на печенето, Коцет съветва да започнете с рецепта, която ви е позната до болка. След това може да се присъедините към социални групи за готвене, в които да споделяте своите постижения. По време на карантината се създаде хаштагът #quarantinebaking, който може да използвате под вашите снимки.

Ако в магазина до вас липсва  мая, може да опитате рецепта без нейно участие. Ирландският соден хляб е чудесен избор и е много вкусен. 

Ето и рецептата:

Продукти: 

4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л сода бикарбонат
1 ч.л. сол
2 ч.ч. кисело мляко

Приготвяне:

След като пресеете брашното със солта и содата, сипете в него киселото мляко и намачкайте сместа с вилица докато не получите грубо тесто. Сипете тестото на плота и бързо го доомесете с малко брашно, за да го съберете на топка. 

Сложете го в тава, покрита с хартия за печене и с нож направете няколко разреза отгоре. В предварително загрята фурна на 200 градуса го изпечете за около 40 минути. След това изчакайте да се охлади преди да го разрежете. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари