IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 доказани ползи от зеления чай

14 април 2020 08 50

Той спомага за бързото изгаряне на мазнини

Снимка: Pexels

Зеленият чай се счита за една от най-здравословните напитки. Той се приготвя единствено от листата на растението Camellia sinensis, които са подложени на минимално окисляване по време на обработката. Зеленият чай започва да набира все по-голяма популярност заради доброто му въздействие върху организма и ниското съдържание на кофеин.

В една чаша зелен чай има 35 милиграма кофеин, докато в същото количество черен чай се съдържа 45 милиграма. В зеления чай се съдържа и цинк, поради което се препоръчва за консумация от бременни жени. Според учени, той има полезно действие и върху пушачи, тъй като спомага за отделянето на натрупаните вредни вещества в резултат на тютюнопушенето.

Вижте 3 доказани ползи от приема на зелен чай

Съдържа здравословни биоактивни съединения

Зеленият чай е нещо повече от хидратираща напитка. Растението Camellia sinensis, от което се прави чаят, съдържа редица здравословни съединения, които го превръщат в перфектното питие за организма. То е богато на полифеноли, които са естествени съединения, които намаляват възпалението и намаляват риска от ракови заболявания.

зелен чай,

Снимка: Pixabay

Зеленият чай съдържа катехини. Това са естествени антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на клетъчното увреждане като намаляват образуването на свободни радикали в организма. По този начин се забавя стареенето и се предпазвате от редица заболявания.

Подобрява мозъчната функция

Една от основните съставки в зеления чай е кофеинът. Тук обаче количеството му е много по-малко от това в кафето и другите чайове, което е добре за организма. По този начин кофеинът ви помага да бъдете по-бодри, но малката доза не предизвиква треперене и превъзбуда.

Кофеинът действа на мозъка като блокира инхибиторния невротрансмитер аденозин. По този начин се увеличава концентрацията и бдителността. Редица изследвания показват, че тази съставка може да подобри различни аспекти от мозъчната функция, включително паметта и времето за реакция.

зелен чай

Снимка: Pixabay

Това обаче не е единственото нещо в зеления чай, което е полезно за мозъка. В него се съдържа и аминокиселината L-теанин, която намалява тревожността и увеличава допамина. Проучвания показват, че кофеинът и L-теанинът може да имат синергични ефекти. Това означава, че комбинацията от двете има изключително добър ефект върху мозъчната функция.

Спомага за отслабването

Според изследвания, зеленият чай може да увеличи изгарянето на мазнини и да засили скоростта на метаболизма. Кофеинът, който се съдържа в напитката, може да подобри физическата активност като мобилизира мастните киселини и ги използва за производство на енергия.

зелен чай

Снимка: Pixabay

Няколко проучвания показват, че зеленият чай може да помогне за намаляване на телесните мазнини, особено в областта на корема. Едно такова изследване е включвало 240 души, които страдат от затлъстяване. При тази група, която приемала зелен чай, се наблюдава значително намаляване процента на телесните мазнини, теглото и обиколката на талията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари