IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диетата 80:20 – тайната на Никол Кидман

17 юни 2020 14 30

Без ограничения и броене на калории

Снимка: БГНЕС

Никол Кидман е в сферата на киното от няколко десетилетия и има над 90 награди, включително един „Оскар“, четири „Златен глобус“ и по една „Еми“ и „БАФТА“. Родена е на 20 юни 1967 година и има четири деца. Въпреки възрастта си Кидман е една от най-желаните жени в Холивуд и често попада в класациите за най-красива сред колежките си.

Тайната ѝ за перфектно тяло обаче не е толкова сложна. Основните компоненти на диетата ѝ са морска храна, месо, витамини и кафе. Всичко това е гарнирано и с няколко лесни упражнения като бягане, за да се постигне перфектният резултат. „Всъщност не съм толкова стриктна с диетата си“, казва тя пред „Los Angeles Times“. Добавя, че яде почти всичко, но с мярка.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nicole Kidman (@nicolekidman) on

Хранителният режим, който актрисата следва е известен като 80:20. Той се състои по-скоро в здравословния начин на живот, отколкото в ограничения и забрани на определени храни. Същността на диетата е много проста – през 80% от времето си ядете здравословно, а останалите 20% може да ги използвате за всичко, което ви изглежда вкусно. 

Според експерти, този подход е доста добър, защото не се отказвате от нито една храна, не се вманиачавате в броенето на калории и не се ограничавате откъм порции. Именно затова организмът ви се чувства сит и не търси други начини, с които да се захрани. Чрез диетата 80:20 вие си доставяте всички хранителни вещества и е по-малко вероятно да изпитвате умора или глад.

80-те процента

„Както при всички добри планове за отслабване, вашата диета трябва да се състои от разнообразни и пресни сезонни продукти, постни протеини, непреработени пълнозърнести храни и есенциални мастни киселини с добро качество“, казва диетологът Тереза Бойс. Тя добавя, че чинията ви винаги трябва да е цветна. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nicole Kidman (@nicolekidman) on

Разбира се, размерът на порцията също е от значение. Това, че се храните здравословно, не означава, че може да ядете колкото си искате. Ето как изглежда един план за хранене. 

Закуска: Каша от киноа с канела, пресни горски плодове, чиа семена и кисело мляко.

Обяд: Салата с пилешко месо, нарязан морков, бобови кълнове, черен боб, пресни билки, авокадо и дресинг от лайм.

Вечеря: Риба със зеленчуци на пара. 

Десерт: Пресни сезонни плодове или сурови ядки.

20-те процента

Тук трябва да запомните едно: Въпреки че може да ядете всичко, което си поискате, не е хубаво да се тъпчете с много вредни храни. Все още трябва да внимавате с размера на порциите си и да се стараете да намалите приема на захар и мазнини. 

Едно от най-добрите решения е да се храните здравословно през седмицата, а почивните дни да си дадете малко почивка и да се насладите на пица или нещо сладко. Бойс предлага предварително да планирате ястията си, което ще ви помогне да контролирате глада си. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nicole Kidman (@nicolekidman) on

Никол Кидман споделя, че любимата ѝ вредна храна е домашният хляб. Така че, вие напълно спокойно може да посегнете към тестените изкушения събота или неделя без да се чувствате виновни. 

При този подход не трябва да има вина, когато залагате на нещо вредно. Планът 80:20 е свързан с умерено ядене без ограничения и дългосрочни цели. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари