Детоксикацията на организма и започването на по-здравословно хранене е най-доброто нещо, което може да направите по това време на годината. Дори и да не сте на диета, има начин да отслабнете и да добиете по-голямо самочувствие, ако в комбинация с това се движите повече. Сигурно си мислите, че когато даден плод или зеленчук са полезни, може да ядете колкото си искате, но количеството им също е от значение. Именно за това е и днешният материал. Ако определяте правилно порциите си всеки ден, ще постигнете и по-добър ефект.
Когато човек се опитва да влезе във форма, е доста изпълнителен, но има моменти, в които в желанието си да постигне своята цел допуска някои грешки.
Кога една порция е здравословна?
Тестени изделия, ориз, зеленчуци на пара, пържола с гарнитура, крем, ябълки... Без значение каква храна сте избрали да има в чинията ви, размерът ѝ е много важен. Дори когато ядете фибри, авокадо или нещо друго, попадащо в графата „здравословно“, трябва да премерите количеството му на кухненската везна.
Онова, което трябва да знаете, е че размерът на порцията, посочен на етикета, не е препоръчителният. Това е просто количеството, което повечето хора консумират, когато седнат да ядат точно тази храна, но за вас това означава една идея по-малко – според диетичния ви режим или приложението, което следвате.
Pixabay
Ако не разполагате с кухненска везна, може да измервате част от продуктите и порциите с лъжички или специални чашки. Освен тях има много сайтове и апликации, с които може да изчислите до точност калориите, които ще погълнете с една порция и ще направите корекции, ако се налага. Когато започнете да ги ползвате всеки ден, ще се изненадате от резултата.
Какви грешки допускаме с порциите, включващи най-често консумираните храни?
1. Зърнени закуски
Pixabay
Да, те са много полезни за храносмилането и помагат в борбата с излишните килограми. Ето защо някои не си губят времето да мерят колко сипват в купичката сутрин. Но това е грешен ход!
Дори и да ядете зърнена закуска, вземете пакета и проверете секцията „Nutrition Facts“, за да определите правилния размер на порцията.
При някои зърнени закуски една чаша е здравословната порция, докато при други количеството може да е по-голямо. Зависи какво има в тях.
Никога не сипвайте веднага зърнената храна в чинията, а отворете дневника си и вижте какво количество трябва да измерите. Така ще предотвратите поглъщането на двойно количество.
2. Пилешки гърди
Pixabay
Протеините са важна част от всеки здравословен режим. Пилешките гърди влизат в менюто на много спортисти и хора, които искат да имат по-стегнато тяло, но с тях често се преяжда, особено за вечеря, което е друга често срещана грешка.
Диетолозите препоръчват да използвате дланта на ръката си, за да определите правилно порцията с пилешко. Размерът му не бива да бъде по-голям от нея.
Ако сте купили повече месо, може да го приберете във фризера или да го сготвите, но да го оставите за следващото хранене.
3. Хляб
Pixabay
Някои специалисти по хранене и диетика отхвърлят хляба, други го предлагат за закуска, здравословен обяд или следобеден снак.
Ако в програмата ви пише пълнозърнест хляб, това е добре. Той е полезен, но прочетете внимателно състава му. Той може да е по-калоричен, отколкото предполагате.
Не прекалявайте с повече от една филия хляб, а ако в него има по-голямо количество калории и въглехидрати, помислете за друга марка или си го пригответе сами вкъщи.
4. Плодове
IStock
Порция от пресни плодове е чудесна алтернатива на вредна закуска с високо съдържание на мазнини и въглехидрати. Но ако броите калориите или имате проблеми със захарта, трябва да следите колко ядете.
Ако седнете и изядете купичка грозде, инсулинът ви ще се покачи драстично, защото в него има доста естествени захари в сравнение с други плодове като ягодите, например.
Преди да похапнете ябълки или пък банани, извадете калкулатора или влезте в приложението, за да определите порцията си.
5. Сосове и дресинги
IStock
Зеленчуците са неизменна част от здравословното хранене. Тях използваме най-често за приготвянето на салати. Те са чудесен заместител на ястие с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, но също могат да ви накарат да сгрешите, особено ако ги овкусите с готов сос или дресинг, който майка ви е приготвила.
В дресинга може да има допълнителни калории. Да не говорим, че сосовете, продавани по магазините, са пълни със захар и консерванти. Според изследвания, салатите в ресторантите са доста по-калорични заради дресингите, които се предлагат към тях, както и крутоните и разни панирани меса, нарязани вътре.
Все пак, ако не можете без дресинг, си го направете сами и не прекалявайте. Овкусете с до 2 супени лъжици и не повече! Дори и да ви донесат повече от това, не го изсипвайте целия и по възможност го пропуснете.
Бонус
За да ядете здравословно и да сте във форма, винаги спазвайте правилото за разделяне на храната в менюто на 50% плодове и зеленчуци; 25% месо, яйца, сирене, мляко; както и 25% на тестени изделия и зърнени храни, богати на фибри.
IStock