IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терапия с вендузи – новата стара мода сред звезди и атлети

23 март 2021 14 30

Защо тази практика се завръща от миналото

Снимка: iStock

Ако наскоро сте гледали видео от възстановяването на професионални спортисти или пък сте попадали на събитие от червения килим, най-вероятно сте забелязали, че някои знаменитости имат огромни червени петна по гърба си. На пръв поглед ще си помислите, че човекът е понесъл жесток удар или страда от нетипичен обрив, но всъщност истината е съвсем друга.

Тези натъртвания са страничен ефект от един вид спортна терапия, наречена „вендузиране“. Тя се прилага в почти всеки спорт, като става все по-популярна и сред холивудските звезди. В много кабинети по кинезитерапия също може да срещнете тази практика, което ни накара да обясним малко повече за нея. Освен че може да се сдобиете с огромни червеникаво-лилави синини по гърба си, терапията с вендузи всъщност може и да бъде полезна при определени болки в тялото.

Какво е терапия с вендузи?

Терапията с вендузи е форма на алтернативна медицина, която обикновено се използва за лечение на мускулни болки във врата, раменете и гърба. Може да е от полза за всеки, който изпитва мускулно напрежение или стягане, като се препоръчва не само за спортисти. По време на терапията, няколко вендузи, направени от стъкло или пластмаса, се поставят върху определени части на тялото ви.

Медицинското название на практиката е миофасциална декомпресия. Миосфасцията е съединителната тъкан, която свързва мускулите с кожата. Както подсказва името, вендузите помагат за облекчаване на налягането, което се образува при стягането на съединителните тъкани. То може да се случи по много причини, включително заседнал начин на живот, контузии или прекомерното натоварване във фитнеса.

вендузи istock

Снимка: iStock

„Когато съединителната тъкан се залепи и ограничи, това ни пречи да се движим свободно и може да доведе до схващане“, казва физиотерапевтът Аарон Ареола пред Insider. Той допълва, че тези тъкани трябва да се отделят, за да започнем да се движим свободно.

Видовете терапия с вендузи са два – суха и мокра. При сухата вътрешността на чашите се загрява с помощта на пламък, след което се допират до определена част от тялото. Докато въздухът в чашата се охлажда, налягането се променя и създава вакуум, който засмуква кожата. Първите стъпки при мократа терапия с вендузи са същите като при сухата.

Разликата идва, след като вендузите се премахнат. При мократа терапия следва създаването на малки разрези по кожата на местата, където са били поставени чашите. След това се поставят нови вендузи върху прорезите. Тези допълнителни стъпки са предназначени за освобождаване на токсични течности, които са се натрупали в тялото.

Помнете, че трябва да се подлагате на подобна терапия само при лицензиран професионалист, който знае какво прави.

Ползи от терапията с вендузи

Терапията с вендузи може да облекчи мускулното напрежение и да помогне на спортуващите да се възстановят по-бързо. Това се случва чрез увеличаване притока на кръв към определени области на тялото, което може да намали сковаността и да подобри подвижността. Според общото вярване, тази практика може да облекчи симптомите на фибромиалгия, да намали холестерола и да се използва за лечение на акне.

Освен това, някои изследвания за терапията с вендузи обясняват, че възприеманото мускулно облекчение може да се дължи на плацебо ефекта. Това означава, че макар да изглежда, че лечението е работило, то няма физически ефекти.

вендузи istock

Снимка: iStock

Има обаче някои ползи, които са подкрепени от научни изследвания. Според тях, терапията с вендузи може да облекчи болката в кръста, да помогне за по-бързото възстановяване при спортисти и може да намали нивото на тежки метали в кръвта.

Много е важно да говорите с вашия лекар, за да разберете какъв тип лечение е най-подходящ за вашите проблеми. Понякога може да ви бъде препоръчана терапия с вендузи, комбинирана с други алтернативни лечения за облекчаване на мускулното напрежение. Те включват топлотерапия, йога, масажи и акупунктура.

Странични ефекти от терапията с вендузи

Когато се прилага правилно, терапията с вендузи обикновено е безопасна и няма да причини големи странични ефекти. Някои нежелани реакции, които могат да се появят след нея включват кръгли белези, външно кървене и натъртване. Кръглите белези са кръгови натъртвания, които се появяват там, където са били поставени вендузите и могат да останат от няколко дни до няколко седмици. Големината и цветът не са индикатор за ефективността на лечението.

вендузи istock

Снимка: iStock

По време на терапията може да почувствате лека болка, обяснява Ареола. Въпреки че може да предизвика дискомфорт, не би трябвало да е нетърпима. Страничните ефекти от вендузите са минимални, но все пак те могат да причинят неблагоприятни последствия като изгаряния или кожни инфекции при хора със специфични здравословни състояния.

Хората със следните здравословни състояние е по-добре да избягват терапията с вендузи:

► Хемофилия

► Псориазис или екзема

► Епилепсия

Докато някои хора изпитват облекчение на мускулите от терапията, този ефект може да не се появи при всеки. Според експерти, резултатите варират в зависимост от човека и затова все още не могат да се дадат категорични отговори на много въпроси.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари