IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плюсове и минуси на пикантните храни

29 май 2021 16 30

Колко люто обичате да хапвате?

Снимка: Istockphoto

Обичате пикантна храна? Не сте единствените! Богатите на подправки ястия имат много плюсове, макар че човешкото тяло реагира различно при хапването им. Най-важно е да сте умерени дори с любимите ястия, за да се възползвате максимално от всичките им предимства.

Ето и кои са те:

Намаляват възпаленията и инфекциите

Подправките имат противовъзпалителни свойства. Пикантните храни са чудесни за лечение на здравословни състояния като главоболие, автоимунно заболяване, артрит и гадене.

Подправките са богати на антиоксиданти, имат антибактериални и антимикробни свойства. Това може да помогне и за предпазване от инфекциите в организма, като елиминира причиняващите болестта елементи.

Превенция от рак

Според проучванията пикантните храни могат да действат върху раковите клетки и да ги елиминират или да ограничат растежа им. Вследствие на това тяхно действие ракът може да забави развитието си или дори да хапвате пикантни храни като превенция срещу тази болест.

Могат да удължат живота

Според проучване на Харвард и Китайския национален център за контрол и превенция на заболяванията, редовната консумация на подправки може да помогне на хората да живеят по-дълго.

Подобряват метаболизма

Антиоксидантите в подправките помагат на метаболизма, което пък ще ви е от полза да контролирате и да намалите теглото си, ако желаете.

Рискове, свързани с приема на пикантни храни

Различните хора имат различна толерантност към подправки. Ако не внимавате и заложите на много люти подправки, можете да задълбочите вече съществуващи храносмилателни проблеми. Особено внимателни трябва да са хората, които страдат от язва или колит.

Пикантната храна може да окаже влияние и върху вкусовите ви рецептори и да ги притъпи, след което няма да можете да се наслаждавате пълноценно на непикантни храни. За да предотвратите това, бъдете внимателни с консумацията на по-наситени и остри подправки и не прекалявайте.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари