IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансцендентална медитация – тайната за успех на Хю Джакмън и Опра Уинфри

6 юли 2021 08 30

Какво представлява практиката и как да я правите

Снимка: БГНЕС

Медитацията е практика, в която дадено лице тренира ума и/или предизвиква режим на съзнанието, за да постигне физическо, емоционално, умствено и духовно развитие. Тя може да бъде съпътствана от допълнителни физически упражнения като хатха йога и чигун, които могат да играят ролята на спорт. Има различни видове медитация, като някои от тях са по-познати от други.

Днес ще говорим за трансценденталната медитация, която е основана в Индия от индуския монах Свами Брахмананда Сарасвати. Това е форма на медитация, в която хората повтарят една дума или фраза по време на практиката. В наши дни тя се практикува от доста известни личности, сред които Опра Уинфри и Хю Джакман.

Ето някои от ползите на трансценденталната медитация и как да я практикувате

Какво е трансцендентална медитация?

Трансценденталната медитация е медитация, основана на мантра, измислена да създава усещане за спокойствие.

Основното, което отличава трансценденталната медитация от другите форми, е фокусът върху повтаряща се дума или фраза спрямо дишането или сканирането на тялото. „Тя е елементарна не защото е опростена медитация или направена за начинаещи, а защото има дълбока и елегантна простота в практиката“, казва учителката по трансцендентална медитация Дебора Варнел пред Insider. Според нея, тук не се изисква толкова много усилия, колкото в други видове медитация, където се включва концентрация или контрол на ума.

Според Варнел, ползите от трансценденталната медитация включват по-малко стрес, намалена тревожност и депресия, по-добър сън, по-силни изпълнителни функции като целенасочено мислене и далновидно вземане на решения. Трансценденталната медитация също може да бъде полезна за хората, страдащи от посттравматичен стрес.

медитация istock

Снимка: iStock

Дори да сте скептични към ползите, струва си да опитате практиката. „Техниката на трансценденталната медитация не включва вяра. Всъщност може да бъдете напълно скептични и техниката все още да бъде напълно ефективна“, казва Сам Кац пред Insider. „Трансценденталната медитация не е религия или философия и не включва никаква промяна в начина на живот“.

Как да правим трансцендентална медитация?

Трансценденталната медитация обикновено се преподава от практикуващ, който ще ви предостави мантра, която да повторите. Можете да направите това с личен учител или чрез приложение. Препоръчително е обаче да работите с учител за техниката, за да имате някого, който да ви напътства.

медитация istock

Снимка: iStock

След като научите техниката и получите мантра, можете сами да практикувате трансцедентална медитация. Тя трябва да се практикува два пъти на ден – веднъж сутрин и веднъж вечер, в продължение на 15 до 20 минути. Трябва да седнете с изправен гръб на удобна седалка със затворени очи.

Мантрата е вашата фокусна точка и можете да се върнете към нея по всяко време, когато се разсеете.

Мантри за трансцендентална медитация

Според Кац, мантрите са лично избрани за всеки човек от обучен учител, за да се гарантира, че всеки ученик ще получи максимална полза от практиката си.

Мнозина избират мантра, която предизвиква в тях това, което те описват като „вибрации“. Това може да бъде потвърждение като „Аз съм успял“. Мантрите също могат да се променят по време на вашата медитационна практика, докато напредвате или когато вашите нужди се променят.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Борис ( преди 1 година )
Имате ли контакти с центъра на ТМ в София? От лятото ги чакам да се събере група. Вече е ноември, малко несериозно подхождат при наличието че са толкова скъпи.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар