IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

7 доказани ползи от медитацията

24 май 2020 12 00

Погрижете се за ума си

Снимка: Pexels

Медитацията е практика, в която дадено лице тренира ума и/или предизвиква режим на съзнанието, за да постигне физическо, емоционално, умствено и духовно развитие. Понятието се отнася за широк спектър от техники, предназначени за насърчаване на релаксацията, контакт с духовни учители и водачи, изграждане и овладяване на вътрешната енергия.

Ползите от медитацията са доказвани в множество научни доклади, правени през годините. Те включват намаляване на стреса, подобряване на концентрацията, намаляване на кръвното налягане и понижаване на симптомите на безпокойство и депресия. Независимо какъв тип медитация ще използвате, ефектите ѝ ще бъдат полезни за тялото и ума ви.

Ето 7 доказани ползи от медитацията

1. Подобрение на фокуса и концентрацията

Медитацията помага да се фокусирате върху настоящето, което подобрява концентрацията върху задачите, които трябва да приключите през деня. Изследване, направено от университета „Харвард“ през 2011 година проучва ефектите на практиката върху мозъка и успява да намери връзка между нея и обработването на нова информация.

Учените са изследвали умовете на 17 човека преди и след участието им в 8-дневна медитационна програма. Резултатите показали увеличение на сивото вещество в частите на мозъка, отговорни за ученето, паметта и емоционалната регулация. Освен това, проучване от 2016 година от изследователи в университета „Carnegie Mellon“ показва как медитацията може да подобри концентрацията и вземането на решения.

медитация pexels

Снимка: Pexels

Проучването се извършило с 35 безработни възрастни, които търсят работа. Едната група участва в тридневна програма за релаксация без компоненти на медитация, докато другата се подлага на практиката. Снимките на мозъка преди и след показват, че при втората група има повишаване на свързаността между части на мозъка, които контролират вниманието.

„Изследванията показват, че можем да контролираме вниманието си и че това е умение, което може да се научи“, казва д-р Ричард Дейвидсън, който е професор по психология.

2. Повишава самочувствието и самосъзнанието

Медитацията ви насърчава да забавите малко темпото и да се вгледате в себе си, за да откриете положителните си качества. „Тя може да помогне за повишаване на самосъзнанието чрез способността да изследвате собствените си мисли и чувства“, казва д-р Брайън Уиндър.

Според учени от Станфордския университет, медитацията може особено да помогне на хора със социална тревожност. Проучване, направено през 2009 година и включващо 14 участници с проблеми в обществото, показва, че практиката за ума понижава безпокойството и подобрява самочувствието.

3. Намалява стреса

Медитацията може да понижи нивата на кортизол – хормона на стреса, което ви помага да се чувствате по-спокойни. В доклад от 2013 година учени анализират повече от 200 проучвания за медитация сред здрави хора и откриват, че тя е ефективен начин за намаляване на стреса.

Повтарянето на мантра – като дума или фраза, по време на медитация може също да има успокояващ ефект. Концентрирайки се върху нея, вие сте в състояние да изместите фокуса си от разсейващи мисли. Трансценденталната медитация е практика, при която тихо повтаряте дума или звук, за да се концентрирате и в резултат на това сте в състояние да достигнете до пълна стабилност на духа.

медитация pexels

Снимка: Pexels

Проучване, направено през 2019 година, показва намаляване на психологическото страдание сред учители и помощен персонал, участвали в програма за трансцедентална медитация. Учените са използвали скали за стрес преди и след изследването, за да измерват нивата на бърнаут, депресия и стрес. На участниците им е била нужна всекидневна медитация от 15-20 минути в продължение на 4 месеца, за да намалят стреса.

4. Бори се с безпокойството и депресията

Медитацията помага да тренирате ума си да се съсредоточи върху настоящето, което прави по-малко вероятно да потънете в тревожни мисли, които могат да подхранят депресията. Според учени, тази практика може да помогне за облекчаване на тревожността и да бъде част от цялостен план за лечение на психичното здраве. Освен това тя се бори с безсънието, загубата на апетит и лошото настроение.

5. Бори се със зависимостта

Медитацията може да промени мозъчните рецептори, свързани с пристрастяването към наркотици и алкохол, което може да намали желанието за тези вещества. Освен това тя увеличава осведомеността ви за желанието към използването им и ви позволява да контролирате този глад.

Изследване от 2018 година, публикувано в „Злоупотреба с вещества и рехабилитация“, установява, че тренировката на съзнанието може да помогне за предотвратяване на евентуално завръщане към пороците, тъй като произвежда терапевтичен ефект, помага за регулацията на мозъка.

6. Контролира болката

Много лекари препоръчват медитационни практики като част от цялостен план за справяне с болката. Проучване, направено през 2020 година сред 6400 участници, показва, че медитацията може да намали неразположението при тези, които страдат от следоперативна, остра или хронична болка.

медитация pexels

Снимка: Pexels

„Това обаче не означава, че болката ще изчезне напълно“, казва д-р Дейвидсън пред „Insider“. Той добавя, че медитацията по-скоро помага за отвличане на мислите за няколко минути и това служи да се забрави за болката за малко.

7. Прави ви по-човечни

Редовната медитация може да увеличава състраданието към себе си и другите. Тя засилва веригите в мозъка, които възприемат емоциите на околните, насърчава алтруистичното поведение и намалява имплицитните или несъзнателни пристрастия, отговорни за подражание на вредни стереотипи.

За да започнете медитация за доброта, можете да си представите любим човек и да му пожелаете щастие. След това разширете този спектър и включете себе си или още хора, на които държите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари