IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болки в ставите? Избягвайте тези храни

16 декември 2021 08 40

Така ще подобрите състоянието на тялото си

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Зимата е тук, а с нея освен хубавите празнични емоции за някои хора тя носи и болки в костите и ставите. Да, те са хронични, но можете да подобрите състоянието на тялото си с правилните движения, масажи и като избягвате определени храни.

Сковаността в ставите носи голям дискомфорт и намалява мобилността. При студено време може да се появяват и зачервявания и подуване. Те може да бъдат причинени от нараняване, хронично заболяване, липса на затопляне и разтягане на тялото преди интензивни движения и дори само при излагане на много студено време.

Не подценявайте хубавото разтягане, без значение дали ще спортувате или просто ще вършите ежедневните си дейности през зимния период. А за да облекчите ставите си, избягвайте тези храни:

Намалете приема на сол

Намаляването на приема на сол може да помогне за намаляване на загубата на калций в тялото, като по този начин намали риска от остеопороза и фрактури, твърдят здравните експерти. Солта също причинява задържане на течности, което може да предизвика подуване на тъканите и по този начин да доведе до болки в ставите.

Намалете приема на захар

Продукти като кола, сладкиши, изкуствени сокове, хляб и други храни трябва да се избягват. Скокът в нивата на кръвната захар в тялото може да влоши състоянието на ревматоиден артрит и да предизвика възпаление на тъканите и болки в ставите.

Избягвайте консумация на червено месо

Червеното месо като овнешко, агнешко и други съдържат високи нива на наситени мазнини и омега-6 мастни киселини. И двете са пряко свързани с възпалителни процеси в тялото и могат да предизвикат скованост на ставите и интензивна болка.

Избягвайте глутенови храни

Глутенът се намира в ръжта, пшеницата и ечемика. За хора, които страдат от алергия към глутен, наличието на глутен може да предизвика възпаление в организма. Тези хора трябва да избягват храната с глутен, за да избегнат възпаление на ставите.

Алкохол

Алкохолът може да влоши симптомите на артрит. Проучване на 278 души е установило, че приемът на алкохол може да причини структурни увреждания на гръбначния стълб. Хроничната консумация на алкохол е свързана с повишен риск от остеоартрит.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари