IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настинка и грип – 6 решения, които наистина ще ви помогнат

21 октомври 2022 17 50

Без хапчета, прахчета и сиропи

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Колкото и да се опитвате да останете здрави по време на сезона на настинки и грип, може да е трудно да избегнете разболяването. В крайна сметка грипният вирус не прави разлика между здрави и болни хора, нито ги дели на млади и стари. Освен това той лесно се разпространява чрез капчици във въздуха, когато някой заразен кашля, киха и дори говори, така че всички сме потенциални мишени.

За съжаление, грипният сезон продължава много по-дълго, отколкото си мислим, достигайки своя пик някъде между декември и февруари. Симптомите като висока температура, кашлица, болки в гърлото, хрема и болки в тялото, могат да бъдат леки или тежки.

Превенцията е ключова. Получаването на годишна противогрипна ваксина през октомври, преди сезонът на грипа да е в разгара си, може да изиграе огромна роля за предпазването на вас и вашето семейство. Все още може да се разболеете, но състоянието ви ще се подобри много по-бързо. Също така консултацията с лекар, когато вече сте болни, също е важна, за да може да установите правилния подход към възстановяването.

Ако обаче не искате да се ваксинирате, има няколко естествени начина да се предпазите от вируса или да го преминете по-лесно, ако вече сте се заразили.

Настинка и грип – шест решения, които наистина ще ви помогнат

1. Качествен и достатъчен сън

Наспиването и отделянето на време за възстановяване е най-доброто решение, което може да вземете за себе си, колегите и семейството си. И истината е, че когато се чувствате болни, няма да ви се иска да правите нищо друго. Спете колкото се може повече и избягвайте контакт с други хора, докато не премахнете треската – без да приемате никакви лекарства – за 24 до 48 часа.

сън Pixabay

Снимка: Pixabay

Докато си почивате, поставете допълнителна възглавница под главата си, за да дренирате носните си проходи и да направите съня по-удобен.

2. Гаргара

Ако имате възпалено гърло, правете гаргара с обикновена или осолена вода. Честото гаргарене може да помогне за намаляване на подуването на гърлото и разводняване на слузта, което може да премахне дразнители, като бактерии и алергени.

3. Цинк

Цинковите таблетки за смучене могат да ви помогнат да се почувствате по-добре, ако започнете да ги приемате веднага, щом почувствате симптомите. Д-р Нийл Шахтер препоръчва да употребявате по една или две таблетки на ден.

цинк istock

Снимка: iStock

Цинкът може да помогне за повишаване на имунитета, което може да съкрати продължителността или тежестта на грипа. Разбира се, важно е първо да се консултирате с вашия лекар или фармацевт, тъй като цинкът може да взаимодейства с антибиотици и пенициламин – лекарство, използвано за лечение на ревматоиден артрит.

4. Вода

Ако имате температура и треска, сте изложени на риск от дехидратация, така че е важно да пиете повече течности през целия ден. Един от начините, по който дехидратацията забавя възстановяването ви, е като затруднява преминаването на имунните агенти през тялото, които се насочват към нахлуващите вируси.

5. Пилешка супа

Пилешката супа не само е топла и успокояваща. Проучване установява, че съединение в нея, наречено карнозин, може да помогне на имунната система да се пребори с грипа в първите дни. Друго изследване пък доказва, че пилешката супа има противовъзпалителен ефект, който може да облекчи симптомите и да съкрати инфекциите на горните дихателни пътища.

пилешка супа

Снимка: iStock

Супата и другите топли течности, като чай, имат и други предимства. Те облекчават запушването на носа, помагат ви да останете хидратирани и успокояват възпалените мембрани в носа и гърлото.

6. Горещи душове

Вземането на дълъг душ с много пара може да помогне за овлажняване на гърлото и носните проходи, като същевременно помага за тяхното прочистване. Ако грипът ви кара да се чувствате замаяни или слаби, просто пуснете топлата вода, седнете в банята и вдишвайте парата за 10 минути.

душ, къпане

Снимка: iStock

Все още не се чувствате добре? Може би е време да преминете отвъд естествените лекарства за грип и да потърсите медицинска помощ. Важно е да се свържете с вашия лекар, тъй като грипът може да има сериозни последствия, вариращи от ушни инфекции до пневмония и влошаване на хронични състояния, като сърдечна недостатъчност, астма и диабет.

Tialoto е още по-близо до теб чрез Instagram и страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

... ( преди 1 година )
az 51 skilidki pe4en 4esun znam edna supa ot i 4a6a smetana s kopur .......na miga izpotiava i pomaga.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар