IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тяло на шампион – как Линдзи Вон поддържа форма и се грижи за себе си

5 април 2023 08 30

Олимпийската шампионка говори за здравето и уелнес рутината си

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Вероятно никога няма да срещнете човек толкова мотивиран или целеустремен като Линдзи Вон. Олимпийската златна медалистка започва да кара ски, когато е едва на три години и на 17 се класира за Олимпийските игри през 2002 година. По време на престоя си на пистите Линдзи постоянно превъзхождаше конкуренцията и надхвърляше границите на това, което всички смятаха за невъзможно.

До момента, в който се оттегли от спорта през 2019 година поради различни контузии, 39-годишната Вон натрупа 82 победи в Световната купа по ски алпийски дисциплини и печели златен медал от Олимпийските игри във Ванкувър през 2010 година, плюс два бронзови медала.

Докато се състезаваше, Линдзи за малко да счупи рекорда за победи в Световната купа по алпийски ски за всички времена и за мъже, и за жени – чест, която наскоро отиде при нейната бивша съотборничка Микаела Шифрин, която натрупа общо 87 победи. Все пак Шифрин призна, че Вон е тази, която е проправила път за равенство между половете в спорта и по този начин ѝ е позволила да достигне абсолютния връх.

Тайната на Линдзи Вон за успех е проста – автентичност. „Винаги съм била себе си. Можете да бъдете силни, женствени и самоуверени, да носите грим и да правите всички тези неща едновременно. Не е нужно да сте стереотипния спортист. Можете да бъдете различни“, казва тя пред Women's Health. Допълва, че няма ограничения за това какви постижения можете да направите, а просто трябва да се мотивирате и да ги грабнете.

Вон е изключително организирана и обича да следва определена рутина. От закуската до нощните ритуали, тя предварително подготвя всичко, за да знае, че ще има време за хранене, тренировка и почивка.

Тяло на шампион – режимът на Линдзи Вон

Закуската зависи от тренировката

Вон има няколко варианта на закуска, от които да избира, в зависимост от това дали отива на фитнес или на пистата.

Всяка сутрин Линдзи е събудена от кучетата си, които също често обичат да се включват в тренировките ѝ, и след това започва деня с банан и бадемово масло, ако прави кардио във фитнеса, или яйца с малко авокадо, ако е планирана тренировка с тежести. Ако говорим за нещо по-интензивно в залата или на пистата, закуската се състои от овесени ядки с плодове.

Разнообразие на тренировките

Когато се отказва от спорта, Линдзи фокусира цялото си внимание върху фитнеса, за да поддържа фигурата си. Това обаче не означава, че отива в залата с нежелание или не се наслаждава на тренировките. Шампионката е научена да слуша мозъка и тялото си, за да им осигури всичко, от което те се нуждаят, за да може да получи отплата от тях след време.

Линдзи е претърпяла множество контузии през годините, като наскоро се подлага на операция на коляното, за да се справи с предишен проблем, появил се след операция на скъсани връзки през 2019 година.

Обикновено Вон тренира поне 3-4 пъти седмично, най-често сутрин. Обича да прави кардио поне два пъти в седмицата, но мрази да бяга. Освен това, сега има и лекарска забрана за тичане, което обаче по никакъв начин не я натъжава. Вместо това Линдзи кара колело или, през топлите месеци, сърф. Другите дни от седмицата са фокусирани върху краката или вдигане на тежести.

Шейк и лек обяд

След тренировка Линдзи обикновено посяга към някакъв вид протеинов шейк. Признава, че тогава тялото ѝ жадува за нещо сладко и напитката утолява хем жаждата, хем желанието за захар. Често добавя и плодове или бадемово масло, а също така обича да слага малко цвекло на прах. Когато става въпрос за обяд, на масата се слага салата с някакъв вид протеин.

Нощна рутина

След първата контузия в коляното, Вон страда от безсъние, така че нейната нощна рутина е усъвършенствана, за да ѝ осигури подходяща почивка. Тя обикновено започва вечерта си с приготвяне на вечеря, докато слуша малко Франк Синатра.

Фритюрникът с горещ въздух е основен продукт в кухнята на шампионката. Тя обикновено приготвя в него сьомга, която добавя към салатата си. Комбинира ястието с малко козе сирене и колкото се може повече зеленчуци. Във вечерите, когато иска да експериментира, Линдзи си приготвя риба меч със сос карбонара.

След вечеря Линдзи винаги прави кратка разходка, преди да се отправи към леглото. Преди да си легне обаче, тя измива лицето си, взема предписано лекарство за сън и си води дневник. Съветва всеки, който се бори с безсъние, да поговори със своя лекар за намиране на решение.

Линдзи Вон с нарисуван бански

Линдзи Вон показва супер тяло

Линдзи Вон тренира по бански и с контузен крак

Водене на дневник

В допълнение към съня и тренировките, Линдзи казва, че воденето на дневник е от съществено значение за психичното ѝ здраве. Практиката вече се е превърнала в навик, тъй като скиорката записва мислите си на лист от деветгодишна. „Воденето на дневник беше изключително полезно през цялата ми кариера, но стана още по-съществено, когато се пенсионирах“, казва тя.

Вон си води дневник всяка вечер и се опитва да стои далеч от поставянето на цели за следващия ден. Вместо това тя пише нещата, които чувства, стремейки се да остане в настоящето колкото се може по-дълго. По думите ѝ, е важно да си водите дневник както в добрите, така и в лошите дни, за да знаете какво да подобрите в следващите етапи от живота си.

Качествена почивка

Когато трябва да почива, Линдзи го прави качествено. Ако зависеше от нея, би прекарала цял ден на дивана, но тялото ѝ има нужда от движение, което обикновено се изразява в разходка с кучетата. Почивните дни често са прекарани в спортно облекло или пижама. Любимото ѝ ястие по време на почивката е паста или сладолед.

Въпреки че следването на рутина е свещено за Вон, тя е съсредоточена най-вече върху всичко, което я кара да се чувства добре и да върви по пътя си. „Всеки ден е нова възможност да бъдем по-добри“, казва шампионката.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари