IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хидратация през пролетта и лятото – храните, които да ядете

8 май 2023 10 30

Не е нужно да пиете вода само в чистото ѝ състояние

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Без съмнение сте чували съвета да пиете поне по 2 литра вода на ден. Но знаете ли откъде идва този съвет за избягване на дехидратация и дали все пак трябва наистина да го следвате?

Лекарят Шон Хашми казва, че препоръката датира от 1945 година и е на Съвета по храните и храненето на САЩ. По думите му обаче хората от години тълкуват погрешно изявлението, добавяйки че част от водата, която трябва да получавате, идва от храната.

Наистина трябва да пиете вода през деня, за да избегнете рискове за здравето. Според диетолози, правилната хидратация е важна за поддържане на когнитивните способности, намаляване на риска от камъни в бъбреците и управление на теглото. Проучване, публикувано тази година, установява, че хората, които се хидратират правилно, са по-здрави, развиват по-малко хронични заболявания и живеят по-дълго от тези, които не снабдяват тялото с достатъчно вода.

вода с

Снимка: iStock

Но какво всъщност означава да бъдеш правилно хидратиран? Публикация от 2005 година на Националната академия по наука, инженерство и медицина предполага, че жените, които консумират около 2,7 литра на ден, и мъжете, които приемат около 3,7 литра на ден вода както течност, така и от храна, се считат за правилно хидратирани. Точното количество, от което се нуждаете, също зависи от фактори като възраст, пол, ниво на активност, бременност и кърмене.

Добрата новина за тези, на които им е трудно да пият редовно вода през деня е, че храните, които ядете, играят голяма роля за правилната хидратация. Докладът на Националната академия по наука, инженерство и медицина отбелязва, че около 19% от общата консумация на вода на ден идва от храната.

„Тези храни са не само хидратиращи, но и питателни и осигуряват различни хранителни вещества, включително витамини и фибри“, казва д-р Шрийла Шарма. Според нея, процентът може да бъде вдигнат на 20 относно хидратиращите нужди на тялото, които се задоволяват от храната.

електролитна напитка,

Снимка: iStock

Ако диетата ви е богата на плодове и зеленчуци, хидратирането не би трябвало да е трудна задача за вас. За да постигнете заветната цел, може да следвате изпитани съвети за хранене, като се стремите към две до три порции плодове и пет или повече порции зеленчуци дневно.

Въпреки това, някои храни са по-хидратиращи от други, като те могат да задържат повече вода. Имайте предвид обаче че плодът или зеленчукът ще загубят вода, ако са сготвени. За да оптимизирате хидратиращия аспект на тези храни, най-добре е да ги ядете суровили или минимално сготвени. И за най-добър ефект, насладете им се с чаша вода.

Осем от най-хидратиращите храни, които да добавите в диетата си

1. Краставица

вода, краставица,

Снимка: iStock

Диетолози казват, че краставицата, която е 95% вода, е една от най-хидратиращите налични опции. Зеленият зеленчук не е просто добавка към шопската салата. Д-р Шарма предлага да бъдете креативни относно включването на краставицата в диетата си. Опитайте например резенчета от зеленчука, потопени в хумус вместо чипс или пък студен таратор за освежаващо лятно предястие. Не белете краставицата, за да извлечете най-много витамини и минерали от нея.

2. Целина с фъстъчено масло

целина istock

Снимка: iStock

Според експерти, целината е с ниско съдържание на калории и други витамини и минерали, но е много хидратираща и се състои предимно от вода. Пръчиците целина може да не са много вкусни сами по себе си, но можете да ги направите такива, ако ги потопите във фъстъчено масло или ги добавите към салата с риба тон.

3. Диня

диня, бански,

Снимка: iStock

Освежаващият летен плод е синоним на хидратация и това не е случайно. Динята е с високо съдържание на вода и ниско съдържание на калории. Това е желана добавка към много летни ястия и е добра комбинация за гаспачо или плодови салати.

4. Пъпеш

пъпеш, жена,

Снимка: iStock

Въпреки че динята очевидно е най-хидратиращият плод, не пренебрегвайте и пъпеша. Той е с високо съдържание на калий, което го прави отличен източник на хранителни вещества. Калият е много важен за хидратацията – той е електролит, което означава, че помага на тялото да балансира съдържанието на вода. Можете да ядете пъпеш самостоятелно или в плодова салата, да го добавите към смутита или да го комбинирате с прошуто за следобедна закуска.

5. Ягоди

ягоди istock

Снимка: iStock

Сладкият червен плод е отличен източник на витамин С. Това обаче не е всичко – ягодите също са невероятно хидратиращи и съдържат 91% вода. През лятото се насладете на салата с червения малък плод и босилек. Или пък опитайте да потопите парченца ягоди в разтопен шоколад или да ги добавите към овесена каша, гранола и друга здравословна закуска или десерт.

6. Маруля/Айсберг

айсберг istock

Снимка: iStock

Всички видове маруля и други зеленчуци като зеле и спанак имат високо съдържание на вода, но айсбергът е смятан за най-хидратиращ с 95% вода от теглото си. Най-лесният начин да се насладите на ползите му е да го нарежете на салата, но също така може да го използвате и като добавка към бургер.

Бадеми – задължителната суперхрана в диетата ви

Колагенова вода – полезна ли е за здравето

Алое вера: 6 причини да пиете сок от него

7. Домати

домати Pixabay

Снимка: Pixabay

Доматите могат да се похвалят с около 94% водно съдържание. И подобно на пъпеша, те са източник на калий с 292 мг в един средно голям домат. За щастие, използването им е толкова разнообразно, че никога не биха ни омръзнали. Можете да им се насладите в сос за паста, яхния, свежа салата, гаспачо или просто нарязани и поръсени със сол.

8. Чушки

чушки Pixabay

Снимка: Pixabay

Чушките също са с около 92% вода. Нарежете ги на кубчета и ги използвайте като добавка към салати или сосове. Може да ги направите на по-големи резени и да ги хапвате като алтернатива на чипс, потопени в хумус или сос. Пълнените чушки също са чудесен вариант за предястие или основно, но имайте предвид, че зеленчукът ще загуби част от своите хидратиращи предимства, след като премине през термичната обработка.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари