IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословна диета - 7 храни срещу хронично възпаление

22 май 2023 11 00

Какво да добавите в режима си на хранене

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато тялото ви се сблъска с вреден агент - вируси, бактерии или токсични химикали - или претърпи нараняване, то активира имунната ви система. Тя, от своя страна, изпраща своите първи войници в лицето на възпалителни клетки и цитокини - вещества, които стимулират повече възпалителни клетки. Те започват възпалителен отговор, за да уловят бактерии и други вредни агенти или да започнат да лекуват наранена тъкан. Резултатът може да бъде болка, подуване, синини или зачервяване. Но възпалението също засяга системите на тялото, които не можете да видите.

Има два вида възпаление - остро и хронично. Първото е реакцията на внезапно увреждане на тялото, като например порязване на пръста. За да го излекува, организмът ви изпраща възпалителни клетки към наряването. Те започват оздравителния процес. Хроничното възпаление, от своя страна, се случва, когато тялото ви продължава да изпраща възпалителни клетки дори когато няма външна опасност. Например при ревматоиден артрит възпалителните клетки и вещества атакуват ставните тъкани, което води до възпаление, което идва и си отива и може да причини сериозно увреждане на ставите с болка и деформации.

Хубавата новина е, че хроничното възпаление може да се поддържа в норма и дори да се предотврати чрез здравословна диета, включваща определени храни, от които тялото ви има нужда. С наближаването на лятото и желанието за по-стройна фигура, може да се подлъжем и да започнем да гладуваме, с което да си навредим сериозно. Здравословното хранене не само ще ви помогне да достигнете желаните килограми и пропорции на тялото, но също така ще ви осигури цялостно благополучие. 

7 храни срещу хроничното възпаление

1. Сьомга

Средиземноморската диета отдавна се счита за най-здравословната диета, която съществува, и също така е една от най-добрите за намаляване на възпалението. Доказано е, че тя е противовъзпалителна поради фокуса й върху свежи плодове и зеленчуци, ядки, варива, яйца и омега-3 мастни киселини. Проучванията показват, че омега-3 мастните киселини потискат реакцията на макрофагите, които са имунни клетки, които живеят в тъканите на органите и играят ключова роля в предизвикването на възпаление.

сьомга Pexels

Снимка: Pexels

Добър източник на омега-3 мастни киселини е мазната риба, а сьомгата е един от най-добрите представители на тази категория. Хубавото е, че тя се съчетава с всичко и може да се добави към салати, да се хапва самостоятелно или в добавка с вкусни картофи на фурна. Освен това редовното ядене на сьомга – независимо дали се борите с хронично възпаление или не – може да помогне за подобряване на здравето на сърцето и очите, да подпомогне храносмилането и да подкрепи имунната ви система и плодовитостта.

2. Зехтин

Заменете обикновеното олио със зехтин заради неговите противовъзпалителни свойства. В него има множество здравословни мононенаситни мазнини, но най-забележителната е олеиновата. Изследванията показват, че тя може да потисне възпалителни маркери като С-реактивен протеин (CRP) и интерлевкин (IL)-6. Когато тези маркери се задействат, те по същество казват на тялото ви да премине в ускорение и по този начин се създава възпаление. Зехтинът също така съдържа олеокантал - мощен антиоксидант, за който е установено, че намалява или премахне възпалението.

3. Ядки

Ядките са едно от най-здравословните междинни хранения, което може да включите в менюто си. Запасете се с орехи, макадамия, бадеми и кашу. Според лекари, ядките са чудесен източник на протеин и са богати на вещества, които поддържат здраво сърце и се борят с възпалението. Тези вещества включват мононенаситени мазнини, омега-3 мастни киселини и фибри

4. Авокадо

Популярен от години наред, плодът също може да помогне за намаляване на възпалението. Авокадото е пълно с хранителни вещества, както и с антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, като витамини С и Е, каротеноиди и фенолни съединения. Установено е, че тези вещества имат големи антиоксидантни, невропротективни и кардиопротективни ползи. Редовното ядене на авокадо може да помогне за подобряване на естествената антиоксидантна защита на тялото и по-добра борба с възпалението. 

авокадов тост

Снимка: iStock

Независимо дали го намазвате върху препечен хляб, правите си пудинг от авокадо или го използвате, за да подобрите ястие, бъдете сигурни, че всички можем да се насладим на авокадо, знаейки, че има добър вкус и е полезно и за нас.

5. Горски плодове

Склонни сме да похапваме горски плодове само през топлото време, но е хубаво да ги включваме в диетата си през цялата година. Според лекарско проучване, те са пълни с полифенолни съединения, които показват естествени противовъзпалителни ефекти при хората. Освен това плодовете, които имат отличителни цветове на червено, синьо и лилаво, съдържат антоцианини - мощно полифенолно съединение и естествен антиоксидант. 

сладко от

Снимка: iStock

Ако се чудите кои точно плодове да включите в режима си, препоръчваме ягоди, малини, къпини и грозде. Дръжте ги в хладилника или камерата, за да може да ги използвате като добавка за смути, за междинно хранене или пък като допълнение към овесената каша сутрин.

6. Спанак

Включването на зеленчуци в диетата ви е от съществено значение, но не всички зеленчуци са еднакви. Когато става въпрос за намаляване на възпалението, тъмните листни зеленчуци като спанак са правилният ход. 

салата, спанак

Снимка: Pixabay

Спанакът е богат на бета-каротин - мощен антиоксидант, известен със своите противовъзпалителни свойства и способността да кара кожата да сияе. Проучванията свързват по-високи количества бета-каротин в кръвта с по-ниски нива на маркер за възпаление, наречен С-реактивен протеин. Добрата новина за спанака е, че се съчетава добре с всякакви храни, така че е лесно да го включите в диетата си. 

Здравословна диета – 8 храни за здрави кожа, коса и нокти

12 правила за здравословна 2023 година

Наистина ли хумусът е здравословна храна?

7. Чесън

Чесънът е повече от просто ароматна добавка към вашите ястия, той също е доказана противовъзпалителна храна. Изследванията показват, че серните съединения в него имат способността да намаляват възпалителните маркери, да защитават по-добре имунната система и да стимулират антиоксидантите. Освен това чесънът съдържа и кверцетин - член на семейството на флавоноидите и мощен антиоксидант - който може естествено да помогне на тялото да се бори с възпалението.

За още съвети за грижа за косата и тенденции от света на красотата последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари