Възпалението в тялото е процес, който носи със себе си доста здравословни проблеми. Когато стане хронично, то засяга до голяма степен имунната и нервната система, като може дори да доведе до смърт. Особено по време на пандемия, всеки от нас трябва да вземе мерки, за да не позволи да се разрасне, защото е и предпоставка за разболяване от COVID-19.
Има много хапчета, с които да понижите възпалението в организма, но преди да прибегнете към тях, е добре да се обърнете към някои природни средства. Да вземем например куркумата, която освен за овкусяване на ястия, може да се ползва и за предотвратяване на вирусни инфекции в този сезон.
Според редица изследвания, на куркуминоидите в подправката с типичен жълт цвят, се дължи противовъзпалителното ѝ действие.
Кои са ползите от приема на куркума?
Pixabay
Древната подправка се получава от цъфтящо растение, чийто корен прилича много на джинджифила. Най-широко се използва в индийската, азиатската и централноамериканска кухня. Но освен там, много последователи на аюрведа и китайската медицина, я ползват за прочистване на черния дроб, за лекуване на рани и кожни състояния (по данни на списание „Phytotherapy Research“) и намаляване на възпалението.
Проучвания, цитирани от EverydayHelath, доказват ползата от приема на куркума под различни форми – в насипно състояние, под формата на капсули или в етерични масла и козметика. Резултатите от тях сочат, че тя понижава болката и подуването при остеоартрит и ревматоиден артрит. Други пък доказват, че действа добре при храносмилателни проблеми и депресия.
Куркумата може да подобри чувствителността към инсулин и да понижи нивата на кръвната захар, което е особено важно при хора с инсулинова резистентност и диабет. Това доказват резултатите от изследване, публикувани през октомври 2016 г. в International Journal of Endocrinology and Metabolism. А според екипа на Американската диабетна асоциация, съставките на подправката понижават риска от поява на диабет тип 2.
6 начина, по които да приемате куркума за по-добро здраве:
Pixabay
1. Направете си златно мляко
Въпросната напитка е идеална за повишаване защитните сили на организма по време на пандемия. Загрейте чаша прясно мляко, след което към нея добавете ½ чаена лъжичка куркума, както и същото количество джинджифил на прах.
Оставете сместа на котлона, включен на ниска степен, за около 10 минути, после изключете. Прецедете и пийте овкусено млякото с малко захар, мед или сироп от агаве.
2. Яжте класическо къри
Куркумата е ключова съставка в някои видове къри. Четете обаче внимателно етикетите, защото в някои има много консерванти.
Pixabay
3. Подправете лещата си
Има няколко вида леща, като жълтата върви отлично на куркумата. От друга страна може да овкусите и вашия ориз басмати с нея.
4. Направете си разтривка
Не само зимата, а по всяко време на годината, човек може да се разболее, да изпитва болка в мускулите или тежест в гърдите. Много българи си правят разтривка с ракия, но тази с куркума също не бива да се подценява.
Онова, което трябва да направите, е да смесите малко смлян кимион, джинджифил и чесън на прах, заедно с малко морска сол. Нанесете върху гърдите или гърба, като предварително намажете мястото с овлажняващ крем. Отгоре притиснете с кафява амбалажна хартия, която задържа топлината, като стоите така около 20 минути.
Pixabay
5. Яжте я с яйца
Куркумата може да бъде вкусно допълнение към омлета, фритата, киш или бъркани яйца.
6. Овкусете зеленчуците си с нея
Подправката може да се добави и към печени зеленчуци на фурна. Тя се комбинира с вкуса на картофи, тиква, пащърнак, дори моркови.
IStock
Коментари