IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куркума в грижата за кожата: За какво е най-полезна?

16 октомври 2020 08 30

Антиоксидантите в нея вършат чудеса

IStockphoto

Куркума е подправка, която се използва широко в индийската кухня. Много от нас смятат, че жълто-оранжевият прах със специфична миризма става само за готвене. Истината е, че от стотици години той се използва като лечебно средство и има редица козметични ползи. Стритите коренища на растението, което е от семейството на джинджифила, се приемат и като хранителна добавка. 

Основните предимства на куркумата са заради биоактивния компонент в нея – куркумин. Той е известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. 

Хранителен състав на куркумата: 

Жълтият прах съдържа голямо количество витамини като А, С, К, пиродоксин, както и минерали – желязо, калий, калций, цинк, магнезий, мед... Богат е и на електролити. 

В 100 грама куркума има 354 калории, 65 грама въглехидрати, 9,9 грама мазнини, 21 грама фибри и 7,8 грама протеини. 

Много съвременни изследвания доказват положителното въздействие на куркумата върху кожата, пише Healthline. 

куркума Pixabay

Pixabay

Куркума – за какво е най-полезна в грижата за кожата? 

1. Намалява белезите, заздравява рани 

Маските за лице или козметичните продукти с куркума действат добре на порите и успокояват кожата. Това се дължи на противовъзпалителните свойства на праха. А с антисептичните си качества, той спомага за зарастване на рани и намаляване на белези. 

Достатъчно е да смесите щипка куркума с 1 чаена лъжичка грамово брашно (от индийски черен нахут). Капнете малко вода и разбъркайте добре. Намажете сместа върху раните и изчакайте да изсъхне. След това измийте с хладка вода. Повторете отново след 2-3 дни за по-добър резултат. 

2. Забавя признаците на стареене

В куркумата има пигменти, които помагат на организма да синтезира повече антиоксиданти. А те действат пречистващо на кожата и забавят стареенето ѝ. Това се дължи на факта, че предпазват клетките от свободните радикали, които могат да причинят бръчки, фини линии и пигментни петна с течение на времето. 

маска за

IStock

3. Помага при суха и напукана кожа

В началото на лятото или есента, напуканите пети са често срещан проблем. Много от нас опитват какво ли не, но кожата в тази част на тялото е доста по-груба и изисква специални грижи. 

Ако не можете да се справите със сухата кожа на стъпалата, то разбъркайте малко куркума с кокосово масло. Сместа е мазна и може да остави петна по чаршафите, затова подложете нещо под краката. Важен е ефектът – след отмиване с хладка вода и още няколко процедури, петите ви ще са значително по-меки. 

4. Действа успокояващо при изгаряния

Както вече стана ясно, куркуминът е противовъзпалително средство и успокоява зачервена, подута и наранена кожа. 

За да се уверите в това, смесете щипка куркума с малко по-гъсто и мазно кисело мляко. После нанесете върху засегнатата област. След изсъхване измийте внимателно, като внимавате да не травмирате кожата допълнително с пръсти и нокти. Повтаряйте същото всеки ден в продължение на до две седмици, за да може раната от изгаряне да зарасне и да не ви остане сериозен белег.  

куркума, куркума

IStock

5. Лекува стрии

Те са доста упорити и ще ви излъжат, ако ви кажат, че ще ги премахнете напълно, но пък може да не са толкова натрапчиви. 

Малко куркума, шафран и пресен сок от лайм са идеалната комбинация при стрии. Нанесете пастата върху мястото, оставете я да престои около 15 минути, след това измийте. Повтаряйте това всеки ден, докато забележите промяна – изсветляване на стриите. 

Боядисва или избелва кожата куркумата? 

Много мъже и жени никога не са си правили домашна маска с куркума, защото смятат, че лицето им ще стане жълто заради специфичния цвят на куркумата. Но схващането им е погрешно. Прахът възстановява естествения блясък на кожата и дори може да помогне за изсветляването ѝ. 

Ако имате петна, останали от последната ви почивка на море, време е да пробвате с маска от една чаена лъжичка мед, 1 чаена лъжичка кисело мляко и 1/4 чаена лъжичка куркума. Разбърквате енергично с малка лъжичка и веднага намазвате кожата. Оставете да действа около 20-30 минути, после отмийте и подсушете с мека кърпа. Повтаряйте три до четири пъти седмично, докато състоянието на кожата се промени. 

куркума pixabay

Pixabay

Крие ли рискове грижата за кожата с куркума? 

Разбира се, както всяко нещо, употребата на подправката в грижата за кожата си има своите странични ефекти, ако не се спази дозировката. Много важно е и това с какъв вид прах разполагате, срокът му на годност и страната на произход. 

Избягвайте да приемате твърде много куркума наведнъж. Ако пиете някакви по-специфични лекарства, се консултирайте с личния си лекар, защото някои вещества в подправката могат да реагират зле на тях. 

Нормално е куркумата да оцвети кожата в жълто, но оттенъкът се отмива с вода. Все пак, ако за първи път ползвате подправката в грижата за кожата, първо тествайте как ще ѝ се отрази прахът. Ако намажете малка част от нея и усетите сърбеж или видите зачервяване, то вие сте алергични към куркума. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари