IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 здравословни ползи от куркумата и как да я включите в диетата си

6 септември 2020 12 00

Намалява възпалението, действа като антиоксидант и може да намали риска от рак

Снимка: Pixabay

Куркумата е основен елемент в традиционната медицина от хиляди години. Сега съвременната наука потвърди някои от ползите за здравето на подправката, включително нейните противовъзпалителни свойства и ролята ѝ на антиоксидант. 

Куркуминът – активна съставка, която придава жълтия цвят на куркумата е отговорна за повечето от тези ползи, но е трудна за абсорбиране от тялото. Следователно ползите за здравето от куркумата все още се изследват, но има доказателства, че подправката е полезна в ограничени количества. 

Ето 6 здравословни ползи от куркумата

Намалява възпалението

Възпалението е естествен отговор на имунната система и се появява всеки път, когато тялото е наранено. То изолира наранената зона от другите здрави тъкани, като я увива в щит от бели кръвни клетки, за да започне да се лекува. В някои случаи обаче възпалителната реакция на организма започва без нараняване или друг проблем. 

Ако възпалението стане хронично или прекомерно, това може да доведе до трайно увреждане и масив от хронични заболявания, включително проблеми със сърдечната система и диабет. Симптомите на остро възпаление включват зачервяване, болка, подуване и затопляне на ранената зона.

куркума Pixabay

Снимка: Pixabay 

Медицинско изследване от 2017 година установява, че куркуминът облекчава възпалението при пациенти с остеоартрит. Това е хронично заболяване, характеризиращо се със скованост на ставите и случайни възпаления. Пациентите, които приемат 1000 mg куркумин на ден в продължение на 12 седмици, наблюдават намаляване на симптомите на възпаление като сутрешна скованост, подуване на ставите и други.

Антиоксидант

Според медицинско изследване, направено през 2018 година, куркуминът действа като антиоксидант. 

Антиоксидантите са стабилни молекули, които уравновесяват ефекта на свободните радикали в организма. Свободните радикали идват както от естествените метаболитни процеси като храносмилането, така и от външни източници като замърсяване и цигарен дим. Когато броят на свободните радикали и антиоксидантите се балансира в организма, първите помагат за борбата с патогените.

куркума pixabay

Снимка: Pixabay

Когато това равновесие се разруши, възниква оксидативен стрес. Тогава свободните радикали започват да увреждат протеините, мастните тъкани и клетъчната ДНК. С течение на времето, това непрекъснато увреждане може да доведе до заболявания като диабет и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Изследване от 2012 година, направено сред пациенти с наследствено кръвно заболяване, показва, че приемът на 500 mg куркуминоиди на ден в продължение на 12 месеца намалява нивата на оксидативен стрес. 

Намалява риска от рак

Много изследователски проучвания върху куркумина са фокусирани върху потенциала му за лечение или облекчаване на симптомите на различни видове рак. Тъй като има зависимост между хроничното възпаление и развитието на рак, противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на куркумина могат да се окажат полезни в борбата с болестта.

Медицински доклад от 2019 година установява, че куркуминът може да предотврати пролиферацията на клетките на рак на гърдата, като по този начин забавя растежа на тумора. В същия документ се споменава, че куркуминът се изследва и като средство за лечение на рак на белия дроб, на панкреаса и други видове.

куркума pixabay

Снимка: Pixabay

Въпреки че резултатите са неубедителни, проучванията са открили обещаващи ефекти в изследванията върху животни. Най-голямата пречка при използването на куркумин при лечение на рак е неспособността на човешкото тяло да го абсорбира в значителни количества. Учените работят върху преодоляването на това препятствие, но докато не успеят нито куркумата, нито куркуминътт се използват за лечение на рак.

Подобрява сърдечното здраве

Изследване от 2020 година установява, че пациенти, които консумират между 80 и 4000 mg куркумин на ден, усещат подобрение в сърдечното си здраве. Това включва намаляване на количеството мазнини в кръвта, както и спад на общия им холестерол. 

Въпреки че консумацията на 4000 mg куркумин на ден е много, понастоящем няма известни странични ефекти, свързани с подправката. Ако обаче пиете хапчета за разреждане на кръвта, трябва задължително да се консултирате с лекар преди да започнете приема на куркума. 

Бори се с депресията и подобрява функцията на мозъка

Според резултатите от проучване, направено през 2018 година, консумирането на 500 до 1000 mg куркумин дневно в продължение на поне шест седмици, подобрява симптомите на депресия и намалява тревожността. Учените също са изследвали дали подправката може потенциално да лекува или предотврати развитието на инвалидизиращи невродегенеративни разстройства като алцхаймер.

Проучване от 2008 година показва, че куркуминът може да редуцира фактори, които биха могли да доведат до болестта на Алцхаймер. Тук са включени възпаление, оксидативен стрес и образуване на бета-амилоидни плаки в мозъка.

Помага за здравето на кожата

Благодарение на своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, куркуминът може дори да подобри вида на кожата. Той има лечебни свойства, което го прави добър избор при различни кожни заболявания като витилиго, псориазис и различни екземи. 

Мехлемите и други продукти, съдържащи куркумин, помагат за по-бързото зарастване на раните, подобряват разпределението на колаген и насърчават растежа на нови кръвни клетки.

Как да включите куркумата в диетата си

Безопасната консумация на куркумин включва до 3 mg/kg на ден. Той се съдържа между 3 и 6 % в куркумата, което означава, че във всяка супена лъжица от подправката има по-малко от 0,4 грама от активната съставка. И само незначително количество от това се абсорбира в кръвта.

куркума pixabay

Снимка: Pixabay

Според диетоложката Велонда Андерсън, има много прости начини, с които да осигурите по-лесното усвояване на куркумата. Може да добавите една чаена лъжичка към смутито си, да поръсите леко в салатата си или да включите съставката в различни ястия. 

Тази статия изрежда само потенциалните здравословни ползи от консумацията на куркума. За по-експертно мнение, трябва да се свържете с вашия лекар.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари