В момента, в който първото листо падне на земята и въздухът навън се изпълни с лек хлад, лятото официално е останало назад в спомените ми. Не ме разбирайте погрешно, обожавам слънчевите лъчи и вечерите навън, но вече съм напълно готова да извадя по-дебелите дрехи, топлите одеяла и да приготвя една вкусна есенна супа.
Може да звучи странно, но намирам нещо ободряващо в първия път, когато отида да пазарувам в началото на нов сезон с намерението да се запася с всички сезонни храни, които чакам да видя по магазините от миналата година. И първото пазаруване за есента е едно от най-добрите преживявания. Посягането към есенни комфортни храни е трикът да подобрите настроението си, когато навън започне да се стъмва по-рано и да духа онзи вятър, който ви кара да се затворите у дома до началото на пролетта.
Хубавата новина е, че за разлика от летните, есенните комфортни храни са хем вкусни, хем здравословни. Те съдържат огромни ползи за здравето, което ги прави още по-примамливи за включване в ежедневното ни меню. Обещаваме ви, че както вие, така и тялото ви ще ги оцени високо, така че помислете за тях при следващото си пазаруване.
10 есенни храни, които са здравословни и вкусни
1. Ябълки
Вероятно една от най-добрите дейности през есенния сезон е да берете ябълки, да пиете ябълков сайдер и да се приберете вкъщи, за да направите изобилие от ябълкови пайове и чипс. Тъй като това е един от най-вкусните и предпочитани есенни плодове, се радваме, че съдържа в себе си толкова много ползи за здравето.
Снимка: iStock
Ябълките са с високо съдържание на фибри, витамин С и различни антиоксиданти, включително кверцетин, катехин и хлорогенна киселина. Освен това имат нисък гликемичен индекс, което означава, че е по-малко вероятно да изпитате скок на кръвната захар, след като ги изядете. Не само че ябълките са перфектни за есенни десерти, но те може да се ядат за закуска, поръсени с канела и потопени във фъстъчено масло, или пък нарязани в салата с малко тиквени семки и протеин по избор.
2. Моркови
Морковите са особено добър източник на бета-каротин, фибри, витамин А, витамин В6, витамин К1, калий, биотин и антиоксиданти, всички от които поддържат богата на хранителни вещества диета. Плюс това, те често се класират ниско в гликемичния индекс и могат да помогнат за храненето на полезните бактерии в червата ви поради нивото на пектин – основната форма на разтворими фибри в морковите.
Снимка: iStock
Печенето на морковите във фурната, варенето им за супа или консумацията им самостоятелно са най-често срещаните начини за хапване на този вкусен есенен зеленчук.
3. Джинджифил
Джинджифилът се използва под различни форми в традиционната и алтернативната медицина от години поради способността му да подпомага храносмилането, да намалява гаденето и да помага в борбата със симптомите на грип или обикновена настинка, което го прави идеална опция при всякакви досадни есенни болести, които могат да ви нападнат. Освен това има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.
Снимка: iStock
Един от най-лесните и вкусни начини да включите джинджифила в живота си е като пиете чай от него, но също така можете да добавите пресен към топла супа или към запържени продукти. Добавете джинджифил на прах или смлян към тиквения хляб за допълнителен вкус, който съдържа богатите на хранителни вещества ползи.
4. Канела
Канелата е звездна подправка през цялата година, но наистина блести през есенните месеци, когато я поръсвате върху лате, добавя се в пайове или пък се слага по ръба на чашата със сезонни коктейли. Тя е пълна с мощни антиоксиданти, включително полифеноли, които предлагат противовъзпалителни ефекти за тялото. Освен това може да помогне за поддържане на здравословни нива на кръвната захар.
Снимка: iStock
Важно е да се отбележи, че има два вида канела – касия и цейлон. Първата е по-достъпна и широко разпространена, но ако можете, изберете цейлон, тъй като не съдържа толкова много кумарин. За това съединение се смята, че е вредно за черния дроб, ако се приема във високи дози.
5. Кейл
Заредено с микроелементи и антиоксиданти, къдравото зеле е един от най-хранителните налични листни зеленчуци, поради което го виждаме все по-често в здравословни рецепти и менюта. Предлага фибри, калций и витамините С и К, както и фолат, витамин В6, калий, магнезий и желязо. Благодарение на ореховия си вкус, кейлът се вписва чудесно в различни рецепти.
Снимка: iStock
През есента може да го използвате като основа за салата с малко ябълки и сладки картофи или пък да го нарежете, намазните с масло, поръсите го със сол и да го изпечете за направата на вкусен и здравословен чипс.
6. Тиква
Снимка: iStock
Тиквата е основна есенна храна, която предлага не само прекрасен вкус, но и редица здравословни ползи. Тя е пълна с витамини, минерали и антиоксиданти. Също така е заредена с витамин А, но също така съдържа витамин С, витамин В2, витамин Е, калий, желязо, магнезий, цинк, фолат и други. Благодарение на своя богат хранителен профил, тиквата може да помогне за повишаване на имунитета, да намали риска от хронични заболявания, да помогне за здравето на сърцето и дори да насърчи здрава кожа.
Здравословно хранене – 8 перфектни източника на протеин
7. Спагетена тиква (Скуош)
Освен традиционната тиква, на пазара вече се предлагат и т. нар. спагетени тикви или скуош. Те също са пълни с голямо разнообразие от антиоксиданти, минерали и витамини. Съдържат магнезий и калий, които помагат за поддържане на сърцето и понижаване на кръвното налягане, желязо, за да поддържа кръвта ви здрава, и калций, витамин А и витамин С за поддържане на здрави кости, наред с много други предимства.
Снимка: iStock
За да се възползвате от тези ползи, опитайте да си направите супа от тиква или я изпечете във фурната с малко масло, сол, черен пипер и цейлонска канела.
8. Круши
Снимка: Pixabay
Крушите са невероятно подценявани, особено по това време на годината, когато ябълките и тиквите са звездите във всяка рецепта. Този плод обаче е не само страшно вкусен, но и е чудесно допълнение към диетата ви. Крушите са богати на фибри, фолат, витамин С, мед и калий, както и са добър източник на полифенолни антиоксиданти и могат да помогнат в борбата с възпалението, да поддържат здравето на червата и сърцето и дори да предпазват от проблеми като сърдечни заболявания.
Тиквени семки – суперхраната на есента
Седем важни храни за здравето на очите
9. Фурми
Тези сладки деликатеси са в сезон през есента, но е страхотно да ги имате подръка през цялата година заради богатия им хранителен профил. Те съдържат важни витамини и минерали в допълнение към значително количество фибри, всички от които могат да осигурят ползи за здравето, вариращи от подобрено храносмилане до подсилена функция на мозъка. Фурмите също са чудесен източник на калий, магнезий и витамин В6.
Снимка: iStock
Те са невероятно вкусни и лесни за добавяне към хранителния ви режим. Можете да ги ядете самостоятелно или с ядково масло между храненията, или пък да ги използвате като естествен подсладител в десерти.
10. Сладък картоф
Сладките картофи предлагат изненадващо количество ползи за здравето – от насърчаване на здравето на червата до поддържане на имунитета. Няма значение дали цветът е по-бял, оранжев или лилав, всички те са богати на витамини А, С и В6, минерали мед, манган и калий, антиоксиданта бета-каротин и фибри.
Снимка: Pixabay
Тъй като могат да бъдат печени, варени, пържени, на пара или на тиган, наистина има безкрайни начини за приготвянето им. Този сезон опитайте да ги изпечете цели във фурната, докато омекнат, или ги нарежете на кубчета и ги изпечете с кокосово масло, зехтин или масло от авокадо.