IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 съвета за справяне с най-мрачния период от живота ви

10 ноември 2023 08 40

Есента може да бъде идеална предпоставка за развиване на депресивни състояния

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Като дете никога не разбирах защо възрастните се оплакват от смяната от лятно към зимно часово време. За мен беше просто едно преместване на стрелките с час напред и дори ми беше радостно, защото отивах по светло на училище, когато бях първа смяна. Е, прибирах се по тъмно, но кой обръща внимание на времето, когато си тръгваш от учебни занятия?

Още повече, че като дете времето ми за лягане винаги беше едно и също, независимо дали навън е тъмно или не, а в университета излизах вечер, без да се притеснявам колко е студено. Е, тези безгрижни дни отдавна отминаха и сега започвам да разбирам какво всъщност са имали предвид моите родители с постоянните си оплаквания от настъпването на зимното часово време. 

Сега, на прага на 30-те, с пълен работен ден, по-малко енергия и повече отговорности, започвам да усещам отрицателните ефекти на по-кратките дни. Тъй като прекарвам по-голямата част в затворено пространство, което не напускам преди 17:00, получавам много кратък досег със слънцето, който ми е напълно недостатъчен. 

През лятото се възползвам от допълнителната дневна светлина, когато излизам след работа, но през зимата всичко, което мога да правя, е да стоя у дома и да се завия с топлото одеяло. Ако и вие живеете в части от света, които са студени, облачни и тъмни по това време на годината, вероятно бихте могли да се възползвате от няколко съвета, за да доживеете до пролетта. По-долу ви даваме пет начина, по които да се справите с есенната депресия и ниските нива на енергия. 

5 съвета за справяне с най-мрачния период от живота ви

1. Добавки за допълнителна енергия

Оставете каната за кафе и забравете за обедното си лате – не е нужно да пиете големи количества кофеин, за да оцелеете през работния ден, независимо колко много ви привлича напитката. Очевидно най-добрият начин да получите необходимата енергия е да поддържате диетата си пълна с разнообразие от хранителни вещества, доставени от плодове, зеленчуци, здравословни мазнини, протеини и въглехидрати. 

витамини, добавки,

Снимка: iStock

Когато обаче започва да се стъмва твърде рано и не сме виждали слънце от дни, може да се възползвате от добавки, които да ви помогнат с набавянето на хранителните вещества, от които имате нужда. Тук говорим специално за витамин D, който се синтезира в тялото чрез слънчевите лъчи. Също така можете да заложите на съставки, които ще ви помогнат да увеличите енергията, мотивацията и концентрацията си, за да можете не само да преживеете деня, но и да бъдете щастливи.

2. Създайте уютен дом

Уютният дом винаги може да ви помогне да се отпуснете и да забравите за всички проблеми, с които сте се сблъскали през деня. Обкръжението в офиса или на работни срещи може да окаже голямо влияние върху психичното ви здраве, за добро или лошо, така че наличието на пространство, където да прекарате време с удоволствие, е полезно, когато навън е студено. 

хаос, у

Снимка: iStock

Съсредоточете се върху това да поддържате дома си подреден, да палите любимите си ароматни свещи и да имате много одеяла, под които да се сгушите. Дори и да не сте големи домошари, настройте дома си така, че да имате всичките си любими неща на едно място и превърнете жилищното си пространство в свое лично убежище. Това ще направи нощите ви у дома още по-приятни.

3. Събуждайте се рано

Знам, че ставането в 6 сутринта не е лесно, особено когато е студено и слънцето едва е изгряло, но ранното стартиране на деня и лягането по-рано може да ви накара да се чувствате по-добре по време на смяната на часа. Тъй като е тъмно, когато приключвате работа, може да тренирате, да изпълните няколко задачи за вкъщи или просто да четете до прозореца рано сутрин, за да може да прекарате възможно най-много време, попивайки слънчева светлина. 

събуждане, добро

Снимка: iStock

Сдобиването с повече слънчева светлина дори може да помогне със симптомите на сезонно афективно разстройство, така че, ако работите в офис или имате ограничен достъп до прозорец, събуждайте се малко по-рано, за да се порадвате на слънчевата светлина.

4. Бъдете активни

Ако приличате на мен, любимото ви място, когато навън е студено, е леглото. Желанието да бъда пъхната под завивките по всяко време, съчетано с не толкова здравословни лакомства, често ме кара да се чувствам летаргична и в настроение за зимен сън. Въпреки че почивката и възстановяването са важни части от грижата за себе си и тялото се нуждае от различни неща през сезоните, активността кара ума и тялото да се чувстват най-добре

тренировка вкъщи

Снимка: iStock

Тренировките са моментално средство за повишаване на настроението и намаляване на стреса, което всички можем да използваме, когато се чувстваме зле през това време от годината. Ако наистина не ви се става от дивана, не се насилвайте да тичате 5 километра или да участвате в интензивна HIIT тренировка. Вместо това се облечете добре и отидете на разходка, ако навън не е твърде студено, правете релаксираща йога в хола или танцувайте из кухнята си, докато готвите.

Есенна депресия: 7 храни, които ви изтощават

Есен е – как да се справим с депресията

6 мита за депресията

5. Създайте рутина

Когато започнете да се чувствате отегчени, мудни и уморени, завърнете се към любимите си сутрешни и вечерни процедури, за да се мотивирате отново и да се успокоите. Придържането към рутина е чудесен начин да уплътните ежедневието си след работа, когато навън вече е тъмно и мотивацията ви за излизане клони към нулата. Наличието на стегнат график може да помогне за намаляване на стреса, да подобри настроението ви и съня, което е нещо, към което всички се стремим през това време от годината. 

За още новини от света на здравето последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари