IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Есенна депресия: 7 храни, които ви изтощават

24 октомври 2022 11 00

Диетата и психичното състояние вървят ръка за ръка

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Чували сте поговорката, че една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен. Е, това наистина е така, поради простата причина, че плодът, както много други, съдържа витамини и минерали, които са полезни за тялото. По този начин се сдобивате с необходимите хранителни вещества за подобряване на имунната система и създаването на здравословен храносмилателен режим.

През есента и зимата обаче рядко мислим за плодове и зеленчуци, тъй като се опитваме да хапваме по-стабилно, за да се изолираме от студения фронт, идващ със сезоните. Това ни кара да посягаме към вредни храни, които постепенно развалят постигнатите резултати във фитнеса. Важно е да разберем, че здравословният хранителен режим не трябва да се прави само за летния сезон, а е добре да се поддържа през цялата година.

Причините за създаването на правилен план за хранене са много – от желана фигура до здравословно подобрение. През есента и зимата изпитваме понижени нива на енергия, които могат да достигнат и до депресивни състояния. Това е така, защото намаляваме излизанията, денят става все по-къс, а времето все по-студено. Прекарваме повече време у дома на изкуствена светлина и топлина, лишени от витамин D.

Всичко това ни кара да се чувстваме изтощени и изморени, но природните фактори не са единствената причина за депресивните състояния. Оказва се, че диетата ни също може да повлияе, като прекаляването с вредни продукти не само разваля фигурата, но и психичното състояние.

7 храни, които ви изтощават

1. Бял хляб, паста и ориз

Зърнените храни са богати на въглехидрати, които осигуряват на тялото добър източник на енергия. Обработените зърнени храни обаче, като тези в белия хляб, бялата паста и белия ориз, всъщност могат да причинят повече вреда, отколкото полза, когато става въпрос за енергийните ви нива.

Това отчасти се дължи на факта, че съдържащият фибри външен слой на зърното, известен като трици, се отстранява по време на обработката. Поради това преработените зърнени храни съдържат по-ниски нива на фибри и се усвояват от тялото по-бързо в сравнение с пълнозърнестите. Заради това те предизвикват бързо покачване на кръвната захар и нивата на инсулин, последвано от спад на енергията.

ориз със

Снимка: iStock

За разлика от това, пълнозърнестите храни ви помагат да регулирате нивата на кръвната си захар и спомагат за поддържането на енергия през целия ден.

В обработените зърнени храни липсва и друга важна част от зърното, а именно зародишът. Той съдържа много важни хранителни вещества, които също могат да играят роля в поддържането на енергийните ви нива. Зародишът е богат на витамини от група В, които тялото ви може да използва за създаване на енергия.

2. Добавена захар

Много храни на пазара са пълни с добавени захари, които, когато се консумират твърде често, могат да окажат влияние върху енергийните нива.

Много хора например смятат, че зърнените закуски са важна част от здравословната и енергизираща рутинна закуска. Много разновидности обаче всъщност не успяват да осигурят очакваното енергийно поддържащо начало за деня. Това е така, защото повечето зърнени закуски съдържат много малко фибри, но значително количество добавени захари. Всъщност захарите съставляват до 50% от всички въглехидрати, открити в много популярни зърнени закуски.

зърнена закуска,

Снимка: Pixabay

Тази комбинация от високо съдържание на захар и ниско съдържание на фибри може да повиши нивата на кръвната захар и инсулина, което води до бързо, но краткотрайно повишаване на енергията. Нещо повече, някои изследвания показват, че яденето на храни с високо съдържание на добавени захари може да увеличи вероятността да жадувате за други сладки храни, потенциално създавайки цикъл на изчерпване на енергията.

Други популярни храни за закуска, които много често съдържат високи нива на добавени захари, включват ароматизирани кисели млека, сокове, кифли, блокчета гранола и дори някои видове хляб.

3. Алкохол

Алкохолът е известен със своя успокояващ ефект. Всъщност много хора съобщават, че пиенето на малко алкохол по време на вечеря им помага да заспят по-лесно. Въпреки че това може да звучи като положително, не е задължително да е вярно.

Алкохолът всъщност може да намали качеството и продължителността на съня, което води до по-неспокойна нощ. Макар любимото ви питие да ви вкарва в леглото по-рано, то може да изтощи енергията ви, което ви кара да се събудите на следващата сутрин още по-уморени. Ниските до умерени нива на консумация на алкохол нямат голямо влияние върху качеството и продължителността на съня.

уиски, барман,

Снимка: iStock

Като умерена консумация на алкохол се определя една или по-малко напитки на ден за жените и две или по-малко за мъжете. Една стандартна напитка е еквивалентна на 355 мл бира, 148 мл вино и 44 мл спиртни алкохолни напитки.

4. Кафе

Когато се консумира умерено, кафето може да има положителни физически и психически ефекти. Проучвания показват, че то може да помогне за намаляване на риска от развитие на невродегенеративни заболявания като алцхаймер и паркинсон с 26 до 34%. Друго изследване установява, че кафето може да намали риска от захарен диабет с до 7%. Смята се, че кофеинът създава краткотраен тласък на енергията и мозъчната функция, на което много хора разчитат, когато се чувстват уморени.

кафе, усмивка,

Снимка: iStock

Въпреки това, редовното пиене на кафе ще накара тялото ви да изгради толерантност, което ще намали неговите ефекти. По-важното е, че редовното разчитане на кафе вместо правилното хранене или сън може да изтощи енергията ви с течение на времето. Твърде много кофеин може да повлияе негативно на съня, което може да намали енергийните ви нива.

Хората, които редовно консумират кафе, трябва да ограничат приема му до около четири чаши на ден.

5. Енергийни напитки

Не може да се отрече, че енергийните напитки могат да ви осигурят краткосрочен прилив на енергия. Всъщност няколко проучвания показват, че те могат да повишат концентрацията и паметта с около 24% в допълнение към намаляването на сънливостта.

Производителите на енергийни напитки включват коктейл от стимулиращи съставки във формулите си. Изследователите обаче приписват повечето повишаващи енергията ефекти на захарта и кофеина, които тези напитки съдържат. Що се отнася до захарта, много енергийни напитки съдържат абсурдно високи количества, понякога до 10 чаени лъжички.

енергийна напитка

Снимка: iStock

Както бе споменато по-горе, консумацията на големи количества добавени захари може да доведе до рязък скок на енергията ви, след което тя да спадне със същото темпо, което може да ви накара да се почувствате по-уморени, отколкото преди да консумирате напитката. Освен това, както в случая с кафето, тези, които редовно пият енергийни напитки, могат да изградят толерантност към съдържащия се в тях кофеин. Това означава, че пиещият трябва да консумира все по-големи количества, за да изпита същите енергийни ефекти.

В допълнение, някои изследвания показват, че енергийните напитки могат да намалят продължителността и качеството на съня. Ако това се случва често, очаквайте спад в енергията ви.

6. Пържени и бързи храни

Пържените и бързите храни също могат да ви изтощят. Това е така, защото те обикновено са с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри – два фактора, които могат да забавят храносмилането ви. То, от своя страна, намалява скоростта, с която повишаващите енергията хранителни вещества навлизат в тялото, забавяйки увеличаването на енергията.

напълняване, голям

Снимка: Pixabay

Освен това, пържените и бързите храни обикновено са с ниско съдържание на витамини, минерали и други основни хранителни вещества. Богатите на хранителни вещества храни помагат за повишаване на енергийните ви нива, но твърде честото ядене на пържени и бързи храни може да ги измести от вашата диета.

7. Нискокалорични храни

Когато времето за лека закуска наближи, някои хора избират нискокалорични версии на любимите си храни, вярвайки, че те са по-здравословни. Включването на твърде много подобни храни във вашата диета обаче може да ви накара да приемате недостатъчен брой калории през целия ден, което може сериозно да намали енергийните ви нива.

Калориите са мерна единица, използвана за оценка на това колко енергия храната ще осигури на тялото ви, след като бъде усвоена. Вашето тяло използва калории, за да поддържа основни функции като дишане, мислене и сърдечен ритъм. Калориите, които приемате, покриват и енергията, която изразходвате за движение през целия ден, включително и упражненията във фитнеса.

калории, диета,

Снимка: iStock

Редовното приемане на значително по-малко калории, отколкото се нуждаете, може да създаде хормонален дисбаланс и да забави метаболизма ви, оставяйки ви да се чувствате изтощени. Приемът на твърде малко калории също така може да увеличи апетита. Това може да ви накара да преядете при следващото хранене, оставяйки ви да се чувствате прекалено сити и мудни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари