IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здраве и тонус: 10 суперхрани, задължителни за 2022 година

20 февруари 2022 18 00

Препоръчани от повече от 1000 диетолози

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Искате ли да знаете за какви здравословни храни ще се говори през тази година? Проучването на Pollock Communications предоставя отговор на този въпрос, правейки задълбочен анализ на хранителните тенденции през 2022 година и то с любезното съдействие на 1173 диетолози.

Тези експерти вземат предвид навиците за пазаруване на храни, модните диети и други фактори. Те също така разкриват списък с 10-те най-добри суперхрани за годината, което поставя ясен акцент върху растителните ястия, които имат безброй хранителни ползи.

„С фокус върху здравето и имунитета през следващото десетилетие и нарастващата популярност на растителното хранене, богатите на хранителни вещества опции ще бъдат важна част от диетите на потребителите“, казва Луиз Полок, президент на Pollock Communications в официално изявление. Според него, ще има повишен интерес към функционални храни, съдържащи съставки, осигуряващи ползи за здравето извън техния хранителен профил.

Списъкът със суперхраните включва дългогодишни любимци като кейл и авокадо, както и храни, които са били по-популярни през последните години, включително кимчи и древни зърна. По-долу ви споделяме какво точно трябва да имате в кухнята си тази година.

Суперхраните на 2022 година

1. Ферментирали храни

кисело мляко,

Снимка: iStock

Ферментиралите храни като кисело мляко и кимчи заеха челно място, вероятно заради ползите им за укрепване на имунитета и чревния баланс. Според учени от медицинското училище в Станфорд, диета, богата на ферментирали храни, увеличава разнообразието на микробиомите и подобрява имунните реакции.

2. Боровинки

боровинки Pixabay

Снимка: Pixabay

Тези плодове са малки, но мощни! Боровинките са отличен източник на антиоксиданти, които помагат за защита на клетките ви от увреждане от свободните радикали и могат да помогнат за намаляване на риска от рак, сърдечни заболявания и други състояния. Освен това антиоксидантите са важни и за растежа на косата, по-здрави нокти и здрава кожа.

3. Семена

чиа

Снимка: iStock

Семената, като чиа и коноп, са изключително полезни за организма. По-специално, семената от чиа са пълни с антиоксиданти, минерали, фибри и омега-3 мастни киселини. Според проучване от 2016 година, специфичните антиоксиданти в чиата могат да имат противоракови свойства и помагат за по-здраво сърце и черен дроб. Те също така са чудесен източник на калций, фосфор и магнезий, което означава, че могат да подобрят и здравето на костите.

4. Екзотични плодове

асаи istock

Снимка: iStock

Въпреки че със сигурност няма нищо лошо в стандартните плодове като ябълки и портокали, 2022 е годината на екзотичните плодове като асаи и перуанския физалис. Първият плод, който е популярна съставка в здравословните смутита, е пълен с антиоксиданти, като може да подобри нивата на холестерол и да предпази мозъка от увреждане с напредване на възрастта.

5. Авокадо

авокадов тост

Снимка: iStock

Популярното допълнение към всеки здравословен тост е една от най-полезните храни, която може да си набавите през 2022 година. Освен че е отличен източник на полезни за сърцето мазнини, авокадото е заредено с антиоксиданти и други хранителни вещества, които помагат за холестерола, костната плътност, грижата за кожата, здравето на очите и други. Ако не сте фен на тост с авокадо, може да го сложите в смути.

6. Зелен чай

зелен чай,

Снимка: iStock

Японците пият зелен чай от хиляди години и то с основателна причина. Цветната напитка е известна със своите противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства и според проучвания може да увеличи изгарянето на мазнините и да ускори метаболизма. Най-лесният начин да добавите зелен чай към вашата диета е просто да изпиете една гореща или студена чаша от него, но също така може да направите ориз със зелен чай, ако търсите наситена с хранителни вещества храна.

7. Ядки

здравословна закуска,

Снимка: iStock

Ядките и ядковите масла са страхотен начин да добавите протеини, фибри и други ключови хранителни вещества към вашата диета. Шамфъстъците, например, са пълни с антиоксиданти, включително тези, за които е научно доказано, че насърчават здравето на очите и могат да помогнат за предпазване от рак и сърдечни заболявания.

8. Древни зърна

киноа IStockphoto

Снимка: iStock

Терминът „древни зърна“ обхваща няколко зърнени култури, които са останали непроменени в продължение на хиляди години. Примерите включват амарант, теф, фаро и киноа. Последната е може би една от най-популярните древни зърнени храни и е известна с това, че е заредена с фибри и съдържа всичките десет основни аминокиселини. Тя също така е източник на витамините В6 и С.

9. Листни зеленчуци

салата, спанак

Снимка: Pixabay

Тъмните листни зеленчуци, като спанак и зеле, заслужават място във вашата диета, ако вече нямат такова. Спанакът и други подобни зеленчуци са отличен източник на протеини и флавоноиди, които могат да предотвратят увреждане от свободните радикали, рак и вредни възпаления. Той също така е пълен с витамините А и С, като е научно доказано, че намалява нивата на кръвното налягане и понижава риска от развитие на сърдечни заболявания.

10. Кейл

салата с

Снимка: iStock

Кейл, друг листен зеленчук, спечели място в този списък заради многото си хранителни ползи. Подобно на спанака, той е пълен с протеини и флавоноиди. Освен това кейлът съдържа много витамини, включително А, К и С и е солиден източник на засищащи фибри.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари