IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 житейски тайни на жените, които винаги са във форма

12 ноември 2023 16 30

Какво трябва да следвате, за да сте в добро физическо здраве

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Познавате ли онези „досадни“ хора, които винаги са във форма? Жените, които тренират всеки ден, дори по време на почивка, и винаги изглеждат контролиращи това, което ядат, сякаш никога не са изяждали цял пакет бисквити с кафето сутрин. Независимо дали ги виждаме през лятото или зимата, те винаги имат перфектна форма и твърде много енергия. Може би дори имате колежка, приятелка или съквартирантка, която е толкова последователна в своите здравословни навици, че се чудите дали притежава магическа сила или просто се е родила така. 

Но ето добрата новина за нас, обикновените смъртни – няма генетична черта или магическо хапче, което да ви поддържа във форма. Вместо това, идеалната фигура се дължи на поредица от прости ежедневни навици. Това означава, че блясъкът отвътре и непоколебимата мотивация, които виждаме от жени във форма, са не само възможни, но и постижими. 

Първо, нека дефинираме какво означава да си „във форма“. Независимо какво сте чували или чели преди, бихме искали да ребрандираме определението така, че да означава вашето най-здравословно Аз, което изглежда и се чувства добре. Да бъдеш във форма не е число на кантара или дори шестте плочки на корема. В края на краищата, определен размер панталон никога не може да бъде достатъчно влиятелен, за да ви осигури онзи блясък отвътре и неограничената енергия. Но някои навици могат да го направят. 

10 житейски тайни на жените, които винаги са във форма

1. Те търсят наслада в упражненията

Може би си мислите, че фитнес дамите са рядка порода, която е излязла от утробата и веднага е започнала да ходи на маратони, но това просто не е вярно. Вместо да ходят на тренировки насила, те намират радост в тях. Избират такива упражнения, които им доставят удоволствие, карат ги да се усмихват и ги разтоварват след тежък работен ден. Ходят на тренировка не защото трябва, а защото искат. Това гарантира последователност, дори когато имате пълен график със задачи, защото самото тяло, а и умът, жадуват за движение.

2. Мислят какво да ядат, а не какво да не ядат

Диетичната култура ни е научила да се фокусираме върху това какво да изключваме от менюто си, а не какво да добавяме към него. Продукти без мазнини, диети с ниско съдържание на въглехидрати или да търсим етикети „без добавена захар“. Вместо да се притесняват какво не трябва да ядат, жените, които винаги са във форма, се вълнуват от храните, които ядат – пресни салати, топли яхнии, вкусни вегетариански ястия и освежаващи смутита. Когато става въпрос за отдаване на нещо сладко или тестено, те му се наслаждават, вместо да се ограничават или да преяждат с изкуствени алтернативи. 

3. Остават активни извън фитнеса 

Жените, които винаги са във форма, не ограничават активността до 60-минутна тренировка или време във фитнеса. Вместо това те водят по-активен начин на живот като цяло. О, те също не се разхождат из всекидневните си преди лягане, за да направят последната от своите 10 000 стъпки. Те се движат повече и седят по-малко, защото това е естествено за тях. 

разходка, ходене

Снимка: iStock

Опитайте да добавите към живота си повече движение без упражнения. Дори ако имате типична работа на бюро, има много начини да вместите необходимите 10 000 крачки за деня. Например стойте прави, докато работите, опитайте да излезете навън с лаптопа, ако имате двор, почиствайте по-често къщата, ходете пеш на по-достъпни места, танцувайте в кухнята, разтягайте се, докато гледате телевизия, и излизайте навън, за да провеждате конферентни разговори. 

4. Почиват си

Ако смятате, че поддържането на форма е свързано само с това колко тренирате, помислете отново. Точно така – жените, които винаги са в добро физическо здраве, знаят, че ключът към успеха е балансът, а не съвършенството. Вашето тяло се нуждае от възстановяване точно толкова, колкото и от движение, така че се възползвайте от дните си за почивка, както бихте го направили и за тренировъчния си ден. 

вана, свещи,

Снимка: iStock

Помислете за леко разтягане, ако се чувствате схванати, или пък си направете топла вана, за да успокоите мускулите и да отпуснете ума. Освен това приоритизирането на съня е едно от най-важните неща, които може да направите за тялото си. Придържайте се към график, релаксирайте през нощта и усъвършенствайте средата си за спане.

5. Никога не гладуват и не преяждат

Въпреки че вредната диетична култура ни кара да мислим, че да ядем по-малко е винаги добро нещо, жените във форма знаят, че телата ни никога не трябва да се чувстват лишени или гладни до точката, в която се чувстваме отслабени или прегладнели. Чувството за прекомерен глад ни пречи да бъдем интуитивни относно това, което тялото иска и да правим избори въз основа на това, което наистина би ни харесало. Освен това храната е енергия, а не враг. Тялото се нуждае от много енергия само за да съществува, още по-малко за да тренира, да тича след деца или да има последователни срещи по цял ден. 

салата, диета,

Снимка: iStock

Ако установите, че огладнявате скоро след хранене, опитайте да добавите повече фибри със зеленчуци, бобови растения, ядки, семена и пълнозърнести храни. Носете със себе си подхранващи продукти през цялото време, в случай че огладнеете и помислете за салата или леко междинно хранене от зеленчуци, ако интервалът между обяд и вечеря ви се струва твърде дълъг.

От друга страна, преяждането до такава степен, че да се чувстваме „претъпкани“, може да ни накара да усещаме летаргия, неразположение и да затрудни храносмилането. Опитайте да ядете по-съзнателно и да дъвчете по-бавно, за да усетите кога точно сте се наяли. Наслаждавайте се на храната. Освен това внимавайте за признаците на глад. Може да искате да посегнете към нещо сладко или вредно поради скука, стрес или емоции, но се опитайте да потиснете това чувство, като се грижите повече за ума и духа си.

6. Слушат тялото си

Модерните диети никога не са устойчиви. Ако една диета ви помага да влезете във форма, много е вероятно да не ви помогне за задържането на килограмите. Всъщност модерните диети не съществуват за жени, които винаги са здрави. Вместо това, подходът на тези дами е да възприемат храненето като начин на живот, а не като режим. Те знаят кои храни карат телата им да се чувстват добре и кои ги карат да се чувстват летаргични или неразположени. Тайната на здравето идва отвътре, а не от външни източници като модерни диети или планове за хранене. Вашето тяло знае от какво се нуждае, за да бъде здраво. Просто трябва да го слушате.

7. Пият много вода

Тук не мислим, че има изненада – най-основното вещество има широк спектър от ползи за здравето. Но по-важно от това как може да подобри формата е, че е от решаващо значение за цялостния организъм. Водата е жизнена сила за тялото и поддържането на хидратация е основен фактор за функционирането на всеки орган, клетка и система. До 60% от организма ни е изграден от вода, така че може да помогнем на повече от половината от функциите, като просто останем хидратирани. 

8. Поддържат рутина

Знаем, че поддържането на форма е поредица от прости навици, което означава, че жените, които винаги изглеждат добре, знаят как да ги създават и след това да ги превърнат в рутина. Навиците са полезни, защото не е нужно да обсъждате дали да следвате или не всеки здравословен навик – просто го направете. Рутините също са полезни, защото осигуряват последователност, дори в най-натоварените дни. 

йога istock

Снимка: iStock

Ако например една ежедневна йога е част от вашата рутина, няма да се налага да мислите дали трябва или не трябва да я включите в графика си – ще ѝ дадете приоритет, защото не подлежи на обсъждане. За да изградите здравословни навици, започнете с нещо дори по-лесно, отколкото си мислите. Две лицеви опори на ден могат да се превърнат в 60-минутни тренировки, които лесно стават ежедневен навик. Определените сутрешни и вечерни рутини също са от решаващо значение за цялостния здравословен живот, защото те подготвят целия ви ден за успех.

Най-добрите чайове срещу подуване на корема

Девет здравословни храни и напитки, с които не бива да прекалявате

12-те най-добри храни за здравето на бъбреците и цялостен детокс

9. Поддържат живота си интересен

Може би най-недооцененият здравен навик от всички е постоянното опитване на нови неща. Най-здравите хора знаят, че тайната на дългия живот е да останеш заинтересуван и търсещ разнообразие. Да, това означава да опитвате нови тренировки и да експериментирате с нови рецепти, но също така означава да опитвате нови неща извън здравословната и фитнес рутина. Колкото и смешно да звучи, желанието за живот не само ви прави щастливи, но ви държи мотивирани. 

приятелки, на

Снимка: iStock

Когато се чувствате изтощени или уморени през деня, това вероятно е знак, че не сте направили достатъчно, което запалва огън във вас. Останете любопитни, опитвайте нови неща и прекарвайте повече време в преследване на интереси, хобита и каузи, към които сте запалени. Няма значение дали са фокусирани върху здравето или не, те ще ви направят по-здрави и което е по-важно, ще ви направят по-щастливи.

10. Знаят какво заслужават

Често ни е трудно да се храним здравословно, да се грижим за себе си или да тренираме, защото не виждаме себе си като човек, който би го правил. Порочен кръг, нали? Увереността е състояние на ума, а не обстоятелство. Уверените хора имат по-голям шанс да останат във форма, защото увереността всъщност е просто въпрос на спазване на обещания към себе си. Изграждате самочувствие, когато постоянно се доказвате за неща, за които се борите. 

увереност, аз

Снимка: iStock

Когато обичате себе си, вие ядете, движите се и живеете по начини, които подхранват и се грижат за тялото, а не от наказание, самосъзнание или негодувание. Да бъдеш във форма не е размер или число на скалата, това е да дадете на тялото си инструментите, за да се чувствате най-добре, защото го заслужавате.

За още новини от света на здравето и добрата форма последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари