IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем съвета за отслабване, които не сте пробвали досега

7 ноември 2023 18 00

Какво ви е необходимо за желаната фигура

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вече от години виждаме жени и мъже да спазват режими за отслабване или изграждане на мускулна маса. Воденето на здравословен и органичен начин на живот се превърна в основна цел за голяма част от нас, опитвайки се да постигнем желаната фигура. За съжаление, сферата на отслабването и поддържането на килограми се превърна в доста опасна през последно време, след като всеки се опитва да се превърне във фитнес треньор или промотира своите здравословни програми. 

От личен опит знам, че нищо не е толкова примамливо, колкото съветите за отслабване. Статии, в които се твърди, че един чай може да ви помогне да свалите 15 килограма за две седмици, промотиране на гладуването или изключването на важни хранителни вещества от ежедневието ви. Всичко това звучи интересно и доста привлекателно, но често няма дълготрайни резултати и дори може да ви навреди повече, отколкото да ви помогне

Ако смятате, че тук ще намерите съвети като „Яжте по-малко захар“ или „Правете повече интензивни тренировки“, бъдете готови да се изненадате. Това не е типичният материал за отслабване, който ще прочетете и накрая ще се почувствате обезкуражени или демотивирани да следвате стъпките, които ще изброим. 

Тук няма да броим калории или да ви караме да тренирате повече. Вместо това се фокусираме върху причините зад желанието за отслабване и невъзможността да постигнете резултатите. Предлагаме конкретни съвети, които може би не сте чували досега, но също така ще се потопим в това, което пречи на върховото здраве и увереността в самите нас.

Седем съвета за отслабване, които не сте пробвали досега

1. Започнете с мисленето

Когато искате да промените теглото си, какво е първото нещо, което правите? Започвате ли да изключвате захарта или преработените въглехидрати, или да увеличавате тренировките? Всъщност, първото нещо, което трябва да направите, е да работите върху начина на мислене, ако искате да постигнете целевото си тегло и след това да го задържите. 

Начинът, по който подхождате към даден навик е изключително важен за способността да промените живота си в дълготраен аспект. Без подходяща нагласа за справяне с предстоящия процес, възходите и паденията, отслабващата мотивация, негативното отношение към себе си и всички други умствени бариери, които създаваме, няма да можете да поддържате необходимите промени, които водят до здравословно тегло

отслабване, диета

Снимка: iStock

Първо трябва да определите защо искате да промените теглото си. Дали да се чувствате най-добре в тялото си, да живеете дълъг и щастлив живот или да имате повече енергия? Честото връщане към тази основна мотивация ще ви помогне да останете вдъхновени и да правите промени въз основа на любов към себе си. 

Но ако причините ви са по-скоро свързани с това, че не се чувствате достатъчно добре такива, каквито сте, не харесвате тялото си или защото някой друг ви е казал, че трябва да го направите, няма да постигнете това, което искате да почувствате, без значение какъв размер панталон ще носите.

2. Разберете причините зад хранителните си навици

Ако се чувствате дистанцирани от хранителните си навици, не сте в състояние да се контролирате или ядете повече, отколкото знаете, че е нужно, проблемът не е вашият мързел или липса на воля. Проблемът е, че потискате емоционална нужда, която подсъзнателно се опитвате да успокоите с храна. 

пълна жена,

Снимка: iStock

Според диетолози, голяма част от нас използват храната за успокоение, защото това всъщност е заложено в нашата невробиология. Може да си мислите, че жадувате за поничка или имате невероятна нужда от парче пица, но тялото ви всъщност се опитва да ви каже, че има нужда от нещо друго – почивка, облекчаване на стреса, идентифициране на емоционален дискомфорт или нещо по-дълбоко. Трябва да разберете какво наистина стои зад вашия глад, преди да посегнете към вредните храни.

3. Фокусирайте се върху рутина

Представете си следното – достигнали сте целевото си тегло, така че ставате по-малко съзнателни относно поддържането на тези здравословни навици и след това сте разочаровани, когато тялото ви се върне към старите си килограми. Или може би ядете повече растителна храна, спортувате повече и давате приоритет на съня за една седмица, а след това се дразните и спирате, защото не виждате никакви промени след тези седем дни. Или сте опитвали диета след диета в продължение на години, винаги се насочвате към различни тренировки и никога не се придържате към практиката си за медитация. Звучи ли ви познато? Ключът, който може да пропускате, е рутината.

фитнес, гирички,

Снимка: iStock

Поддържането на рутина е изключително важно, защото ни позволява да следваме режима си, дори когато не ни се иска. Всяка практика, която ни помага да постигнем целево тегло, ни помага да го поддържаме в здравословни граници. Бъдете търпеливи с тялото си. Знайте, че физическите промени отнемат време и трябва да намирате утеха вместо разочарование в практиките, които правите за организма. Превърнете методите, които ви карат да се чувствате добре, в навици и си създайте известна последователност.

4. Спрете да се ограничавате

В миналото може да сте ограничили калориите или групи храни, за да отслабнете. Може да сте проследявали макронутриентите в приложение или да сте изключили млечните продукти и захарта – всичко това в името на няколко килограма по-малко. Може би вашият лекар или диетолог ви е казал да се ограничавате, така че сте били сигурни, че това е здравословен начин за отслабване, а не вредна практика, която може да причини наддаване на тегло или нездравословна връзка с храната. 

В действителност ограничаването и забраните могат да ви попречат да постигнете здравните си цели. Ограничението неизменно ни кара да искаме да правим точно това, което се опитваме да ограничим – фокусира вниманието върху недостига, което кара тялото да мисли, че се нуждае от повече от тази храна. То също така причинява глад, който просто не е устойчив. 

диета, здравословно

Снимка: iStock

И така, как вместо това да се храните за отслабване? Яжте толкова много от това, което ви служи, така че да имате по-малко място за това, което не ви служи. Да, това означава да добавите повече растения към всяко хранене и подсъзнателно ще изтласкате храните, които не ви карат да се чувствате добре. Най-важното е да се храните интуитивно, а не въз основа на числа или проценти.

5. Яжте протеин

Между кетодиетата, диетата с ниско съдържание на въглехидрати, с високо съдържание на фибри и всичко между тях, има много объркване относно най-добрия тип диета и какъв процент макронутриенти е най-подходящ за постигане на целево тегло. Въпреки че най-важната стъпка, за да бъдете наистина здрави, е да спрете да се тревожите толкова много за диети и проценти, диетолозите казват, че най-често срещаният проблем е липсата на протеини

протеин, яйца,

Снимка: Pixabay

Протеинът е най-засищащият макроелемент и също така помага за запазване на мускулната маса, което след това запазва здравословния метаболизъм. Но преди да изтеглите вашето приложение за проследяване на макронутриенти и да се заредите с протеини на прах, съсредоточете се върху добавянето на повече цели храни и богати на хранителни вещества растения към вашата диета, като същевременно ядете балансирани източници на чисти протеини като риба, пиле, яйца, тофу, нахут, леща и др.

Как да влезете във форма: 9 съвета за бързо отслабване

Табата – тренировката, която ще ви трансформира за лятото

7 лоши навика, които убиват фитнес напредъка ви

6. Подобрете съня си и нивата на стрес

Ако единствените фактори, които сте взели предвид в целите си за отслабване, са храненето и фитнеса, вие пропускате ключови елементи, които могат да накарат или да попречат на достигането и задържането на вашето целево тегло. Нивата на стрес и сънят са също толкова важни, колкото храната и упражненията, когато става въпрос за здраве и достигане на здравословни килограми. 

сън, жена,

Снимка: iStock

Сънят е от решаващо значение. Безброй проучвания показват, че лишаването от сън води до повишаване на хормоните на глада, по-голям апетит за храни с високо съдържание на калории и наддаване на тегло. Стресът също има огромен принос и влияе и върху глада ни, както физиологичен, така и емоционален. Вашият здравен план и уелнес рутина трябва да включват рутинна грижа за съня и план за облекчаване на стреса.

7. Обичайте се такива, каквито сте

Въпреки че това може да звучи като някакъв пухкав съвет за самопомощ, който майка ви е казвала в средното училище, всъщност е осезаем, конкретен съвет за постигане на целевото ви тегло. Можем да искаме да променим телата си и все пак да се приемем такива, каквито сме в този момент. Това е критично, защото ще се самосаботираме, ако не приемем себе си

зеленчуци, диета,

Снимка: iStock

Представете си следното – качвате се на кантара и сте разочаровани от резултатите. Ако приемете себе си и премахнете това разочарование, ще можете да съсредоточите вниманието си върху навиците, които искате да възприемете. Ако не приемате себе си, ядосвате се, унижавате се или усещате безнадеждност, е по-вероятно да се откажете и отново да си върнете килограмите. 

С други думи, вие не приемате тялото си веднъж, когато постигнете определени здравни цели, а можете да постигнете здравословни цели, защото приемате и обичате тялото си такова, каквото е в момента. Обичайте първо себе си и след това правете промени или формирайте навици, защото знаете какво заслужава тялото ви.

За още новини от света на здравето и фитнеса последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари