Като разтопите нискомаслено сирене върху белтъците си, намажете маргарин върху пълнозърнест хляб, използвате растителни трохи вместо пуешко или тофу във вашите такоси и се заредите с енергийни напитки на растителна основа вместо кафе, може да си мислите, че живеете здравословно. Но според диетолози, някои от тези така наречени „здравословни“ храни всъщност може да не са по-добрият вариант.
В някои случаи може да пропускате важни хранителни вещества. В други, някои от тези „здравословни“ продукти са по-обработени и може да съдържат добавки, които, в най-добрия случай, не предлагат никакви ползи за здравето. В най-лошия вариант, продуктите могат да имат някои потенциални последици за здравето. Друго съображение, което трябва да имате предвид, когато става дума за храна – удоволствието.
Седем здравословни храни, които е по-добре да пропуснете
Нискомаслено сирене
Ако са минали няколко десетилетия, откакто сте слагали пълномаслено сирене в пазарската си количка, може би е време да го добавите отново. Една голяма причина да не се страхувате от мазнините в млечните продукти е, че те всъщност помагат за усвояването на мастноразтворимите хранителни вещества, намиращи се в млякото, като витамини А и D. Диетичните мазнини също помагат за поддържане на стабилността на кръвната захар, което е от ключово значение, за да останете сити, фокусирани и енергизирани.
Ако избягвате мазнините в млечните продукти, имайки предвид здравето на сърцето, бъдете спокойни. Множество проучвания показват също, че пълномаслените млечни продукти, консумирани в умерени количества, не са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания и в някои случаи може дори да бъдат предпазващи.
Снимка: iStock
Джесика Биком казва, че е добре да пропускате нискомаслените сирена, ако искате те да се разтопят. Обезмасленото и нискомасленото сирене се прави чрез премахване на млечната мазнина, което води до продукт, който често е по-сух и по-ронлив от пълномасленото сирене. Вкусът и усещането в устата също ще бъдат малко по-различни.
Ако се стремите да намалите общия си прием на мазнини, Биком препоръчва да помислите дали да не използвате по-малко ароматно сирене, като чедър, вместо версия с ниско съдържание или без мазнини.
Маргарин
Противно на общоприетото схващане, маргаринът невинаги е по-добър от маслото. Въпреки че той съдържа приблизително 70% по-малко наситени мазнини, и двата продукта съдържат приблизително еднакво количество обща мазнина. Маргаринът съдържа 11 грама на супена лъжица, докато маслото има 12 грама. Това не е съществена разлика в контекста на цялостната диета, когато се консумира умерено. Също така маслото има по-кратък списък на съставките, така че, ако искате да ядете по-малко преработени неща, то може да е по-добрият избор.
Снимка: iStock
Ако не харесвате масло или имате непоносимост към лактоза, или сте веган, зехтинът, маслото от авокадо и кокосовото масло са добри заместители за готвене и печене. Като мазнина, зехтинът е вкусен върху препечен хляб или поставен в зеленчукови и зърнени ястия. Той и маслото от авокадо са както с ниско съдържание на наситени мазнини, така и с високо съдържание на полезни за сърцето мононенаситени мастни киселини.
Растителни енергийни напитки
Това, че нещо е на растителна основа, не означава, че автоматично е по-здравословният избор. Все още трябва да внимавате с кофеина, добавената захар и нерегулираните билкови съставки, които потенциално биха могли да взаимодействат с лекарства.
Експертът по хранене Саманта Касети, предупреждава, че въпреки че може да звучат по-здравословно, енергийните напитки на растителна основа все още могат да бъдат силно преработени и обикновено имат някаква комбинация от добавени захари или заместители на захарта. „Няма магия в техните повишаващи енергията ефекти – те съдържат кофеин точно като кафето и чая. Кафето и чаят обаче са естествени растителни храни, които осигуряват антиоксиданти и други полезни за здравето вещества в допълнение към кофеина, който съдържат“, казва Касети.
Снимка: iStock
Нейната препоръка е да пропуснете тези напитки и вместо това да си вземете чаша кафе. Ако то ви дразни твърде много, вземете чай или матча. Зеленият чай и матча имат около 35 милиграма кофеин, черният чай има около 50 милиграма, а кафето има поне 100 милиграма. Освен това, комбинацията от вещества в зеления чай и матча, включително кофеин и л-теанин, предизвиква успокояващ ефект, като същевременно подобрява мисловните умения.
Имитации на месо
Ако не ядете месо поради причини, свързани със здравето, религията, екологичните проблеми или вкусови предпочитания, няма никакъв проблем. Има много ползи от включването на повече растения в диетата ви. Въпреки това, от гледна точка на здравето, трябва внимателно да избирате вашите растителни протеини.
Много от продуктите с етикет „имитация на месо“ на пазара се предлагат с високо съдържание на натрий. И тъй като много продукти използват соев или грахов протеинов изолат, някои от хранителните вещества липсват в тези храни. Използвайки соята като пример, въпреки че знаем, че тя предлага някои ползи за здравето, изглежда, че плюсовете ѝ започват да намаляват, когато протеинът се извлича от растението и след това се добавя към храни с ниска хранителна стойност.
Снимка: Pixabay
Касети казва, че докато месото е пълноценна храна, продуктите, имитиращи го, са силно преработени, което може да не е най-доброто решение за вас. В рамките на тази категория може да има различни степени на обработка, като някои от имитациите съдържат сравнително нови лабораторно произведени съставки. Най-добрата алтернатива е да направите свои собствени бургери на растителна основа у дома, като използвате съставки като боб или зеленчуци.
Котидж сирене – какво се крие зад внезапната му слава
Здравословно хранене – закуските, с които да започнете деня
Здравословно хранене – как да си набавите полезните омега-3 мастни киселини
„Леки“ или десерти без захар
Джесика Биком казва, че може да е изкушаващо да посегнете към десерт, в който няма захар, за да задоволите апетита си за сладко, но имайте предвид, че когато нещо се премахва от даден продукт, трябва да се добави друго, за да заеме мястото му. В много от случаите мазнините се добавят към продукти с ниско съдържание на захар, което води до по-висококалоричен продукт от този, който трябва да замени. Понякога захарта се заменя с по-нискокалорични захарни алкохоли, които могат да причинят храносмилателен дистрес.
Въпреки че нулевокалоричните заместители на захар, често използвани в продуктите без захар, изглеждат като примамлива опция, те не са непременно здравословни. Няма категорични доказателства, че тези заместители ви помагат да поддържате теглото или кръвната захар в норма.
Снимка: iStock
Вместо да разчитате на тези подсладители, опитайте да си направите нещо сладко с по-ниско съдържание на захар, като използвате естествено сладки плодове. Например нарязани замразени банани или фурми са вкусни с ядково масло или парченца шоколад отгоре. За разлика от десертите без захар, тези храни доставят ценни хранителни вещества като фибри, калий и магнезий. Ако следите нивата на кръвната си захар, просто не забравяйте да отчетете съдържанието на въглехидрати в цялото си хранене или междинни закуски.
Има и поведенчески компонент, който трябва да се вземе предвид при нискокалоричните десерти без захар. В случай на десерти с ниско или без захар или с по-ниско калорични десерти е лесно да попаднете в капана да ядете повече и да преядете. Често е по-добре да изберете малка порция сладолед или бисквита, отколкото по-нискокалоричните версии, защото те са по-засищащи, което прави по-малка вероятността от преяждане.
Обезмаслени дресинги за салати
Една от най-здравословните промени, които можете да направите, е да се откажете от дресинг за салата без мазнини и да посегнете към зехтин, който съдържа полезни за сърцето мазнини и антиоксиданти. Мазнините не само подобряват вкуса на каквото и да ядете, в този случай те могат да помогнат за подобряване на усвояването на важни хранителни вещества като витамини A, D, E и K. Поради тази причина, малко мазнини (особено здравословни мазнини като зехтин) е добра идея, ако искате да постигнете максимален вкус и хранителна стойност.
Касети казва, че за да се направят обезмаслените неща вкусни, мазнините могат да бъдат заменени от захар или неин заместител. Когато свикнете с по-сладки версии на солени храни, това може да допринесе за апетита ви за захар и да затрудни приемането на по-здравословни храни като обикновена вода, плодове и зеленчуци. Плюс това, обезмаслените дресинги може да имат други добавки, като гума и нишесте, за подобряване на текстурата.
Снимка: iStock
В допълнение към закупуването или приготвянето на пълномаслен дресинг, който ви харесва, Касети препоръчва също така да подправите салатата си, за да „направите зеленчуците си апетитни и примамливи“. Това означава добавяне на билки и подправки, както и сол и черен пипер, или различни дипове и дресинги.
Изключително лесно е да направите свой собствен дресинг. Използвайте зехтин или масло от авокадо и добавете лимонов сок или оцет, плюс любимите си подправки или малко дижонска горчица. Ако предпочитате кремообразния дресинг, използвайте обикновено кисело мляко като основа и добавете подправки за вкус.
Гранола барчета
Барчетата от гранола може да звучат като нещо много полезно, но много марки са с високо съдържание на захар и практически не предлагат протеини. Това е лоша новина за управлението на кръвната захар.
Касети казва, че е хубаво понякога да се насладите на гранола за закуска, но има много други преносими, удобни за закуска неща като банани, ябълки, неподсладени сушени плодове и ядки, които предлагат повече ситост и хранителни вещества. Блокчетата гранола са сред водещите източници на добавена захар в нашата диета, но съдържанието ѝ може да варира. Някъде даже може да срещнете такива с повече захар, отколкото един шоколадов бонбон.
Снимка: iStock
Въпреки това, за моментите, когато сте в движение цял ден, нищо не е по-удобно от едно барче. Затова е добре да сравните етикетите, за да намерите блокче с ниско или никакво съдържание на добавена захар, като също така следите за нейни заместители. Целта е да изберете барче със засищащи съставки и умерено количество захар. Още по-добър вариант би бил да изберете продукт, който предлага протеин от минимално преработен източник като ядки или семена.