IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как стресът саботира диетата ви на подсъзнателно ниво

20 септември 2023 10 50

Ето какво може да направите по въпроса

Снимка: iStock

Снимка: iStock

За повечето от нас стресът не е непознат. През всичките възходи и падения в живота не е изненадващо, че се чувстваме претоварени в даден момент, независимо дали става дума за голяма промяна като преместване или ежедневен стрес от работа, социални планове и неизбежни задачи, които понякога са извън нашия контрол. Докато малко стрес от време на време не е нещо лошо, изследванията показват, че хроничният стрес може да доведе до дългосрочни последици за здравето. В краткосрочен план той може да повлияе на съня и настроението, като също така подсъзнателно да повлияе на това с какво и как се храните.

Думата „диета“ обхваща много фактори като видове храни, които консумирате, апетита и храносмилането, а стресът може да повлияе на всичко това, често по начини, които дори и не подозираме. С други думи, той може да саботира вашите здравословни цели по повече от един начин. Освен преките ефекти на хроничния стрес върху тялото, стресът може да повлияе на мозъка и да промени навиците и вземането на решения, което често води до по-малко здравословна диета.

Как стресът саботира диетата ви на подсъзнателно ниво

1. Може да изпитате промяна в апетита

Когато сте под стрес, тялото освобождава хормон, наречен кортизол, който играе роля в увеличаването на апетита и мотивацията на тялото ви да изпитва глад. От друга страна, краткосрочният стрес може да предизвика реакция, която потиска апетита. Поради тези две различни биологични реакции, всяко тяло реагира на стреса по различен начин.

Някои хора посягат към успокояващи храни като сладки, солени закуски и други преработени храни като подсъзнателен метод за временно самоуспокояване или като реакция на повишаването на апетита на тялото ви. Други хора се чувстват зле или не са гладни, което ги кара да не се хранят достатъчно и следователно да не получават хранителните вещества, от които тялото се нуждае.

отслабване, вредна

Снимка: iStock

Какво да направите по въпроса: Храната няма морална стойност. Има храни, които ще осигурят повече хранителни вещества и ще поддържат енергичност, но и има и такива, които предизвикват радост, но не ви дават дълготрайна енергия, от която имате нужда. Няма нищо лошо в това да посягате към „комфортни“ храни от време на време, но за да балансирате ефектите от стреса, е важно да сте сигурни, че подхранвате тялото си както с храни, богати на полезни хранителни вещества, така и с успокояващи стреса. Ако пък притеснението ви кара да губите апетита си, опитайте да посегнете към лесносмилаеми храни като банани, сладки картофи, кафяв ориз или яйца.

2. Ядете често навън

Едно от последните неща, които може да искате да направите, когато сте стресирани до максимум, е да отделите допълнително време за приготвяне на добре балансирана храна – особено когато доставката е на едно щракване. Въпреки че в днешно време има много по-здравословни възможности за бързо хранене, за готвенето на храна у дома е доказано, че е свързано с дългосрочни ползи за здравето. Дори по-здравословен вариант като салата или пиле и зеленчуци може да съдържа преработени масла или добавени захари. Храненето у дома винаги ще бъде по-здравословният вариант, тъй като знаете точно какво се съдържа в храната ви.

бургер, пържени

Снимка: iStock

Какво да направите по въпроса: Ако има нещо, което може да ви държи настрана от поръчването на храна за трета поредна вечер, това е добрият план. Добре е винаги да имате няколко ключови съставки подръка, за да създадете лесни, питателни ястия или да приготвите храната предварително, за да си спестите допълнителния стрес от чуденето какво точно да ядете.

3. Храносмилането може да се забави

Изследванията показват, че има връзка между червата и мозъка ви, която е толкова силна, че стресът може да окаже влияние върху храносмилането. Притеснението насърчава тялото ви да преминава в отбранителен режим, което може да причини по-бавно обработване на храната, подуване на корема, газове и общ дискомфорт. Има биологична причина за това – ако има налична заплаха, тялото трябва да насочи цялата си енергия към борба, вместо да смила храната.

болки в

Снимка: iStock

Какво да направите по въпроса: Въпреки че може да не сте в състояние да премахнете целия стрес от живота си, има стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете за инициирането на естествената реакция на тялото за почивка и добро смилане на храната. Излизането на кратка разходка след хранене, прилагането на медитативни или дихателни упражнения преди или след хранене, или отпиването на чай от мента са начини за подпомагане на по-добро храносмилане по време на стрес.

4. Ядете по-безразборно

Подобно на стресовото хранене, което често се характеризира като ядене на повече или различно количество от обичайното, безразборното такова е посягане към храни, без да обмисляте действието си. Това може да се изразява във взимане на вафла по път за кухнята или пък да хапвате пуканки, докато гледате филм или шоу. Когато сте стресирани, може да откриете, че наблягате по-често на безразборно хранене, особено ако трябва да бързате между задачи и дейности през целия ден.

пълна жена,

Снимка: iStock

Какво да направите по въпроса: За да се върнете обратно в релси, опитайте да превърнете храненията или междинните закуски в дейност, на която обръщате специално внимание. Бъдете преднамерени и си поставете за цел да хапвате на маса, а не пред компютъра или на крак. Премахнете разсейващи фактори като вашия работен лаптоп, телефон или телевизор. Направете пауза и вдишайте дълбоко, преди да започнете да ядете. Обърнете внимание на това как изглежда храната ви и какъв е вкусът на първата хапка. Отделянето на време за внимателно хранене помага и за храносмилането.

Военна диета за бързо отслабване – предимства и недостатъци

Флекситарианска диета – полезна или вредна е?

Отслабване – малките и лесни промени, които ще ви помогнат

5. Разчитате на повече храна или напитки за енергия

Когато сме стресирани, това вероятно ще доведе до лош сън, който се изразява в често събуждане или късно заспиване. Ако се чувствате твърде изморени през деня, може да се окаже, че посягате към допълнително количество кофеин или захарни изделия, за да преодолеете спада на енергия. Не само това, но липсата на сън повишава нивата на грелин – хормона на глада – като в същото време понижава нивата на лептин – хормона, който съобщава кога сте сити и сте поели достатъчно храна. По този начин може да чувствате по-голямо желание да посегнете към вредни храни, за да повишите енергията си.

кафе, жена

Снимка: Pixabay

Какво да направите по въпроса: За да помогнете в борбата с този привидно безкраен цикъл, е добре да се стремите към 7-9 часа сън. За да избегнете проблеми със заспиването, спрете да консумирате кофеинови напитки до ранния следобед и си направете нощна рутина, за да успокоите ума и да подготвите тялото си за сън. Ако имате лош сън, превантивно яжте повече протеинови и здравословни мазнини, за да си помогнете със ситостта, и се опитайте да не прекалявате с кофеина.

За още тенденции за красотата и здравето, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари