IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12-те най-добри храни за здравето на бъбреците и цялостен детокс

27 октомври 2023 09 00

Тези природни храни ще ви помогнат да пречистите и детоксикирате тялото си

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Нашите бъбреци играят решаваща роля за поддържането на цялостното ни здраве и пренебрегването на тяхното благосъстояние може да има сериозни последици. Те изпълняват множество основни функции в тялото – от контролиране на кръвното ни налягане до поддържане на костите ни здрави. Те са разположени под гръдния ни кош отзад и са отговорни за отстраняването на отпадъците от тялото.

Като ядем много плодове и зеленчуци и поддържаме тялото си хидратирано, нашите бъбреци могат да се самопречистват. Правилната диета и редовните упражнения също могат да ни помогнат да избегнем проблеми с този важен орган в бъдеще.

А ето и кои са 12-те храни за естествено прочистване и детоксикация на бъбреците:

1. Червени чушки

Тези чушки са с ниско съдържание на калий (който не се препоръчва за хора с бъбречни проблеми), а освен това съдържат добро количество витамин С, фолат, витамин B6 и фибри. Витамин С е антиоксидант и играе роля в цялото тяло в производството на енергия, притока на кръв и метаболизма. Фолиевата киселина и B6 допринасят за образуването на червени кръвни клетки. Червените чушки също така  съдържат ликопен, мощен антиоксидант, който поддържа бъбреците здрави и предотвратява бъбречна недостатъчност.

2. Зеле

Зелето е богато на фибри, фолат, В6, витамин С и витамин К. Фибрите в зелето и другите листни зеленчуци забавят усвояването на хранителните вещества. Това дава време на черния дроб и бъбреците да се справят с притока в кръвта. Фибрите предпазват кръвната захар от скокове, една от най-големите причини за увреждане на бъбреците, и също така помагат за изтеглянето на токсините от храносмилателния тракт.

Витамин К е важен за здравословното съсирване на кръвта. Зелето също така съдържа много фитонутриенти, които действат като антиоксиданти и противовъзпалителни.

3. Карфиол и броколи

Тези два зеленчука са богати на витамин С и фолат. Карфиолът е пълен с фибри и е богат на противовъзпалителни съединения. Кръстоцветните зеленчуци са много полезни за вас, когато бъбреците са здрави или малко по-бавни. Те трябва да се избягват обаче, ако имате някаква бъбречна недостатъчност или имате подагра.

4. Листни зеленчуци

Тези зеленчуци са богати на витамин С, фолат, фибри, витамин К и много други фитонутриенти, които намаляват стреса върху бъбреците, кръвното налягане, балансират кръвната захар и се борят с възпалението. Помислете за добавяне на здравословни зеленчуци към диетата си, като листа от горчица, листа от глухарче, листа от цвекло и листа от ряпа. Глухарчето особено увеличава производството на урина, почиства бъбреците и намалява кръвното налягане.

5. Чесън

Чесънът, лукът, шалотът и празът съдържат алицин. Алицинът е органично сярно съединение, което има мощни противовъзпалителни свойства. Освен това се бори с инфекциите, има благоприятен ефект върху кръвното налягане и може да действа като антиоксидант.

6. Гъби

гъби

Снимка: iStock

Гъбите предлагат множество ползи за здравето на бъбреците, което ги прави ценна добавка към всяка диета. Те имат естествено ниско съдържание на натрий и високо съдържание на калий, което е от съществено значение за поддържане на здравословен баланс на кръвното налягане и намаляване на риска от увреждане на бъбреците. Гъбите са богати на антиоксиданти като ерготионеин и селен, които се борят с оксидативния стрес, фактор, допринасящ за бъбречните заболявания. Техните противовъзпалителни свойства помагат за намаляване на възпалението на бъбреците и насърчаване на цялостната бъбречна функция.

7. Аспержи

Аспержите са отличен източник на фибри. Фитонутриентите в аспержите понижават кръвното налягане и имат пречистващ ефект върху бъбреците и пикочния мехур, тъй като увеличават производството на урина и разграждат пикочната киселина. Все пак тези, които вече страдат от бъбречно заболяване, трябва да внимават с аспержите, тъй като те също са богати на калий и фосфор.

8. Ябълки

Ябълките са отличен източник на фибри. Фибрите в ябълките са изключителни при свързването и премахването на токсините от храносмилателния тракт, преди тялото да ги абсорбира, намалявайки натоварването върху бъбреците. Ябълките също така намаляват възпалението и холестерола.

9. Горски плодове

Горските плодове са нискокалорични и също са пълни с някои мощни антиоксиданти и фитонутриенти, които помагат за предотвратяване на увреждане на бъбречните клетки и нефроните. Те намаляват възпалението и съдържат витамин С, фибри, фолат и манган.

За някои, като червената боровинка, е известно, че има успокояващ ефект върху пикочната система и предотвратява инфекции. Боровинките, малините, ягодите и черешите помагат за защитата и прочистването на бъбреците. Малините също съдържат елагова киселина, антиоксидант, за който е доказано, че предотвратява бъбречни заболявания и някои видове рак.

10. Зехтин

Здравословните есенциални мастни киселини в зехтина, ядките, семената и авокадото намаляват възпалението, понижават холестерола и могат да облекчат болката от камъни в бъбреците. Зехтинът е чудесен източник на здравословни мастни киселини, като същевременно не съдържа фосфор. По-голямата част от мазнините в зехтина са мононенаситени мазнини, наречени олеинова киселина. Олеиновата киселина е известна с мощни противовъзпалителни свойства.

11. Джинджифил

Тази подправка се използва като средство за подпомагане на храносмилането от стотици години. Доказано е, че джинджифилът предпазва бъбреците от увреждане, причинено от диабет, алкохол и дехидратация. Когато се комбинира с мащерка, джинджифилът може да предложи дори повече защита. Установено е, че мащерката понижава кръвното налягане и холестерола. Това е полезно за бъбреците, тъй като високото кръвно налягане може да има значително въздействие върху органите.

12. Куркума

куркума

Снимка: Istock

Куркумата е свързана с джинджифила и може също така да предпази бъбреците от увреждане, въпреки че не се препоръчва за тези, които вече имат бъбречно заболяване поради съдържанието на калий. Комбинирайте тази подправка с черен пипер, за да извлечете максимума от нея. Активната съставка в черния пипер се нарича пиперин. Когато комбинирате пиперин с куркумин, активното съединение в куркумата, се получава мощна смес. И двете съединения имат мощни противовъзпалителни свойства и могат да помогнат и за подпомагане на храносмилането.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари