IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропускане на закуската – 9 причини защо не трябва да го правите

15 март 2024 08 30

Наистина това е най-важното ядене за деня

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Чували сте го отново и отново – „Закуската е най-важното хранене за деня“. Но ако нямате време, искате да поспите още малко или просто не сте гладни сутрин, може да сте от хората, които са свикнали да пропускат закуската. Дали това обаче не се отразява зле на организма и цялостното ви здраве

Пропускането на закуската всъщност е доста често срещано явление. Много хора го смятат за пряк път към отслабването, както и начин да си набавят повече калории на обяд и вечеря. Но потенциалните негативни ефекти от следването на този метод са доста повече от положителните. Всъщност може дори да се окаже, че така стресирате организма и той навлиза в т. нар. „самозащитен“ режим, в който започва да трупа мазнини и калории, за да се предпази от потенциално гладуване сутрин. 

Ето малко повече за това защо не трябва да пропускате закуската, какви са ползите от нея и как да я включите дори в най-натоварените си дни. 

Защо ядем закуска?

Закуската е първото нещо, което хапваме след гладуването нощем. Именно затова името идва от английски – breakfast – и в превод означава „нарушаване на фаста“. Първото хранене за деня има за цел да възстанови запасите ви от глюкоза, която е основният източник на енергия за тялото, така че организмът и мозъкът ви да могат да функционират през целия ден. 

жена, закуска,

Снимка: iStock

Това сутрешно хранене играе особено важна роля в здравословното хранене и начин на живот. Когато ядете подхранваща закуска и това ви кара да се чувствате добре физически и психически, може да ви е много по-лесно да поддържате здравословен режим и добър начин на живот. Нещо повече, всяко хранене е възможност за консумация на ключови хранителни вещества. Като закусвате, вие създавате шанс да ядете протеини, здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти, които са необходими за доброто здраве.

Защо хората избират да пропуснат закуската?

Спестява време

Тъй като приготвянето и изяждането на закуска отнема време и усилия, просто е по-удобно да я пропуснете – особено когато имате неща за вършене и места за посещение. Някои може да изберат да се откажат от закуската, защото бързат за работа, хранят децата си или не намират нещо примамливо за хапване у дома. 

По-удобно е и спестява пари

Освен това, за тези, които се борят с достъп до достъпни, питателни опции, закуската често е първото хранене, което се пропуска – и това е много реална и валидна причина. Важно е да разгледаме системните причини за пропускане на закуска като част от този разговор – някои може да пропуснат закуската не защото предпочитат, а защото достъпните и питателни възможности са ограничени.

По-лесно е за трениращите сутрин

Ако се събудите много рано за тренировка, пропускането на закуската може да е по-добро за вашия график и по-лесно за стомаха ви. Като цяло това е здравословно и безопасно за средностатистическия човек, който прави 30- до 60-минутна тренировка рано сутрин – въпреки че все още е важно да се консумира храна, богата на протеини, сложни въглехидрати и здравословни мазнини в рамките на няколко часа след тренировка. 

парфе, закуска,

Снимка: iStock

Ако например се събудите в 6 сутринта и тренирате в 7 сутринта, добре е да го направите на гладно и да закусите след това. Но ако отивате на тренировка за издръжливост или няма да се храните известно време след тренировката си, опитайте се да включите лесносмилаем продукт – като препечен хляб, банан или овесена каша – предварително. Можете също да хапнете нещо леко след тренировка като протеинов шейк, барче или плод. 

Негативи от пропускането на закуската

Може да влоши синдрома на раздразнените черва

Ако сте склонни към синдром на раздразнените черва (IBS), пропускането на закуска може да е лош подход. Това е така, защото здравословната, балансирана закуска често се състои от храни с високо съдържание на фибри, като плодове и пълнозърнести храни. Това високо съдържание на фибри е свързано с по-добри навици на червата и по-благоприятни чревни бактерии, което води до намалени случаи на IBS.

Може да увеличи риска от сърдечни заболявания

Изследванията показват, че закуската може да доведе до по-малко глад и поддържане на инсулина по-късно през деня. За сравнение, тези, които пропускат закуската, са по-склонни да развият нарушена инсулинова чувствителност, което може да допринесе за рискови фактори за сърдечни заболявания като високо кръвно налягане (хипертония), дисбаланс на холестерола (дислипидемия) и по-високи нива на възпаление.

киви, овесена

Снимка: iStock

Освен това закуската е чудесна възможност да се ядат храни, богати на мононенаситени мазнини, фибри и антиоксиданти, всички от които са полезни за сърцето. Пропускането премахва този шанс за натрупване на хранителни вещества. 

Увеличава глада

Просто казано, пропускането на хранене – което и да е хранене – ще ви накара да огладнеете. Това важи особено за закуската, която обикновено се яде след нощ на гладуване. В края на краищата храната, особено богатите на протеини продукти, намаляват грелина – хормона на глада – като същевременно увеличават хормоните на ситостта, като GLP-1. По този начин, ако пропуснете закуската, естествено ще се чувствате по-гладни и по-малко енергични през целия ден, което затруднява фокусирането и функционирането.

Може да повлияе на кръвната захар

Според диетолози, пропускането на закуска може да доведе до сериозни проблеми като хипогликемия, инсулинова резистентност и променен апетит, особено за тези с нарушен контрол на кръвната захар. Например едно проучване установи, че пропускането на закуска повишава кръвната захар и увеличава риска от лош гликемичен контрол при хора с диабет тип 1. Друго проучване установи, че пропускането на закуска е свързано с по-висок риск от преддиабет, което се случва, когато кръвната ви захар е висока, но не достатъчно висока, за да бъде диабет тип 2.

Една и съща закуска за седмица – в диетата на Кейт Мидълтън

Обилната закуска помага за изгарянето на повече калории

Закуската – преди или след тренировка?

Признаци, че не трябва да пропускате закуската

В крайна сметка, закусването се свежда до личните предпочитания и това, което се чувства най-добре за тялото ви. Имайки предвид това, ако все още не закусвате, внимавайте за следните признаци, че това хранене наистина заслужава място в сутрешната ви рутина:

► Енергията ви спада следобед

► Липса на настроение

► Мозъчна мъгла

► Главоболие

► Интензивен глад, особено за въглехидрати

► Значителна нежелана загуба на тегло

► Променени хранителни навици късно през деня

► Нарушен сън

► Лошо храносмилане

По същия начин, ако сте развили нередовни мисли или модели около храната, или ако сте започнали да консумирате само кофеин или други вещества вместо истинско хранене, струва си да обмислите да закусвате по-редовно. Винаги е много добре да почитате сигналите си за глад и да слушате тялото си. Ако например сте яли обилно предишната вечер и все още се чувствате сити, добре е да изчакате известно време, преди да ядете нещо сутринта. 

Закуска Pixabay

Снимка: Pixabay

От друга страна, ако сте яли обилно предишната вечер и се събудите отново гладни, моля, закусете! Не трябва да пропускате хранения, за да „наваксате“ това, което сте яли предишния ден или вечер. Ако сте гладни и сте готови за закуска, слушайте тези сигнали. Всичко се свежда до това да обърнете внимание на тялото си.

За още новини от света на здравето и добрата форма последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари